Souhrn dne: Ženská U17 dominuje, dvacítka i šestnáctka těsně padly se Švédskem

Dvacítka po dvou výhrách padla s oběma severskými týmy, tentokrát jen těsně nestačila na Švédsko a prohrála o jediný gól. Na druhou stranu ženská sedmnáctka na svém prvním turnaji válí a připisuje si další jasné vítězství. Jako poslední šel na řadu výběr U16, který se Švédskem dlouho bojoval, ale nakonec padl po nájezdech.

Dvacítka nedokázala smazat manko na Švédy

Už v první části se dostali hráči Tre Kronor do dvoubrankového vedení, které následně dlouho drželi. Švédové otevřeli skóre po povedené kombinaci ve vlastní přesilové hře. Arvid Bergström posunul z osy hřiště puk na levý kruh, odkud vypálil Hugo Pettersson přesně ke vzdálenější tyči. O necelé tři minuty později se stejný hráč radoval znovu, a to když si sjel do slotu pro nabídku Svanteho Sjödina zpoza branky a rychlou ranou propálil Smolku mezi rukou a tělem.

Snížit mohl v prostřední části Tadeáš Kalužík, jenž si na pravém kruhu dojel pro odražený kotouč, ale svou střelou orazítkoval jen spojnici tyčí. O deset minut později zahrozili Švédové v rychlém přečíslení dva na jednoho, jenže jejich kombinaci Smolka vystihl a po rychlém přesunu vytěsnil kotouč až do ochranné sítě.

Čtrnáct minut před koncem základní části však udeřil i národní tým. Gólman Thelin reagoval na nahození Dominika Petra od mantinelu, jenže do dráhy kotouče ještě vložil svou hůl Matěj Maštalířský a šikovnou tečí usměrnil hrací předmět mezi betony přesouvajícího se brankáře Švédska. Ani při závěrečné hře bez brankáře však Češi nedokázali vyrovnat, a tak Tre Kronor udrželi nejtěsnější možnou výhru 2:1.

Česko - Švédsko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 46. Maštalířský (Petr, Samson) - 16. Pettersson (Bergström, Nilsson), 19. Pettersson (Sjödin).

Česko: Smolka (Hambálek) - Samson, Vandas, Matějíček, Eichler, Vochvest, Husinecký, Hamrla - Pérez, Hradec, Kalužík - Šimek, Petr, Maštalířský - Adámek, Felcman, Janata - Vlasák, Holba, Váňa.

Švédsko: Thelin (Gidlöf) - Fransén, Hallquisth, Bergstöm, Wikman, Kostadinski, Johansson - Hedqvist, Granberg, Solberg - Westlin, Nilsson, Träff - Carlsson, Sjödin, Pettersson - Vesterlund, Kangas, Svensson.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko3210013:58
2.Česko4200216:106
3.Švédsko310115:64
4.Švýcarsko310026:103
5.Slovensko310026:153

Nula obdržených branek pro sedmnáctku a jasné vítězství 4:0

Češky začaly utkání skvěle vyřešenou akcí dvě na dvě a po rychlé a přesné kombinaci zakončovala přesně nad beton před brankou stojící Viktorie Jílková. V přesilové hře navíc zvýšila po efektní otočce Veronika Jílková, když se zbavila bránící hráčky a vypálila přesně na bližší tyč.

Lvice zůstávaly v přesilových hrách efektivní i nadále a zvýšily své vedení. Ester Rosenbaumová vypálila z pravého kruhu mimo branku, ale velmi šikovnou tečí usměrnila Adéla Fromová kotouč mezi betony přesouvající se brankářky Švýcarska. Gólmanka Rubinová musela být v permanenci i chvíli před druhou pauzou, velký závar však ustála.

Národní tým byl velmi nebezpečný i v oslabení, což dokázal na startu posledního dějství. Kateřina Pěnčíková si najela za obránkyně pro skákavý pas, který rychle zpracovala a ranou do šibenice nedala Rubinové žádnou šanci. Češky tak i ve druhém utkání zůstávají neporaženy, navíc zapisují další nulu v počtu inkasovaných branek.

