MS žen na jihu Čech? Je to hokejový kraj, vysvětluje viceprezident Českého hokeje Petr Bříza

Po americké Utice převzalo štafetu pořadatele světového šampionátu žen Česko. Ty nejlepší ženské hokejistky se totiž porvou o cenné kovy v roce 2025 v Českých Budějovicích.

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik na úvod přiznal, že se původně uvažovalo o dvou možných dějištích šampionátu: "Místo konání MŠ žen se rozhodovalo mezi Karlovými Vary a Českými Budějovicemi."

Na to navázal i viceprezident Českého hokeje Petr Bříza. "Měli jsme dvě možnosti. Celkem otevřeně jsme komunikovali, že to byly Karlovy Vary, nebo České Budějovice. Pro České Budějovice potom rozhodla nejen kvalita infrastruktury, ale i to, že je to hokejový kraj," vysvětloval. "Při diskusi o uspořádání MS žen v roce 2025 jsme v podstatě v uvozovkách upekli čtyřletou spolupráci mezi Jihočeským krajem, Českými Budějovicemi a ČSLH, takže to není jen o mistrovství. Budou tady dvakrát České hry, turnaje juniorských reprezentací, a zároveň bychom rádi využili skvělá města Jihočeského kraje a jejich sportovní infrastrukturu pro tréninkové kempy našich juniorských reprezentací během příštích čtyř sezon."

Podle předsedy Organizačního výboru MS žen 2025 Jiřího Šindlera hrálo roli i okolí samotných Českých Budějovic. "Určitě rádi využijeme právě těch možností, které České Budějovice a Jihočeský kraj nabízí, protože trávení volného času je pro hokejisty a hokejistky je poměrně důležitou záležitostí, na to my chceme sázet," narazil Šindler na podobnou tematiku jako Bříza.


Od 9. do 20. dubna se může pořádaný světový šampionát krýt i se zápasy play off české nejvyšší soutěže, ve které hraje českobudějovický Motor, i to je však předem domluveno. "Potvrdím slova pana hejtmana, že toto je v jednání s klubem, Jihočeským krajem a městem. Věříme tomu, že najdeme řešení v případě, že tato situace nastane," ujistil Šindler.

Před potvrzením výběru Českých Budějovic však muselo jihočeské město splňovat několik podmínek. "V tom začátku hrál roli hlavně fakt, že stadion má dostatečnou kapacitu pro tréninkové zázemí a kabiny. Regule IIHF jsou takové, že buď to musí být dvě města, nebo v případě jednoho se musí komfortně dostat pod střechu všech deset týmů. V tomto ohledu není moc stadionů v republice, které tyto podmínky splňují," popisoval Bříza.

"Mistrovství světa žen má výhodu, že se odehraje na jedné aréně, a to v Českých Budějovicích využijeme. Bude se hrát opravdu v jedné aréně a pre-kempy, které tu budou probíhat, budou většinou v rámci Jihočeského kraje," přidal se Šindler, který zároveň i nastínil další cíle, které si momentálně organizační tým vytyčil: "Pokud máme vyřešené zázemí, musíme samozřejmě myslet na marketing a na to, abychom vůbec akci jako takovou prodali, abychom vysvětlili českému fanouškovi, že by se měl přijít podívat na ženský hokej, že je opravdu velmi zajímavý a má vysokou úroveň. Budeme pracovat na tom, abychom připravili celý produkt pro fanoušky nejen v Česku, ale i v zahraničí."


To by neměl být problém. Ženský hokej jde v Česku mílovými kroky dopředu, což se ukázalo i při podpoře národního týmu na nedávno skončeném světovém šampionátu. "Hrozně se mi líbí ta atmosféra, která v ženském hokeji je. Když procházíte kolem kabin nebo sedíte v hledišti, je to malinko jiné než u mužského hokeje. Opravdu se těším na atmosféru v Českých Budějovicích," netajil se Jiří Šindler.

Na uplynulé MS žen v americké Utice dorazilo téměř 70 tisíc fanoušků, Česko si však klade za cíl ještě vyšší čísla. "Očekáváme, že MS žen 2025 přinese divácký rekord a Česká republika bude znovu na mapě jako jeden z tahounů kvality světových šampionátů," doufal Bříza.

Zároveň ocenil práci národního týmu žen i hlavní trenérky Carly MacLeodové. "Jsem moc rád za Carlu, naši trenérku. Když jsme se poprvé pár let zpátky potkali s Terezou Sadilovou, byla absolutně nadšená a měla takové to kanadské sebevědomí, že se během roku nebo dvou podaří tým zformovat a dostat ho na úroveň, že dokáže hrát top a vyrovnané zápasy s Kanadou. Je neskutečné, že se jí to podařilo. Je to pak vidět nejen na sebevědomí týmu, ale vůbec i celého ženského hnutí," dodal Petr Bříza nakonec.

TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy) ženy