Ženy: Drama plné zvratů bez bronzové tečky. Finky slaví výhru 3:2 po nájezdech

V duelu o bronz tahaly Finky za delší konec, dvakrát ale dokázaly Češky vyrovnat, a tak platil po šedesáti minutách nerozhodný stav 2:2. Prodloužení nabídlo několik příležitostí na obou stranách, vítěze ale neurčilo. Rozhodovalo se tak až v nájezdech, které o gól lépe zvládly Finky a berou tak z mistrovství světa v Utice bronzové medaile.

V atraktivní podívané na obě strany vládly brankářky

Oba celky si na začátku utkání vypracovaly zajímavé příležitosti. Susanna Tapaniová se po vyjetí zpoza branky tlačila k zakončení ve slotu, jenže kotouč jí v rozhodující chvíli sjel z čepele. Na druhé straně se o nebezpečné nahození zasloužila Sára Čajanová, Sanni Aholaová reagovala na poslední chvíli, ale s odraženým kotoučem si Finky poradily.

Brankářka Suomi musela vzápětí řešit zajímavý únik Terezy Plosové, jejíž ránu po ledě si však pokryla. Klára Peslarová měla na druhé straně i kus štěstí, přes clonící Vainikkaovou totiž vůbec neviděla nahození od modré čáry, které však proplachtilo těsně nad břevnem až do rohu hrací plochy.

Viivi Vainikkaová zahrozila ještě jednou, tentokrát po vytočení zpoza klece, kdy svižným bekhendem zkoušela procpat kotouč mezi betony české brankářky, jenže ani nadvakrát nepřekonala připravenou Kláru Peslarovou, která si v poslední minutě poradila i s nepříjemným vytočením Noory Tulusové na přední tyč.


Finky si po baseballovém zakončení vzaly vedení zpět

Do druhé dvacetiminutovky naskočily Finky velmi rychle a po dvaceti sekundách od úvodního buly dostaly kotouč do sítě za záda Peslarové. Střela Petry Nieminenové byla o hokejku bránící hráčky zbrzděna, Susanna Tapaniová následně přistrčila na zadní tyč, kde nehlídaná Michelle Karvinenová uklízela do poloodkryté branky.

Češky se však okamžitě hnaly za vyrovnáním, Denisa Křížová i zády k brance vyslala nepříjemný bekhend na bližší tyč, kde měla však Aholaová připravenou vyrážečku. V následné přesilové hře lvic však přišel úder. Tereza Vanišová dlouho přemýšlela, komu přihrát, až zkusila z rohu nahodit do ohně před branku. Gólmanka Aholaová vykopla puk do své spoluhráčky Ronji Savolainenové, které nejprve nohou, a pak i hokejkou srazila nabídku do vlastní sítě.

Tereza Vanišová mohla navíc poslat národní tým také do vedení, kdy prokličkovala mezi trojicí Finek, ale před zakončením do takřka odkryté branky byla zahákována Sanni Rantalaovou. Hokejistky Suomi na druhé straně proměnily svůj rychlý protiútok tři minuty před sirénou. Přihrávka Elisy Holopainenové se od české hole vznesla vysoko do vzduchu a Viivi Vainikkaová baseballovým způsobem zakončila přesně na zadní tyč.


Tečující Křížová poslala utkání do prodloužení

Hned zkraje závěrečné třetiny se Češky na soupeře dotáhly. Vysoké nahození Terezy Radové od modré čáry šikovně sklepla Denisa Křižová přesně k levé tyči nad beton Aholaové. Bylo tak znovu vyrovnáno, v závěru ale zůstávalo vše otevřené.

Šikovná teč Denisy KŘÍŽOVÉ:

Finky ve vlastní přesilovce několikrát prověřily pozornost Kláry Peslarové, k největší příležitosti se ale probojovaly lvice. Hned po konci trestu vyrazila Natálie Mlýnková k brance Aholaové, kde na přední tyči nepříjemně dorážela pas Křížové zpoza branky. I přes velké zmatky však seveřanky celou situaci ustály.

Ještě v poslední minutě základní hrací doby zahrozila unikající Noemi Neubauerová, ale z pravé strany zacílila jen těsně vedle vzdálenější tyče. I nahození od modré čáry vykopla Aholaová mimo dosah českých holí, a tak se za nerozhodného stavu 2:2 šlo do prodloužení.


Prodloužení vítěze neurčilo

Na začátku nastavené desetiminutovky vyrazila na steč Elisa Holopainenová a z mezikruží zacílila přesně do masky Kláry Peslarové. Volného prostoru při hře tři na tři však využila i Klára Hymlárová, jejíž rána z mezikruží prosvištěla těsně vedle tyče. Do obrovské šance se následně dostala unikající Michelle Karvinenová, kterou ale v souboji jedna na jednu zpacifikovala gólmanka Klára Peslarová.

Skvělým napadáním si Natálie Mlýnková sama vypracovala příležitost ke skórování. Nejprve okradla finskou obránkyni, a pak vymíchala i brankářku Aholaovou, kterou bekhendem přehodila, ale Finka padající na zem nakonec vytěsnila kotouč mířící za brankovou čáru zadní stranou své pravé nohy.

Nájezdové rozuzlení vyšlo lépe Finkám

Michelle Karvinenová sice propálila Peslarovou pod vyrážečku, na druhé straně si však poradila i Klára Hymlárová, která si Aholaovou rozhýbala ze strany na stranu. Setjným způsobem jako Karvinenová uspěla i Petra Nieminenová, Aholaová navíc po dvou úspěšných zákrocích poslala Finky do vedení. Sanni Vanhanenová sice neuspěla, ale Denisa Křížová na druhé straně také ne, a tak berou bronzové medaile Finky.

ČESKO – FINSKO 2:3 sn. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Vanišová, 45. Křížová (Plosová, Radová) - 21. Karvinenová (Tapaniová, Nieminenová), 37. Vainikkaová (Holopainenová), rozh. náj. Nieminenová

Česko: Peslarová (Škodová) – Tejralová (C), Pejšová, Čajanová, Radová, Trnková, Kosinová, Jandušíková – Křížová (A), Pejzlová (A), Vanišová – Šapovalivová, Hymlárová, Mlýnková – Plosová, Přibylová, Neubauerová – Kalová, Čabelová, Pištěková.

Finsko: Aholaová (Keisalaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Savolainenová, Rantalaová, Parkkonenová, Yrjöläová, Savanderová – Vainikkaová, Tulusová (A), Holopainenová – Karvinenová (A), Tapaniová, Nieminenová – Schalinová, Vanhanenová, Sundelinová – Liikalaová, Nylundová, Vesaová – Antti-Roiková.


TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)