Národní tým doplní před dvojzápasem na Slovensku tři obránci a čtyři útočníci

Po dvou vítězných přípravných zápasech proti Rakousku pokračuje příprava české hokejové reprezentace na mistrovství světa 2024 kempem na Slovensku, jehož součástí budou i dvě utkání proti domácímu výběru. Trenér národního týmu Radim Rulík povolal na další část přípravy na domácí MS pět semifinalistů hokejové extraligy – obránce Michala Kempného s Jakubem Krejčíkem z HC Sparta Praha a Davida Špačka působícího v zámořském celku Iowa Wild. Dále útočníky Pavla Kousala a Filipa Chlapíka z pražské Sparty, litvínovského útočníka Ondřeje Kašeho a Matyáše Kantnera z finského týmu KalPa.

V přípravě na světový šampionát naopak nebudou pokračovat obránci Jakub Sirota s Danielem Gazdou a útočníci Jiří Černoch s Adamem Kubíkem. "Vždycky je to těžké rozhodování, není to nic příjemného. Na případné změny v sestavě má vliv každý trénink i zápas. I proto zveřejňujeme změny vždy až na konci akce a vždy oznamujeme sestavu pouze na následující přípravný kemp," říká hlavní trenér českého výběru Radim Rulík, jehož soupisku tedy aktuálně tvoří 3 brankáři, 10 obránců a 17 útočníků.

Národní tým se sejde v úterý 23. dubna ve slovenské metropoli, kde zahájí čtvrtou část přípravného kempu na MS 2024. První přátelský duel na Slovensku mají Rulíkovi svěřenci na programu v pátek 26. dubna od 16:30 v Trenčíně, odveta je pak na programu další den od 14:00 na zimním stadionu Ondreja Nepelu v Bratislavě.

Hlavní trenér české hokejové reprezentace zároveň vysvětlil strategii doplňování kádru pro jednotlivé kempy. "Změny v sestavě chceme oznamovat vždy až po konci posledního utkání přípravného kempu. První to řekneme hráčům, kdo nepokračuje. Zároveň po posledním utkání oznámíme, jak bude vypadat nominace pro následující kemp. Přijde mi to fér po všech stránkách, neumím si představit, že bych říkal něco, co nevím. Kluci z NHL ještě ani neprošli zdravotními prohlídkami. V momentě, kdy je zařadíme do nominace, tak to oznámíme," pokračuje Rulík s tím, že nominaci na Betano Hockey Games, které odstartují 2. května v Brně, odtajní až po konci přípravného kempu v Bratislavě a Trenčíně.

Komunikaci s hráči působících v zámoří má na starost generální manažer českého výběru Petr Nedvěd se svým asistentem Martinem Havlátem. "I s dalšími hráči z NHL a AHL jsme v úzkém kontaktu a jednáme s nimi o podrobnostech. Kdy a kdo se k nám připojí ale zatím nebudeme po domluvě s našimi trenéry prozrazovat," dodává Petr Nedvěd.

Česká hokejová reprezentace bude mít na programu po přípravném dvojzápase na Slovensku ještě turnajovou generálku na mistrovství světa v podobě Betano Hockey Games v Brně na začátku května. Samotný světový šampionát pak odstartuje v Praze a Ostravě v pátek 10. května 2024.

Nominace na čtvrtý tréninkový kemp národního týmu v rámci přípravy na MS 2024:

Brankáři: Lukáš Klimeš (HC VÍTKOVICE RIDERA), Dominik Frodl (HC Energie Karlovy Vary), Jakub Málek (Ilves Tampere)

Obránci: Filip Pyrochta (BK Mladá Boleslav), Petr Zámorský (HC ŠKODA PLZEŇ), Libor Zábranský (Porin Ässät, FIN), Andrej Šustr (Kölner Haie, GER), Jan Ščotka, (HC KOMETA BRNO), Dominik Mašín (Ilves Tampere, FIN), Jakub Galvas (Malmö Redhawks, SWE), Jakub Krejčík, Michal Kempný (oba HC Sparta Praha), David Špaček (Iowa Wild, AHL).

Útočníci: Roman Červenka (SC Rapperswil-Jona Lakers, SUI), Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), Tomáš Filippi, Jakub Rychlovský (oba BÍLÍ TYGŘI LIBEREC), Michael Špaček (HC Ambrì-Piotta, SUI), David Tomášek (Färjestad BK, SWE), Petr Kodýtek (Ilves Tampere, FIN), Jakub Flek (HC KOMETA BRNO), Jáchym Kondelík (Motor České Budějovice), Radan Lenc (HV 71, SWE), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Mikkelin Jukurit, FIN), Matěj Stránský (HC Davos, SUI), Filip Chlapík, Pavel Kousal (oba HC Sparta Praha), Matyáš Kantner (KalPa, FIN), Ondřej Kaše (HC Litvínov).

Realizační tým pro přípravný kemp na Slovensku:

Generální manažer: Nedvěd Petr

Manažer: Hnilička Milan

Hlavní trenér: Rulík Radim

Asistent trenéra: Židlický Marek

Asistent trenéra: Kalous Jiří

Asistent trenéra: Plekanec Tomáš

Trenér brankářů: Pavelec Ondřej

Videotrenér: Zelenka Jakub

Videotechnik: Havel Denis

Fyzioterapeut: Sakaláš Radovan

Kondiční trenér: Hamršmíd Michal

Doktor: Budoš Miroslav

Kustod: Šmíd Zdeněk

Kustod: Šulan Petr

Kustod: Havel Adam

Kustod: Kopecký Oldřich

Média manažer: Kalát Ondřej (kontaktní email:kalat@czehockey.cz, telefon: 601 589 161)

Výsledky dvojutkání Česko vs Rakousko:

Čtvrtek 18. dubna 2024

Česko vs Rakousko 5:1

Branky ČR: 3. Kubík (Sirota, M. Kovařčík), 18. Šustr (Beránek, Kondelík), 25. Galvas (Zámorský, Rychlovský), 51. Černoch (Sirota, Šustr), 53. Špaček (Lenc, Černoch)

Sobota 20. dubna 2024

Rakousko vs Česko 2:3

Branky ČR: 18. Gazda (Kovařčík M., Rychlovský), 25. Rychlovský (Šustr, Kovařčík M.), 30. Rychlovský (Kubík, Ščotka)

Rozpis dvojutkání Slovensko vs Česko:

Pátek 26. dubna 2024

16:30 Slovensko vs Česko (Trenčín)

Sobota 27. dubna 2024

14:00 Slovensko vs Česko (Bratislava)

Další program národního týmu v sezoně 2023/24:

-       26. a 27. 04. 2024 Přípravné dvojutkání Slovensko vs Česko (Trenčín, Bratislava)

-       02. - 05. 05. 2024 Betano Hockey Games v Brně

-       10. - 26. 05. 2024 Mistrovství světa v Praze a Ostravě

TÉMATA: A-tým