Ženy: Vítězný úvod do sezony! Češky porazily Finky 3:2

Výborný start do sezony za sebou má česká ženská reprezentace. V úvodním duelu seriálu Women Hockey Tour porazila parta trenérky Carly MacLeodové Finky 3:2. Vítězství ve švýcarském Klotenu se však nerodilo lehce. Ze stavu 3:0 bylo ještě drama, nicméně Češky odolaly a zapsaly první tři body do tabulky.

Akční začátek

Netrvalo to dlouho a Češky mohly jít rychle do vedení. Hned po dvou minutách ale tutovkou pohrdly, radost Anežky Čabelové, která nikým nehlídaná před bránou dostala nabito, ale zkazila brankářka Finek.

Duel se i nadále odehrával ve velmi solidním tempu, oba týmy se draly dopředu, ale obě brankářky byly ve velké ě. Zvlášť Anni Keisalaová, která ve dvanácté minutě vychytala pokus Adély Šapovalivové, jež unikala sama, ale nedotáhla kličku k dokonalosti.

Tlak lvic byl podpořen přesilovou hrou. Ta sice využita nebyla, stejně jako kombinace v přečíslení o pár desítek vteřin později. Finkám se do kloudnější šance dostat nepodařilo, a tak se do šaten šlo za bezbrankového stavu.

Vy šance, my góly!

Na začátku druhé třetiny se mohly Finky dostat do vedení, ale akci v přečíslení zakončily jen do břevna. A tak se ve 23. minutě mohly radovat Češky, a to díky Tereze Vanišové, jež zužitkovala nahrávku zpoza brány a propálila Keisalaovou.

Zhruba za minutu však mohlo být srovnáno, ale Klára Peslárová v české bráně ukazovala svou extratřídu, lapila hned dvě šance Finska. Aktivní vstup Finska do druhého dějství umocnila i přesilovka, tu však Češky ubránily. Ve střehu však musely zůstat i v dalších minutách, tlak se stupňoval.

V brance ale stála Peslárová, která se dostala do pověstné zóny a Finky přiváděla k šílenství. Během minuty chytila další dvě obří šance. Okřídlené rčení nedáš-dostaneš, se znova ukázalo. Puk z ničeho nic vyplaval na kruhu u Denisy Křížové, která mířila přesně do horního rohu. 

Přežitý tlak

Třetí třetina sice začala pokračující českou přesilovkou, první nebezpečnější šance si ale paradoxně vypracovaly Finky. K jejich tlaku pomohlo také několik přesilových her, česká disciplinovanost totiž nebyla na ideální úrovni, nicméně gólově se Finsko neprosadilo, a to zejména díky aktivní obraně a několikrát zmiňované Peslárové.

A tak se opakoval scénář ze druhé třetiny, kdy po finské aktivitě padl český gól. Kateřina Mrázová si ve středním pásmu založila gól v podstatě sama, když nahrála na druhou stranu Sáře Čajanové, jež pak potáhla kotouč a přes osu nahrála Mrázové, která dokázala dostat kotouč do brány.

Trvalo zhruba půl minuty, než Finky kontrovaly a poprvé v zápase se radovaly. Petra Nieminenová se zmocila puku v kruhu a silnou ranou překonala Peslárovou.

Finky se pak už pět minut před koncem rozhodly jít do power play a dočkaly se vytouženého výsledku. Střelu pod břevno sice muselo posvětit video, ale nakonec se mohla Noora Tulusová radovat.

ČESKO - FINSKO 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 23. Vanišová (Přibylová), 37. Křížová, 54. Mrázová (Čajanová) – 54. Nieminenová, 59. Tulus
Česko: Peslarová (Hesová) – Tejralová (C), Pejšová, Trnková, Kosinová, Čajanová, Radová, Vaníčková – Mlýnková, Mrázová, Neubauerová – Křížová, Pejzlová, Plosová – Šapovalivová, Hymlárová, Vanišová – Čábelová, Přibylová, Pištěková – Juříčková
Finsko: Keisalaová (Kuja Halkolaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Savolainenová, Rantalaová, Karjalainenová, Koukkulaová, Bergová – Karvinenová, Tulusová, Holopainenová – Vainikkaová, Tapaniová, Nieminenová – Yrjänenová, Nylundová, Liikalaová – Ekoluomaová, Salonenová, Sundelinová – Täksová
pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Česko110003:23
2.Švýcarsko000000:00
3.Švédsko000000:00
4.Finsko100O12:30

TÉMATA: Ženy TOP obsah