U17: Persony v realizáku? Super zkušenost, chválí Katolický

Šimon Katolický byl v uplynulé sezoně vrchním střelcem české reprezentace do 16 let. Ve dvaceti zápasech pomohl patnácti góly, čtyři z nich dal na mládežnické olympiádě v Jižní Korey. Dařilo se mu také v dresu Dukly Jihlava, kterou ale opouští, v příští sezoně bude hrát za finskou Tapparu. Doufá, že mu tamní zkušenost pomůže i na reprezentační scéně.

Máme typické letní počasí, teploty atakují třicítku, občas se prožene bouřka. Jaké to je trénovat v takovém vedru?

"Snažím se moc to nevnímat. Na stadionu máme celkem zimu. Jediné, co je trochu nebezpečné, jsou změny teplot, když vyjdeme ven. Jdeme ze zimy do horka, ale nic závažného to není."

Kemp je v plném proudu, jak vypadá takový typický den?

"Máme snídani, pak je hned dopolední trénink. Po něm máme zhruba hodinku volno před obědem. Potom je zase krátké volno a druhý trénink na ledě, přičemž oba trvají tak dvě hodiny, takže jsme čtyři hodiny na ledě. Po večeři pak míváme volný program."

V reprezentaci nejste nováčkem, celý minulý ročník jste poctivě objezdil akce U16. A to velmi úspěšně. 20 zápasů, 22 bodů, z toho 15 branek. Panoval pozitivní dojem, že?

"První rok v reprezentaci se mi opravdu povedl, mám z toho dobrý pocit. Jsem za to strašně moc rád, chci na to navázat."


foto: OIS/James Smith

Bylo to poprvé, co jste měl sezonu rozházenou mezi klubem a reprezentací. Jaké to bylo v tomto směru?

"Úplně mi to nevadilo. Naopak, byl jsem rád za velké zápasové vytížení. Podíval jsem se i po světě, zjistil jsem, jak to funguje taky jinde. Jsou to nové a neocenitelné zkušenosti, které se budu snažit zužitkovat i dál. Jak říkám, byla to pro mě první mezinárodní konfrontace, snažil jsem si říkat, že když už jsem se tam dostal, jsem dobrý jako ostatní. Snažil jsem se tomu dávat všechno. Pomalými krůčky jsem si budoval pozici a troufám si říct, že ji naplňuji."

Trefně jste řekl, že po světě. Nebyly to totiž jen turnaje po Evropě, ale také mládežnická olympiáda v Jižní Korey. 4 utkání, 4 góly, stříbrné medaile. Jak na to vzpomínáte?

"Nezapomenutelný zážitek. Největší akce, na které jsem kdy byl a jakou jsem kdy hrál. Povedlo se mi to tam, moje střelecká fazona tam byla asi nejlepší. Sebevědomí to pomůže."


foto + úvodní foto: OIS/Joel Marklund

Kromě play off za juniorku u vás převažovaly góly nad asistencemi. Jste rozený střelec?

"Přesně tak, řekl bych to stejně. Střelu mám dobrou, žádný playmaker moc nejsem. Když se ke mně dostane puk, střílím."

Přednost je tedy jasná. Ale co nedostatky, vidíte je někde?

"Trenéři mi vytýkali třeba defenzivní činnost a občasný nedůraz, jsem si toho vědom."

V reprezentaci se teď sžíváte s novým realizačním týmem. Jaký je?

"Trenéři ví, co po nás chtějí. Dává to od nich smysl. Máme trochu větší volnost, ale samozřejmě máme taktické pokyny, které musíme plnit. Všichni trenéři si své odehráli, ví, o čem mluví. Snaží se nám to předat, za což jsem moc rád.

TÉMATA: U17 TOP obsah