U20: Turnaj v Popradu? Povedená akce, spoustu toho ukázala, byl rád Augusta

Česká dvacítka se sešla poprvé od února. Na tréninkový mini-kemp navázala Turnajem pěti v Popradu, kde nakonec obsadila bronzové umístění. Trenéra Patrika Augustu však hlavně těšilo, že měl příležitost poznat další hráče.

Od toho se odvíjela celá nominace. Poté, co jeho svěřenci dokázali na začátku ledna přivést z mistrovství světa bronzové medaile, se rozjel další cyklus. Jeho první zastávkou byl únorový turnaj ve Švýcarsku, v uplynulém týdnu bojovali junioři na slovenské půdě.

"Chtěli jsme vidět zase další hráče. Hned v únoru nám turnajem začala defacto další příprava na mistrovství světa, teď jsme pokračovali," přikývnul Augusta pro ceskyhokej.cz. "Nechtěli jsme využít hráče, kteří hráli finále extraligy juniorů. Doplnili jsme to tedy o hráče z kanadských juniorek."

Těchto hráčů bylo hned osm. Mimo jiné ale přijeli tací, pro které to byla první akce ve dvacítce, i takoví, kteří jeli teprve po druhé. "Nováčci to zvládli dobře. Byla to pro ně velká zkušenost. My jsme byli rádi, že jsme je viděli naživo. Všichni zanechali pozitivní dojem," pochvaloval si trenér.

Povedený vstup do turnaje

Do turnaje nastoupil český výběr proti tomu domácímu. A musel se rychle otáčet, hned v první minutě byl stav 1:0 pro Slováky. A konec třetiny značil stav 2:0. "Snad hned v prvním střídání jsme dostali gól. Byť jsme pak nehráli špatně, i přesto jsme dostali druhý gól. Ale výkon v první třetině se mi líbil. Byly tam hezké akce, po dvou z nich jsme minuli prázdnou bránu," popisoval trenér.

Češi ale dokázali převahu přeměnit v branky, a tak se nakonec radovali z výhry 7:2. "Napadalo to tam, hráči si věřili. Nakonec z toho byl velmi povedený vstup do turnaje," dodal.

Ve druhém zápase přišla výhra 5:1 nad Švýcary. Ale jednoznačný byl jen výsledek. "Ten neodpovídá dění na ledě. Bylo to hodně vyrovnané utkání. Švýcaři měli spoustu šanci, my jsme se mohli opřít o vynikající výkon brankáře Smolky," pochválil Augusta Jakuba Smolku, který ve svém debutu zapsal 30 zákroků. "Ale byli jsme produktivní, góly napadaly až ke konci. Herně to bylo velmi vyrovnané."

Konečná tabulka Turnaje pěti v Popradě:

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko4310017:811
2.Švédsko420118:87
3.Česko4200216:106
4.Slovensko410038:183
5.Švýcarsko410039:143

Dvě prohry? Projevila se i únava

Třetí den přinesl třetí utkání, tentokrát proti silným Finům. "Zápas s Finskem byl nejlepší zápas, který jsme odehráli. Bylo to kvalitní utkání, Finové přijeli s velmi silným týmem. A tentokrát byli produktivnější oni," narazil Augusta na konečný výsledek 3:5. "Vážím si toho, že jsme se ze stavu 1:3 dokázali vrátit do zápasu. Po vyrovnání jsme ale dostali laciný gól, pak se dostali Finové hodně na koně."

Poslední utkání bylo také z kategorie těsných. Češi dostali v první třetině od Švédů dva slepené góly, poprvé se jim podařilo prolomit smůlu až ve třetí třetině. Stav 1:2 ale vydržel až do konce.

"První třetina rozhodla, nehráli jsme dobře, navíc jsme působili hodně unaveně. Soupeř byl jednoznačně lepší. Pozitivum pro mě bylo, že jsme pak hráli velmi vyrovnaný hokej. Švédský gólman byl výborný, my jsme toho spoustu spálili," litoval trenér.

Akce nicméně splnila, co měla. "Akci bych hodnotil jako dobrou. Hráli jsme čtyři vyrovnané zápasy s kvalitními soupeři a mně to pomohlo vytvořit si obrázek pro další akce. Pro mě bylo také dobré, že jsme byli unavení. Byl to ukazatel toho, jak hráči pracují v únavě," zakončil.

Výsledky českého týmu na Turnaji pěti v Popradě:

Česko - Slovensko 7:2
Branky a nahrávky Česka: 17. Samson (Hradec, Adámek), 25. Adámek (Eichler, Kalužík), 33. Petr, 50. Kalužík (Hamrla), 59. Kalužík (Holba), 60. Šimek (Petr, Váňa), 60. Kalužík (Maštalířský, Hradec)
Česko - Švýcarsko 5:1
Branky a nahrávky Česka: 6. Maštalířský, 8. Maštalířský (Petr, Šimek), 30. Kalužík (Hradec, Vandas), 48. Adámek (Felcman, Pérez), 49. Hradec (Janata)
Česko - Finsko 3:5
Branky a nahrávky Česka: 5. Kalužík (Hradec), 52. Holba (Felcman, Váňa), 55. Hradec
Česko - Švédsko 1:2
Branky a nahrávky Česka: 46. Maštalířský (Petr, Samson)

úvodní foto: Tomáš Cicoň/SZLH

TÉMATA: U20