U20: Švýcarský obrat ve druhé třetině zapříčinil prohru

Poprvé od dubna se do akce dostala česká dvacítka pod vedením kouče Patrika Augusty. Hned na úvod přípravy se ve Finsku utkala se Švýcary, kteří ovšem po neúspěšné první periodě dokázali v té druhé smazat manko, a dokonce se dostat i do vedení. Hubený výsledek se jim podařilo ustrážit, navíc jej také podpořili trefou do prázdné brány. Češi tak musí zkousnout porážku 2:4.

Po perfektním startu...

Družina Patrika Augusty vyjela ke svému prvnímu klání před nadcházející sezónou velmi aktivně. Vždyť už ve třetí minutě musel hasit požár Kirsch, který svým skvělým zákrokem zabránil brzkému českému vedení.

A když prvotní velké šance k otevření skóre nevedly, přišlo vyloučení Vojtěcha Husineckého za držení. Mohlo by se zdát, že herní nevýhoda by mohla české borce rozhodit, ale opak byl pravdou. Jednoho ze Švýcarů totiž šikovně obral o kotouč Matěj Maštalířský a s hracím předmětem se hnal po ose levého křídla. Nakonec se s ním dostal až za branku soupeře, odkud adresoval pas na Miroslava Holinku a ten se pohotovou ránou nemýlil. 

Další skvostnou akci přinesl začátek osmnácté minuty. Po konci české přesilovky totiž zůstali hráči v permanenci a drželi Švýcarsko v tlaku. Adam Jecho na levém kruhu pro vhazovaní předvedl parádní kličku a následně úplně volný přihrával přes osu na Petra Sikoru. Odchovanec třineckých Ocelářů pálil přesně do protipohybu Kirsche, čímž zvýšil vedení na 2:0. 

... velké vystřízlivění

Dvacetiminutovka s pořadovým číslem dvě ovšem přinesla naprosto opačný obrázek hry. Sníženo bylo už ve 28. minutě, když nepozornosti české obrany využil Janis Embacher. Ten se díky své šikovnosti dostal s Rafaele Meierem do úniku dva na jednoho a druhý jmenovaný jej také zakončil, a to přesně pod víko. 

Vyrovnáno bylo o sedm minut později. Po střele od modré čáry se na brankovišti nejrychleji zorientoval Rafael Meier. Rodák z Bülachu z předbrankového prostoru nejprve napálil prvního stojícího hráče, ale druhou dorážkou už nepohrdl. 

Země helvetského kříže snový obrat dokonala ještě během druhé části. Třicet sekund před jejím koncem si totiž česká obranná dvojice nepohlídala nejen přihrávajícího Jamira Rebera, ale ani střílejícího Erica Schnellera. Ten měl tak dostatek času si od modré sjet pro přihrávku a z první nedat brankáři Kavanovi šanci. 

V úvodu závěrečného dějství nemusel být všem dnům konec. Faul Erica Schnellera poslal svěřence Patrika Augusty do početní výhody a ti tak dostali ideální příležitost na odpověď. Nejblíže byl k vyrovnání Adam Jecho. Právě on zakončoval rychlou kombinaci, na jejímž konci byla ale pouze připravená vyrážečka Kirsche.

Během závěrečných deseti minut měl vyrovnávací gól na holi Petr Sikora. Ten si v útočném pásmu jednou rukou naváděl puk a druhou kryl soupeře, který jej ale po chvíli poslal k zemi. Celá šance tak skončila pouze švýcarským faulem, jenž Češi nepotrestali. 

V samotném závěru ještě lavička kouče Augusty zavelela k oddechovému času, po kterém se do branky nevrátil Jan Kavan – dvacítka to zkusila v šesti. Nakonec ani tento herní stav k vyrovnání nevedl, naopak Švýcaři naposledy udeřili, trefil se Jan Dorthe. 

ŠVÝCARSKO vs. ČESKO 4:2 (0:2, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. R. Meier (Embacher, Dorthe), 36. R. Meier (Schneller), 40. Schneller (Reber, E. Meier), 60. Dorthe - 13. Holinka (Maštalířský, Kočí), 18. Sikora (Jecho)
Švýcarsko: Kirsch (Huet) - Bünzli, G. Meier, Rhyn, Balestra, Sansonnens, Schneller - Wagner, Dorthe, Embacher - R. Meier, Gredig, Kaderli - Reber, E. Maier, Zehnder - Antenen, Graf, Lindemann. 
Česko: Kavan (Milota) - Kočí, Ročák, Galvas, Port, Dvořák, Fibigr, Samson, Husinecký - Sikora, Holinka, Maštalířský - Kalužík, Hradec, Fiala - Pérez, Felcman, Židlický - Titlbach, Petr, Jecho.

TÉMATA: U20 TOP obsah