Ženy: Lvice Švédky porazily 6:3 a ovládly turnaj ve Švýcarsku

Do závěrečného klání na první zastávce WEHT šly české hráčky s jasným cílem: napravit neproduktivitu a ovládnout turnaj ve Švýcarsku. Po skvělé první třetině sice přišel výpadek v té druhé, ovšem lvice byly zarputilé, vedení si vzaly zpět a už jej nepustily. Do reprezentační sezóny tak vstoupily fantasticky, neboť končí na prvním místě celé švýcarské zastávky.

SESTŘIH:

Přímo snově vstoupily ženy do utkání se Švédky, protože už v 50. sekundě se ujaly vedení. Po rychlém přejezdu do útočné třetiny nabila Trnková najíždějící Natálii Mlýnkové. Ta si hrací předmět ještě kousek potáhla a následně švihem vymetla pravý horní růžek branky. 


Natálie Mlýnková se později připomněla ještě v polovině úvodního dějství. Ránu Pejzlové na hraně brankoviště tečovala Šapovalivová a puk prošel až na vrcholek levého kruhu. Do tohoto místa si sjížděla právě Mlýnková, jež pohotově uklízela puk do odkryté klece. 

Ani to ale nebylo z první dvacetiminutovky zdaleka vše. Minutu před jejím koncem totiž po salvě střeleckých pokusů překonala bekhendem Söderbergovou Klára Hymlárová a vypadalo to, že si Češky odnesou do kabin skvělý náskok. O 18 vteřin později ale Švédky zatlačily lvice a Sara Hjalmarssonová z mezikruží prostřelila Šenkovou nad lapačku. 


Rovněž prostřední část byla nabitá gólovými akcemi. Pasáž kolem 28. minuty však patřila Švédkám. Ty v tu dobu kompletně převzaly otěže zápasu a dokázaly srovnat. Nejprve druhou trefu zapsala Sara Hjalmarssonová, když nahození od modré sklepla a následně z hrany brankoviště i dorazila. Třetí trefě Tre Kronor předcházela nešťastná situace, při které se srazily dvě české hráčky. Toho využila Lina Ljungblomová a její tlak do branky znamenal vyrovnání. 

Lvice se ale vůbec nenechaly rozhodit a o několik minut později si vzaly vedení zpět! Trnková skvěle obrala o kotouč vyvážející Švédky, následně s ním obkroužila bránu a odhodlala se i ke střele. Ta sice do branky nezaplula hned, ale po tlaku Mlýnkové si nakonec soupeřky dotlačily hrací předmět mezi tři tyče sami. 

Švédské hráčky se i nadále tlačily za vyrovnáním a v samotném závěru periody zasypaly Šenkovou množstvím nebezpečných střel. Česká strážkyně svatyně však odolala a připsala si hned několik skvělých zákroků.  

Klid české střídačce navíc v jedenapadesáte minutě dodala Noemi Neubaeurová. Ta si držela dobrý odstup od bránících švédských holí a ve středu útočné třetiny navíc vypálila svůj projektil, který ještě schovala mezi nohy jedné z hráček Tre Kronor. Söderbergové tak nezbylo nic jiného, než vylovit kotouč ze své sítě. 

Necelých pět minut před koncem sáhla švédská střídačka po hře bez brankářky. Poměrně dlouho se výběr tří korunek držel v útočném pásmu, pak ale o kotouč přišel a skvělou kombinací, na jejímž konci stála Denisa Křížová, si lvice došly pro šestou trefu v utkání. 


Zbylý čas už další akce nepřinesl, Češky tak berou výhru 6:3 a také celkové vítězství na turnaji. 

ČESKO - ŠVÉDSKO 6:3  (3:1, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Mlýnková (Trnková), 11. Mlýnková (Šapovalivová, Pejzlová), 19. Hymlárová (Plosová, Pištěková), 32. Trnková, 51. Neubauerová (Juříčková), 57. Křížová (Vanišová, Mrázová) - 20. Hjalmarssonová (Ljungblomová, E. Svenssonová), 28. Hjalmarssonová (Nylén-Perssonová, Rauniová), 29. Ljungblomová (E. Svenssonová).
Česko: Šenková (Peslarová) - Pejšová, Tejralová (C), Kosinová, Trnková, Radová, Čajanová, Vaníčková - Vanišová, Mrázová (A), Křížová (A) - Mlýnková, Pejzlová, Šapovalivová - Pištěková, Hymlárová, Plosová - Neubauerová, Přibylová, Juříčková - Čabelová.
Švédsko: Söderbergová (Bomanová) - Nylénová-Perssonová (C), Rauniová, Karlssonová, Bergströmová, Anderssonová, Forsgrenová, Hellmanová, Lidmanová - Sundinová, H. Svenssonová, Hallinová - Lundinová, Hedqvistová, Bouvengová - E. Svenssonová, Hjalmarssonová, Ljungblomová - Johanssonová, Leijonhielmová, Thuviková.


PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko3201010:77
2.Švédsko3200114:126
3.Švýcarsko201013:52
4.Finsko200027:100

TÉMATA: Ženy TOP obsah