Evropský ženský hokej je ve výborné pozici, těší Terezu Sadilovou v její nové roli v komisi IIHF

Generální manažerka národního týmu žen Tereza Sadilová byla zvolena členkou Komise ženského hokeje IIHF. Posun vidí v ženském hokeji obecně a bude mít na starost jeho další rozvoj v evropských zemích.

"Informaci o zvolení do IIHF Women's Committee jsem obdržela od Petra Břízy, který je zároveň viceprezident IIHF. Celé to probíhalo tak, že během zasedání volila IIHF v Polsku členy. Myslím si, že to bylo na doporučení Zsuzsanny Kolbenheyer, která je předsedkyní Komise ženského hokeje už několik let. Oznámil mi teda, že jsem tam byla nominovaná, a následně zvolená členy zemí IIHF, takže to pro mě byla skvělá zpráva, obrovsky si toho vážím," popisovala celý proces Tereza Sadilová.

Zároveň nastínila, co její funkce obnáší: "Mám radost, že můžu zastupovat jak český ženský hokej, tak v mé roli i ten evropský ženský hokej, jelikož spolu se mnou v komisi sedí Katie Million, která má USA, Gina Kingsbury tam má Kanadu, a ještě tam je jedna zástupkyně asijských zemí. Beru to tak, že moje hlavní role je zastupovat evropské státy. Myslím si, že evropský ženský hokej je teď ve výborné pozici a jde to dopředu. Jsem za zvolení ráda, je to obrovská výzva a těším se na tu práci."

''Ženský hokej má teď obrovské momentum, obrovský boom, a to jak v marketingovém poli, tak i po sportovní stránce.''

Evropský hokej se týká nejen mezistátního zápolení, ale i dalších projektů, které má IIHF na starost. "Ženský hokej má teď obrovské momentum, obrovský boom, a to jak v marketingovém poli, tak i po sportovní stránce. Je to spolupráce se světovými ligami, bavíme se o formátech mistrovství světa. Týká se to rozvoje, je tam plno okolností, které ženský hokej kolem sebe má," jmenovala příklady Sadilová.

Momentálně zastává funkci generální manažerky u národního týmu žen, kde hodlá pokračovat i nadále: "Skloubení nebude problém. Meetingy se většinou budou dít na akcích, což mám teď nové informace, že se ten nejbližší bude konat na mistrovství světa v Praze, takže to se mi hodí. Těším se, až budu moct kolegyním ukázat Prahu. Uděláme první meeting a rozjedeme naši spolupráci."

Po dvou bronzech ze světových šampionátů a dominanci v ženském seriálu Euro Hockey Tour se lvice probojovaly mezi hokejovou elitu. Zároveň se Česko úspěšně ucházelo o pořádání mistrovství světa, které v dubnu 2025 budou hostit České Budějovice. "Vnímají nás jako velkého hráče. To, že hostíme takhle velkou akci, je pro nás neskutečná výzva. Můžu fanouškům prozradit, že už se blížíme do finiše oznámení bližších informací. Pracujeme na logu, máme i data, takže v nejbližších dnech to budeme oznamovat," nastínila generální manažerka.

''Chceme ukázat českému fanouškovi, co to znamená být součástí rodiny ženského světového hokeje.''

Jaké jsou její cíle pro šampionát na jihu Čech? "Budeme ho chtít posunout zase o laťku výš a ukázat českému fanouškovi, co to znamená být součástí rodiny ženského světového hokeje. Těším se, že konečně holky budou mít šanci se ukázat domácím fanouškům naživo a v té nejlepší parádě," dodala s úsměvem na rtech.

Momentálně je Tereza Sadilová společně s lvicemi v Utice, kde finišuje boj ve skupině A. "Na závěr skupiny nás čekají Švýcarky, to je tradiční těžký soupeř, určitě je nechceme podcenit. Chceme skupinu zakončit vítězně, a pak už jen čtvrtfinále. Věřím, že holky jsou skvěle nastavené v hlavě a že Carla je výborně vede. Nálada je výborná a realizační tým funguje skvěle jako vždycky. Z mého pohledu bez problému a já doufám, že budeme moct zopakovat, co se nám povedlo v předchozích dvou letech, a do České republiky přivezeme cenný kov. Obecně si myslím, že sezona byla skvělá, udělaly jsme obrovský progres," řekla nakonec.

TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)