Souhrn dne: Dvacítka nestačila na Finy. Ženský tým U17 zapisuje úspěšnou premiéru

Nabitý program tohoto týdne dnes nabídl hned čtyři zápasy českých mládežnických výběrů. O premiéru se navíc postaraly ženy, jejichž tým do 17 let uspěl proti Finsku. Dosavadní jízda však skončila pro výběr Patrika Augusty, který v závěru ztratil zápas proti Suomi. Páteční program pak uzavřela šestnáctka se sedmnáctkou, oba tyto výběry slavily úspěch.

Dvacítka v přetlačované nestačila na Finsko

Svěřenci Patrika Augusty do utkání vlétli jako uragán a hned po čtyřech minutách hry přisoudil Česku vedení Tadeáš Kalužík svou ranou z levého kruhu. Soupeři se podařilo vyrovnat jen chvíli před koncem první třetiny. Arttu Tukhala si s hracím předmětem povyjel od modré čáry a skrz hradbu těl poslal kotouč po ledě za Hambálkova záda, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu. 

Ten však během druhé části vydržel pouze minutu, neboť Nooa Nyman svůj rychlý průchod také individuálně zakončil, a to přesně na bližší tyč. I když byli čeští mladíci během druhé periody aktivnější, tak se jim branku vstřelit nepodařilo. 

Deset minut před koncem se po třetí brance Finů, konkrétně z hole Benjamina Rautainena, zdálo, že je vítěz zápasu téměř jasný. Dvacítka však dvěma slepenými góly dokázala náskok Suomi dotáhnout. Nejprve skóroval skvěle postavený Martin Holba, který bekhendem uklidil kotouč pod horní tyč. Na něj o dvě minuty později navázal Vojtěch Hradec, ten se prosadil po dorážce z brankoviště. Do prodloužení se ale nakonec nešlo, protože 20 sekund po vyrovnávací trefě zazmatkoval český obránce Matějíček, kterého o hrací předmět obral Rasmus Svartström a dovezl jej až do české klece. Gólový účet střetnutí pak uzavřel Jesse Nurmi, jenž dostal perfektní přihrávku do jízdy a ranou na zadní tyč překonal Hambálka. 

Finsko vs. Česko 5:3 (1:1, 1:0, 3:2) 
Branky a nahrávky: 16. Tuhkala (Kiiskinen), 22. Nyman (Alasiurua, Lind), 51. Rautiainen (Kiiskinen), 55. Svartström, 58. Nurmi (Huttu) - 5. Kalužík (Hradec), 52. Holba (Felcman, Váňa), 55. Hradec.
Finsko: Vinni (Karppinen) - Junkkari, Tuhkala, Inhala, Nyman, Kiukas, Prihti, Paganus, Korkola - Rautiainen, Hynninen, Kiiskinen - Jansson, Alasiurua, Lind - Levänen, Huttu, Nurmi - Korkiakoski, Ylitalo, Svartström.
Česko: Hambálek (Smolka) - Samson, Vandas, Matějíček, Eichler, Vochvest, Husinecký, Hamrla, Vlasák - Pérez, Hradec, Kalužík - Šimek, Petr, Maštalířský - Adámek, Felcman, Janata - Holba, Váňa.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko3210013:58
2.Česko3200115:86
3.Švýcarsko210014:73
4.Švédsko200113:51
5.Slovensko200023:130


Hráčky do 17 let na úvod turnaje rozstřílely Finky 

Mladé české naděje svůj vůbec první turnaj v kategorii do 17 let odstartovaly skvěle. Už v úvodu šesté minuty totiž finské obraně pláchla Tereza Gildainová, která celou akci zakončila přesně nad rameno finské brankářky. 

Pytel se ale s góly pořádně roztrhl až během druhé části. Nejprve v polovině třiadvacáté minuty skórovala Lucie Šindelářová, jež si v úniku dva na jednu věřila a bekhendovou kličkou stanovila skóre na 2:0 z pohledu Češek. Dvouminutová pasáž po polovině utkání se pak rovnala dvěma českým brankám. Nejprve se z levé strany kluziště perfektně trefila Aneta Paroubková, na níž o chvíli později navázala Adéla Pánková skvělou individuální akcí. 

Gólový účet střetnutí byl pak uzavřen v závěrečném dějství. Linda Vocetková skvěle vypíchla kotouč na obranné modré čáře a rázem se hnala s Adélou Pánkovou do přečíslení. Po poměrně krkolomné předávce se přece jen k hracímu předmětu dostala druhá jmenovaná, která rozvlnila síť finské branky popáté v duelu. 

Finsko vs. Česko 0:5 (0:1, 0:3, 0:1) 
Branky a nahrávky: 7. Gildainová, 23. Šindelářová, 32. Paroubková, 32. Pánková (Hujová), 58. Pánková (Vocetková).
Finsko: Piekkariová (Kerttuová) - O. Hämäläinenová, Pohjanahová, Wessmanová, Ketolaová, Holopainenová, I. Hämäläinenová, Saarniová - Byskataová, Tapaniová, Lehikoinenová - Nurmistová, Lambergová, Siivonenová - Stenová, Kolmonenová, Granrothová - Hautalaová, Loikkanenová, Friederiksenová - Huovinenová.
Česko: Fialová (Ortová) - Hujová (A), Paroubková, Fromová, Jarabková, Chladová, Šrámková, Luxemburková, Panešová - Pánková, Gildainová, Vocetková (C) - Rosenbaumová, Jílková, Prošková (A) - Ulbrichtová, Šindelářová, Pěnčíková - Mazancová, Šťástková, Nogová.

foto + úvodní foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sedmnáctka nadále stoprocentní, tentokrát vyzrála na Švýcary 

Začátek klání se nesl ve velmi klidném duchu a na první šance se čekalo až do druhé poloviny první třetiny. Střeleckou listinu ve 13. minutě založil Šimon Fasner přesnou střelou mezi betony. Švýcary ovšem obdržený gól nabudil a v časovém horizontu necelé půl minuty dokázali stav skóre otočit. Nejprve se drzou dorážkou z předbrankového prostoru prosadil Jeremiah Mundy, na kterého o chvíli později navázal Laura Petera zásahem k tyči. 

