Ženy: Bojovný výkon v semifinále na Kanadu nestačil. Lvice si zahrají o bronz

Potřetí v řadě se lvice probily do semifinále světového šampionátu, kde tentokrát narazily na Kanadu. Javorové listy si aktivní a tvrdou hrou vystřílely výhru 4:0 a ve finále poměří síly se Spojenými státy. Češky si znovu zahrají o bronz, kde vyzvou Finsko.

Javorové listy využívaly rychlou souhru v přečíslení

Po vyrovnaném úvodu se z rychlého přečíslení prosadily Kanaďanky. Laura Staceyová zavezla kotouč po levé straně do útočného pásma a přesnou žabičkou oslovila mezi kruhy volnou Blayre Turnbullovou, která zakončila přesně k pravé tyči. Kláru Peslarovou čekal po chvíli další těžký zákrok, když si do slotu sjela Renata Fastová, ale rychlou střelou trefila jen beton české gólmanky.

Po faulu na zavážející Anetu Tejralovou dostaly lvice k dispozici početní převahu, jenže Kanaďanky ukázaly svou sílu i v defenzivě a nedarovaly soupeřkám žádnou střelu na branku. I když Češky pokračovaly v aktivní hře, zámořské hráčky těžily z nepříjemného napadání.

Javorové listy byly v zakončení efektivní a těsně před první sirénou znovu využily rychlého protiútoku. Laura Staceyová tentokrát zavezla puk do pásma po pravé straně a před klecí našla těsně hlídanou Jocelyne Larocqueovou, jež se přes obránkyni protlačila až k rychlé ráně kolem betonu Peslarové a zvýšila kanadské vedení.


Peslarová hasila několik nepříjemných šancí Kanady

Zkraje druhé periody přišel třetí úder. Z nepříjemného napadání Natalie Spoonerové těžila Emily Clarková, jejíž přihrávka na zadní tyč sice neprošla, ale kotouč se k ní odrazil znovu, a tak kanadská útočnice nečekala a odrazem od boku vyrážečky Peslarové propašovala puk až za brankovou čáru.

Češky následně převzaly iniciativu a dlouho kroužily v útočném pásmu, jenže k žádnému většímu ohrožení klece Ann-Renee Desbiensové se nepropracovaly. Naopak soupeřky využívaly jednoduché, ale efektivní hry. Několikrát zamkly lvice před svatyní Peslarové, jenže gólmanka národního týmu si vždy se zákrokem poradila.

Zámořské hokejistky v prostředním dějství profitovaly z dlouhé cesty na střídačku a v průběhu déletrvajícího zámku rychle měnily formace. Naopak lvice musely absolvovat místy i dvouminutové šichty na ledě.


Ostrá hra svědčila Kanaďankám

Javorové listy měly i kus štěstí, když nenápadné nahození Sarah Fillierové z pravého kruhu pro vhazování proskákalo brankářce Peslarové mezi betony až do sítě. Hned poté se vydaly na steč také lvice, Aneta Tejralová však nedotáhla svou akci až do konce, když narazila na roztáhnuté betony Ann-Renee Desbiensové.

Kanaďanky neustále pokračovaly v aktivní hře a byly velmi blízko páté trefě. Kapitánka Marie-Philip Poulinová napřáhla ke tvrdé dělovce a rozezněla tyčku české klece. Dění se následně před Peslarovou poněkud vyostřilo a po vzájemné potyčce si šly Radová i Staceyová odpykat menší trest.

V závěru zkoušela Marie-Philip Poulinová dorážet kotouč přes ležící Kláru Peslarovou, česká gólmanka ji však i v nepříliš hokejové pozici dokázala zastavit a přerušila hru. Po odpískání se následně strhla menší potyčka mezi kanadskou kapitánkou a bránící Noemi Neubauerovou, která mstila nepříjemné dorážení na brankářku národního týmu. Na výsledku to však nic nezměnilo, Kanada ovládla semifinále 4:0 a Češky si zahrají o bronz s Finkami.


KANADA – ČESKO 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Turnbullová (Staceyová, Larocqueová), 19. Larocqueová (Staceyová, Clarková), 22. Clarková (Spoonerová), 45. Fillierová (Fastová)
Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová, Fastová, Sheltonová, Ambroseová, N. Goslingová, Bellová, Bourbonnaisová – Fillierová, Poulinová, Jennerová – Maltaisová, Nurseová, Spoonerová – Clarková, Turnbullová, Staceyová – J. Goslingová, O'Neillová, Serdachnyová – Rattrayová.
Česko: Peslarová (Škodová) – Tejralová, Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková – Křížová, Pejzlová, Vanišová – Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková – Plosová, Přibylová, Neubauerová – Kalová, Čabelová, Pištěková.

TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)