A-tým: Rulíkův soubor zůstává v přípravě stoprocentní. Rakousko porazil 5:1

Čeští hokejisté zvládli i svůj třetí zápas v rámci přípravy na blížícího se světový šampionát. Po dvou výhrách nad Německem si svěřenci Radima Rulíka poradili ve čtvrtečním klání s Rakouskem. Fanoušci v Českých Budějovicích viděli výhru českého týmu 5:1.

Bleskový start!

Češi vstoupili do zápasu aktivně, po necelých dvou minutách se provinil podrážením hostující Böhm a svěřenci Radima Rulíka si hned v úvodu mohli vyzkoušet početní výhodu. Ta trvala nakonec minutu a dvanáct sekund. Na levém kruhu totiž dostal prostor Adam Kubík, pětadvacetiletý útočník si srovnal kotouč na čepeli a přesnou ranou pod horní tyč otevřel skóre.

Forvard domácího Motoru se tak ve své domovské aréně uvedl nejlépe, jak mohl. Stal se tak prvním hokejistou českobudějovického celku, který se prosadil na domácím ledě v reprezentačním dresu od prosince roku 2005, kdy se tento počin podařil Jiřímu Šimánkovi proti Finsku. Český výběr i nadále pokračoval v aktivitě v útočné třetině, jen o několik minut později chybělo pár centimetrů k tomu, aby podruhé rozvlnil síť Jiří Černoch.

Právě útočník karlovarské Energie se dostal i do další české šance, když se v patnácté minutě hnal sám na Höneckla, se střelou na lapačku si však rakouský brankář dokázal poradit. Češi drželi opratě zápasu i nadále pevně v rukou, Rakušané v první periodě Jakuba Málka výraznějším způsobem neprověřili, naopak domácí výběr ještě do pauzy rozjásal diváky podruhé. Ondřej Beránek našel z rohu hřiště volného Andreje Šustra, jenž z mezikruží pálil přesně a český tým tak mohl být s úvodní třetinou zápasu spokojen.


Druhá třetina? Hlídání vedení

Ani ve druhé dvacetiminutovce se dlouho na branku nečekalo. Petr Zámorský vybídl po necelých pěti minutách k zakončení Jakuba Galvase a Češi vedli o tři branky. O několik sekund později musel zatáhnout za záchranou brzdu proti rozjetému českému týmu Söllinger a družstvo Radima Rulíka mělo podruhé v zápase k dispozici přesilovou hru, ta se však využít nepodařila.

Rakušané poprvé výrazněji zahrozili až po necelých devíti minutách od startu druhé části a hned z toho padla branka. Jižní sousedé předvedli parádní kombinační akci v útočné třetině, na jejímž konci stál Benjamin Baumgartner, který objel Málka a mohl slavit. Hned při dalším střídání poté fauloval Petr Kodýtek a Rakušané měli ideální příležitost k dalšímu snížení, to se jim však nepodařilo. Naopak hned po návratu Kodýtka totiž fauloval Kondelíka Zündel a český tým čekala třetí početní výhoda v zápase. Výraznější tlak v útočné třetině si vytvořila až druhá přesilovková akce, nejvíce vidět v ní byl Kondelík, který dvakrát šikovně hledal své spoluhráče, ale z nadějných příležitostí branka nepadla.


Dvě branky jako dárek na závěr

Závěrečná třetina základní hrací doby začala z obou stran opatrněji, po hluché pasáži plné nepřesností však český tým zařadil vyšší rychlostní stupeň v útočném pásmu a hned to bylo poznat. Lajna vedená Petrem Kodýtkem přimáčkla Rakušany v jejich pásmu, dvě velké příležitosti měl na své holi Jáchym Kondelík.

Českobudějovický odchovanec nejprve trefil tyč a následně ho vychytal vynikajícím zákrokem Höneckl. Deset minut před třetí sirénou se do přečíslení dostalo Rakousko, situaci na sebe vzal Maxa, ale přízemní střelou pouze vyprášil beton Jakuba Málka. Píseň Vysoký Jalovec se rozezněla po čtvrté vstřelené brance českého týmu o minutu později. Jiří Černoch zkusil zaskočit hostujícího brankáře a podařilo se mu to znamenitě. Kotouč se totiž smolně pro hosty odrazil od brusle jednoho z hráčů Rakouska až za záda brankáře.

Na kýženou pátou trefu poté fanoušci čekali pouze minutu a dvacet sekund. Rychlé přečíslení dokázal proměnit v trefu kapitán pro čtvrteční duel Michal Špaček. Zaplněná aréna tak mohla slavit, český tým i nadále zůstává v přípravě neporažen, s Rakouskem si poradil 5:1. Odveta je na programu v sobotu v Linci.

ČESKO - Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubík (Sirota, Kovařčík), 18. Šustr (Beránek, Kondelík), 25. Galvas (Zámorský), 51. Černoch (Sirota, Šustr), 53. Špaček (Lenc, Flek) - 29. Baumgartner (Peeters, Scherzer)

Česko: Málek (Frodl) - Mašín, Zábranský, Galvas, Zámorský (A), Sirota, Šustr, Ščotka, Gazda - , Špaček (C), Flek, Lenc- M. Kovařčík, Filippi, Kubík - Rychlovský, Černoch, Stránský (A) - Kondelík, Kodýtek, Beránek.
Rakousko: Höneckl (Madlener) - Schnetzer, Wolf, Brunner, Zündel, Wimmer, Söllinger, Klassek, Kernberger - Romig, Maxa, Feldner - Scherzer, Baumgartner, Peeters - Böhm, Kainz, Neubauer - Bär, Bretschneider, Wallner.

TÉMATA: A-tým