Ženy: Drama se šťastným koncem! Čtvrtfinálovou bitvu s Německem ovládly Češky jediným gólem

Neskutečné drama. Ve čtvrtfinále mistrovství světa žen narazily Češky na Německo, se kterým hrály dvě třetiny bez gólu. Kouzlo brankářky Abstreiterové ale zlomila po ráně od modré obránkyně Pejšová, jež se tak zasloužila o jedinou trefu utkání a posunula lvice do bojů o medaile.

Obě brankářky přečkaly řadu šancí soupeřek

Češky začaly aktivněji, avšak na branku Sandry Abstreiterové nevyslaly žádnou nebezpečnější střelu. Němky se totiž pilně soustředily na své obranné povinnosti a nechaly lvicím střelecký prostor jen z úhlu. Navíc se samy zásluhou Emily Nixové dostaly do rychlého protiútoku, kde získaly po faulu Trnkové přesilovou hru.

Byla to právě Nixová, která si v početní převaze sjela mezi kruhy, nastavila hokejku a nebezpečnou tečí usměrnila střílený pas na zadní tyč, kam se však stihla Peslarová se svým pravým betonem včas natáhnout.

Minutu před první sirénou způsobila Emily Nixová obrovské zmatky v české obraně. Upláchla sama z vlastního pásma až před Peslarovou, kterou se nejprve snažila prohodit na přední tyči, a následně si našla odražený kotouč i za brankou, odkud nahazovala bekhendem do ohně ve slotu. Nepříjemnou situaci však lvice přečkaly a do šaten se tak odcházelo za bezbrankového skóre.


Bez branek i po čtyřiceti minutách

Úvodní tlak Češek soupeřky přečkaly a samy se dostaly zásluhou nenápadných akcí do dobrých příležitostí. Bernadette Karpfová nejprve tečovala vysoké nahození do betonů Peslarové, a pak zkoušela také dorážet, jenže gólmanka národního týmu si i s druhým pokusem poradila a vykopla kotouč jen do rohu.

Lvicím bránila v zakončení větší přesnost ve finální kombinaci. Reprezentantky se dokázaly dostat s kotoučem na holi až do útočného pásma, jenže k vytvoření lepší palebné pozice jim Němky nedaly prostor nebo nevyšel finální pas na střelu.

Soupeřky naopak hrozily z rychlých brejků. Emily Nixová pláchla s kotoučem na holi po levé straně, ale na poslední chvíli její zakončení přizvedla nad branku blokující Aneta Tejralová. Po zmatku u německé klece využila volné chvíle zase Natálie Mlýnková, ale bekhendovou ranou do protipohybu Abstreiterovou nezaskočila. Ve stoprocentní pozici se následně po pasu zpoza branky ocitla Tereza Plosová, ale z první zakončila jen do betonu přesouvající se brankářky.


Neskutečné drama rozsekla Pejšová

Po zisku kotouče ve středním pásmu se proháčkovala do úniku Natálie Mlýnková, jenže jí chyběla potřebná rychlost, a tak zkoušela aspoň z bekhendu vypálit na lapačku Abstreiterové. Podobnou akci zkoušely lvice ještě několikrát, jenže německá obrana je nepouštěla do lepšího palebného úhlu.

Devět minut před vypršením základní hrací doby viděla jedna z rozhodčích trefu Česka, ovšem po přezkoumání celé akce u videa se pokračovalo za nezměněného stavu. Krásný křižný pas přebrala na levém kruhu Denisa Křížová a ranou tahem totiž orazítkovala jen zadní tyč.

To však lvice nemrzelo dlouho, jelikož se přeci jen ujaly vedení. Daniela Pejšová natáhla k dělovce od modré a naprosto přesně vymetla šibenici branky Abstreiterové. Německá brankářka měla přitom naprosto zacloněný výhled a na ránu české obránkyně ani nezareagovala. Němky mohly záhy srovnat, rána od modré totiž proskočila Peslarové mezi betony. Štěstěna ale stála na straně Česka, kotouč se totiž od boční tyče odrazil mimo. Lvice ustály i závěrečnou přesilovku soupeřek a ve čtvrtfinále udolaly Německo tím nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

Rozhodující trefa Daniely PEJŠOVÉ:

ČESKO – NĚMECKO 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Pejšová (Tejralová, Pejzlová).
Česko: Peslarová (Škodová) – Tejralová (C), Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková – Křížová (A), Pejzlová (A), Vanišová – Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková – Plosová, Přibylová, Neubauerová – Kalová, Čabelová, Pištěková.
Německo: Abstreiterová (Hemmerleová) – Harková (A), Gleissnerová (C), Strobelová, Jobst-Smithová, Schaffrathová, Botthofová, T. Schmitzová – Eisenschmidová, Klugeová (A), Nixová – Voigtová, Li. Welckeová, Lu. Welckeová – Schieferová, Feldmeierová, Haiderová – Wagnerová, Karpfová, Christofová.


TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)