9. třída: Mistrovský titul pro Liberec. Play-off prošel bez porážky

Mistry republiky v kategorii devátých tříd pro sezonu 2023/24 se stali hokejisté Liberce. Přestože vyřazovací boje neměly favorita, Bílí Tygři v nich předvedli spanilou jízdu: Přes všechna čtyři kola prošli bez jediného zaváhání a po devíti výhrách v řadě vystoupali až na vrchol. Ve finále přemohli Škodu Plzeň.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec 0:3

Indiáni vstupovali do celých vyřazovacích bojů jako nejvýše nasazený tým. Finále, které se hrálo už na tři vítězné duely, tak zahájili na domácím ledě. Stejně jako v celé řadě dalších sérií napříč letošními vyřazovacími boji v české mládeži se však ukázalo, že tato výhoda nehrála žádnou zásadní roli.

Tón udal sérii hned první duel. Plzeň bez dvou členů elitního útoku nedokázala Liberci vzdorovat a ačkoli v první třetině chvíli vedla, hosté si později došli pro vítězství 6:3. "Podali jsme ustrašený a bojácný výkon. Soupeř byl ve všem lepší, vyhrával osobní souboje a my jsme v utkání tahali za kratší konec," uznal na webu hcplzen.cz domácí trenér Tomáš Pejchar. "Ve výsledku vypadá skóre 6:3 jako jasná záležitost, ale byl to těžký duel do posledního střídání," varoval jeho protějšek Vojtěch Fiala.

Na odvetu se mladí indiáni nachystali lépe. Díky dvěma brankám kapitána Eliáše Matouška dlouho vedli, ve třetí třetině statečně odráželi tlak hostů, jenže ti nakonec v 59. minutě vyrovnali. Obrat pak dokonal v prodloužení svou druhou brankou Matěj Kučera. Plzeň se tak dostala do svízelné situace.

"Těžko se mi to hodnotí, gól na 2:2 jsme dostali v závěru utkání. Poté rozhodl smolný okamžik, kdy došlo k podklouznutí našeho hráče ve středním pásmu a Liberec následně urval druhý bod. Na druhou stranu my nic nevzdáváme, podali jsme daleko lepší výkon než včera," cítil Pejchar. "Šancí jsme měli až až. Branku jsme si nechali po velkém tlaku ve třetí třetině od všech tří lajn až na úplný konec zápasu. Teď už je to tak blízko a přitom pořád tak daleko," reagoval Fiala.


Třetí duel pod Ještědem nabídl znovu parádní zápletku a především velmi zajímavou přestřelku. Oba soupeři se střídali ve vedení, přičemž už do konce druhé třetiny slavili dva mladíci hattrick - liberecký Šimon Šejc i plzeňský Dario Blengino. Po jeho třetí trefě mohli jít indiáni do druhé přestávky s vedením 4:3.

Už po devíti sekundách ale vyrovnal Lukáš Kachlíř, jenž navíc ve 47. minutě vsítil i rozhodující branku. Tygři po další pojistce vyhráli 6:4 a na ledě Svijanské arény křepčili s mistrovským pohárem. Povedlo se jim to, k čemu jim loni po finále s Mladou Boleslaví krůček chyběl.

"Byla to parádní bitva se zlatou tečkou. Plzeň nám to nepřijela odevzdat a bojovala. Skóre se přelévalo sem tam, my jsme ale celý zápas tlačili. Ve hře pět na pět jsme byli jasně lepší a proto jsem věřil, že to urveme už teď. Gratuluji Plzni za povedenou sezonu a smekám klobouk před naším týmem za to, jak prošel celým play-off," vzkázal na webu libereckého klubu Vojtěch Fiala.

1. zápas: Plzeň - Liberec 3:6 (2:2, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Hobl (Mečl), 10. Kořínek (Holub, L. Stupka), 55. F. Stupka (Matoušek) - 7. Novák (Filo), 13. Kučera (Sanejstr, Beneš), 30. Čančík (Novák), 31. Šejc (Sanejstr), 48. Novák (Kubín, Čančík), 59. Čančík (Sanejstr).

2. zápas: Plzeň - Liberec 2:3 po prodloužení (0:0, 2:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 24. Matoušek, 29. Matoušek (Hofmann, Strnad) - 38. Kučera (Šejc, Sanejstr), 59. Beneš (Kučera, Šejc), 64. Kučera.

3. zápas: Liberec - Plzeň 6:4 (1:1, 3:3, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Šejc (Beneš), 21. Šejc (Kachlíř), 31. Šejc (Kachlíř, Beneš), 40. Kachlíř, 47. Kachlíř (Šejc), 56. Novák (Čančík) - 5. Blengino (Mečl, Hofmann), 22. Bobek (Mečl, Holub), 24. Blengino, 39. Blengino (Matoušek).

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

TÉMATA: E 9. tříd