Česko - Švýcarsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Jílková (Pěnčíková), 19. Hujová (Paroubková), 34. Fromová (Rosenbaumová), 42. Pěnčíková (Rosenbaumová)

Česko: Ortová (Fialová) - Hujová, Paroubková, Fromová, Jarabková, Chládková, Šrámková, Luxemburková, Panešová - Panková, Gildainová, Vocetková, Rosenbaumová, Jílková, Prosková, Ulbrichtová, Šindelářová, Pěnčíková, Mazancová, Šťastková, Nogová.

Švýcarsko: Rubinová (Iseliová) - Inkampová, Messikommerová, Langeneggerová, Leibundgutová, Wrannová, Bottoniová, Leuenbergerová, Crollová - Estermanová, Manetschová, Dalessiová, Tschannenová, Müllerová, Lovecchiová, Toviová, Vuileminová, Bessonová, Oschsnerová, Bakerová, Birnstielová.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko220009:06
2.Švédsko110003:23
3.Švýcarsko200022:70
4.Finsko100010:50

foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN; úvodní foto: Aleš Krecl

Šestnáctka padla se Švédskem po nájezdech

Seveřané zachytili start utkání lépe a přesně po pěti minutách hry se dostali do vedení. Vilgot Lidén napadal českou rozehrávku, dokud na útočné modré nezískal puk, vybruslil mezi kruhy a utaženou ranou zamířil přesně do šibenice. Elton Hermansson navíc po dalších osmi minutách našel z rohu před brankou zcela nehlídaného Oscara Holmertze, jenž kličkou položil Láryše na břicho a zasunul kotouč přesně k tyči.

Nikolas Mařík pálil na začátku druhé třetiny z téměř nulového úhlu, jenže před brankou stojící Šimon Bělohorský ukázal šikovné ruce a tečí dostal kotouč až za brankovou čáru. Švédové si ale rychle vzali dvoubrankové vedení zpátky. Po rychlém přečíslení totiž vypálil přesně mezi betony Láryše Elton Hermansson.

Národní tým se ale rozhodně nevzdával a znovu se trefil z nulového úhlu, tentokrát zásluhou Ladislava Svozila. Češi následně dostali výhodu přesilové hry, ale už na jejím začátku zapomněli na unikajícího Paxe Kleffnera, jenž propálil Láryše na bližší tyč. Lvi ale oplatili stejnou mincí, když se po úniku v oslabení trefil přesně pod horní tyč Filip Novák. Navíc v té stejné přesilovce Švédů inkasovali Tre Kronor ještě jednou. Šimon Bělohorský se po otočce zorientoval nejrychleji a ranou na bližší tyč poslal utkání do prodloužení.

Sám Bělohorský mohl rozhodnout, jenže svůj bekhendový blafák nakonec nedotáhl. Došlo tak až na nájezdy, v nichž byl opět Bělohorský jediným úspěšným střelcem, zatímco Švédové skórovali hned třikrát, čímž si vybojovali bod navíc.

Česko - Švédsko 4:5 sn. (0:2, 1:1, 3:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Bělohorský (Mařík), 44. Svozil, 54. Novák (Láryš), 55. Bělohorský (Slavík) - 5. Lidén, 14. Holmertz (Hermansson), 26. Hermansson (Homertz), 45. Kleffner, rozh. náj. Hermansson

Česko: Láryš (Sklenička) - Nedorost, Vaněček, Reisnecker (A), Kůrka, Kamas, Studnický, Vrzal, Hora - Novák (A), Tomek (C), Katolický - Slavík, Huk, Bělohorský - Hrček, Mařík, Svozil - Hanyš, Matějka, Sekanina

Švédsko: Törnblom (Tjärnlund) - Elofsson, Gustafsson, Ekberg, Cilthe (A), Lidén, Lundqvist, Lagerberg - Olsson, Holmerzt, Hermansson - Ludvig Andersson, Kim, Bartholdsson - Meijer (C), Isaksson (A), Nömme - Kleffner, Lukas Andersson, Näslund - Holst

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko211008:65
2.Česko210109:74
3.Finsko2100110:43
4.Slovensko200023:130

TÉMATA: U20 U16 Ženy U16