Českým mládežnickým nadějím se podařilo vyrovnat v úvodu druhé části, když David Rozsíval ujel do samostatného úniku, který přesně zakončil střelou k pravé tyči. O dvě minuty později mohl zemi helvetského kříže vrátit vedení Wagner, ten však z první netrefil úplně odkrytou českou klec. Po čtyřiceti minutách hry tedy na kostce svítil stav 2:2. 

Bylo tak jasné, že chleba se bude lámat v závěrečném dějství. A bylo tomu tak hned ve 45. minutě. Skvostnou akci svěřenců Pavla Patery zakončil Matěj Pekař přesnou trefou mezi betony Steinmanna. Češi ještě poté měli několik šancí k navýšení skóre. To se jim nakonec nepovedlo, což je ve výsledném součtu mrzet nemusí. 

Švýcarsko vs. Česko 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Mundy (Aebli), 14. Peter (Schenk, Wagner) - 13. Fasner (Černý, Pekař), 22. Rozsíval (Úbl, Klatovský), 45. Pekař (Mikel, Černý).
Švýcarsko: Steinmann (Birchler) - Schmidt, van der Kaaij, N. Lehmann, Pedrotti, Nappiot, Cuesta, Vouardoux - Peter, Schenk, Wagner - Blaha, Kneubühler, Aeschlimann - Dandois, L. Lehmann, Hasler - Schmid, Aebli, Meier - Mundy. 
Česko: Novák (Oršulák) - Černý, Seidl, Cichoň, Mikel, Zimovčák, Winkelhöfer, Dyk - Čihař, Záhejský, Pekař - Bartovič, Pavlík, Lev - Rozsíval, Klatovský, Úbl - Hrubý, Fasner, Mikeš.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko3300015:79
2.Slovensko220009:36
3.Švédsko210019:63
4.Finsko200025:120
5.Švýcarsko300033:130

foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN

Šestnáctka otevřela turnaj proti Slovákům úspěšně 

Utkání se pro Čechy od samého začátku nejevilo úplně ideálně. První dvě velké šance sice Slováci spálili, z té třetí už ale trestali. Floriš našel křižnou přihrávkou najíždějícího Mateje Stankovena a ten poprvé rozvlnil síť české branky. Češi byli za svoji aktivitu odměněni až na konci 14. minuty. Akci Davida Huka skvěle vyrazil Ondavský, ovšem pouze na hůl Šimona Bělohorského, který zařídil vyrovnaný stav. O dvě minuty později bylo na české střídačce ještě veseleji, dělovka Tomáše Vrzala z levé strany kluziště se totiž zastavila až za zády slovenského brankáře. Gólový účet první části pak uzavřel dorážkou z předbrankového prostoru Lukáš Slavík. 

Také ve druhé periodě se poměrně dlouho čekalo na gól, byli to ale čeští borci, kteří toto čekání rozsekli. Přečíslení dva na jednoho vedl Lukáš Slavík, který v ideální chvíli předal hrací předmět Petru Tomkovi a ten překonal přesouvajícího se Ondavského. Slováci však o minutu později dokázali snížit. Ján Čurnej střelhbitě vyrazil za odraženým pukem a rychlou střelou z otočky snížil na rozdíl dvou branek. 

V závěrečné dvacetiminutovce si svěřenci Milana Razýma svérázně kráčeli za vítězstvím. To navíc umocnili pátou vstřelenou brankou. Jakub Vaněček vybídl k teči Filipa Nováka, který touhle nabídkou nepohrdl a stanovil skóre na finálních 5:2. 

Česko vs. Slovensko 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Bělohorský (Huk), 16. Vrzal (Svozil), 20. Slavík (Huk), 29. Tomek (Slavík), 58. Novák (Vaněček, Nedorost) - 10. Stankoven (Floriš, Bereš), 31. Čurlej (Stankoven). 
Česko: Láryš (Sklenička) - Nedorost, Vaněček, Reisnecker (A), Kůrka, Kamas, Hora, Studnický, Vrzal - Novák (A), Tomek (C), Katolický - Slavík, Huk, Bělohorský - Hanyš, Matějka, Mařík - Hrček, Svozil, Sekanina.
Slovensko: Ondavský (Dvořák) - Kovalčík, Bereš, Syrný, Floriš (A), Varga, Imriška, Hazucha, Koiš - Trebula, Stankoven (A), Čurlej - Ďurčo (C), Habda, Rausa - Rezničák, Macák, Foltín - Zvolenský, Hybský, Matta.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko110005:23
2.Švédsko110003:23
3.Finsko100012:30
4.Slovensko100012:50

foto: Aleš Krecl

TÉMATA: U20 U17 U16 Ženy U16