U17: Vyhraný turnaj a skvělá ofenziva? Kluci mají vítěznou mentalitu, těší Pateru

Česká sedmnáctka se po únorovém turnaji v Kravařích sešla na poslední sraz sezony. Dobré výkony z domácího kempu si přenesla i do Švédska. A bilance? Stoprocentní! Češi postupně přehráli Finy, Švédy, Švýcary i Slováky. Působení výběru do sedmnácti let zhodnotil pro ceskyhokej.cz hlavní trenér Pavel Patera.

Poslední prohra U17 v základní hrací době se datuje až do 11. listopadu. "Myslím si, že sezona byla pro kluky úspěšná. Z pěti turnajů tři vyhráli. Na dvou dalších jsme hráli do posledních vteřin o první místo. Myslím si, že to předčilo naše očekávání. S klukama nebyl vůbec žádný problém na ledě ani mimo něj. Byla to výborná spolupráce," pochvaloval si hlavní trenér mimo jiné i sérii dvanácti utkání alespoň s bodem.

Do hráčů očividně najela vítězná mentalita, což je něco, čehož si Pavel Patera velmi váží. "Učit se vítěznou mentalitu je hodně důležité. Absolutně nesouhlasím s tvrzením, že není podstatné, aby kluci z deseti zápasů devět prohráli, byť statečně, a bylo to všem jedno. Jsem rád, že kluci všude - ať už na tréninku, při fotbálku nebo při zápase - chtěli vyhrát. Bylo to vidět i v zápasech, kdy jsme otáčeli nepříznivý výsledek," komentoval trenér.

Skvělý vstup do turnaje proti severským celkům

Česká reprezentace vyzvala v prvním duelu turnaje Finsko. "První třetina se nám povedla herně i výsledkově. Do druhé jsme vstoupili s nastavením, že se nám nemůže nic stát. A Finové nás potrestali. Kluci ale mají vítěznou mentalitu a šli si za vítězstvím. Dokázali to otočit a ve třetí třetině jsme byli lepší a zaslouženě vyhráli," popisoval Patera cenné vítězství 6:3.

Úspěšní byli čeští mladíci i s dalším severským soupeřem. A to i díky skvělé třetí třetině. Výběru Tre Kronor v ní nastříleli hned pět branek. "Švédsko mělo na turnaji nejkvalitnější tým a vítězství proti tak silnému soupeři si opravdu vážíme. Věděli jsme, že to bude klíčový zápas a když ho zvládneme, máme velkou šanci na vítězství," pochvaloval si po výhře 6:2 bývalý reprezentant.


všechno foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Konečná tabulka Turnaje pěti kategorie U17:

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko4400021:712
2.Švédsko4200218:136
3.Finsko4200218:196
4.Slovensko4200210:136
5.Švýcarsko400045:200


Stoprocentní bilance a prvenství na turnaji

Výsledkově nejvyrovnanější klání odehráli čeští mladíci proti Švýcarsku, proti kterému otáčeli výsledek. "Mysleli jsme si, že to půjde samo. Samozřejmě to nikdy tak není. Švýcaři jsou kvalitní tým. Když jim dáte na ledě trochu volna, dokážou toho využít. Zápas byl ohromně náročný, ale dokázali jsme ho obrátit na naši stranu," dodal Patera ke třetímu duelu ve třech dnech.

Skvělý výkon se přenesl po dni volna i do federálního derby. Češi totiž výběr Slovenska přestříleli vysoko 6:0, a čisté konto navíc vychytal brankář Jihlavy Ondřej Štěbeták. "Bylo strašně důležité, že jsme dokázali vstřelit gól na koni první třetiny. Tým se hodně uklidnil. Hráli jsme dobře z obrany a výkon byl podpořen kvalitním gólmanem," pochválil Patera oporu mezi třemi tyčemi.


Pro hráče z kategorie U17 to byl poslední sraz v této sezoně. Pokud si je vyberou trenéři, mohou se představit v další kategorii U18. A nejlépe hned na prestižním prázdninovém turnaji Hlinka Gretzky Cup, který se letos bude konat v Edmontonu od 5. do 10. srpna. "Hodně kluků má před sebou velkou budoucnost. Když kluci budou makat, přijmou role, kterým jim trenér dá, a budou jeden tým, šance na úspěch je velká," přeje si čtyřnásobný mistr světa.

Ten za sebou má úspěšný rok, na své svěřence bude rád vzpomínat. Někteří navíc ještě nemají hotovo a byli povolání na právě začínající světový šampionát do 18 let. "Jsem samozřejmě moc rád. S těmi kluky, co pojedou na mistrovství světa osmnáctek jsme něco prožili. Jsem rád, že si to někteří vyzkouší už letos. Příští rok pak mohou předávat zkušenosti svým spoluhráčům. Tým celý rok šlapal a tahal za jeden provaz. Bude to pro ně velká zkušenost," uzavřel Pavel Patera.

Výsledky českého týmu U17 na Turnaji pěti:

Česko - Finsko 6:3
Branky a nahrávky Česka: 11. Pekař (Čihař), 31. Bartovič (Věchet, Oršulák), 32. Čihař (Záhejský, Seidl), 53. Bartovič (Pavlík, Úbl), 60. Hrubý (Seidl), 60. Hrubý (Seidl)  
Česko - Švédsko 6:2
Branky a nahrávky Česka: 3. Lev (Úbl, Zimovčák), 41. Bartovič (Pekař, Černý), 49. Čihař (Záhejský, Pekař), 50. Fasner (Úbl, Seidl), 60. Záhejský (Čihař, Pekař), 60. Pavlík (Winkelhöfer) 
Česko - Švýcarsko 3:2
Branky a nahrávky Česka: 13. Fasner (Černý, Pekař), 22. Rozsíval (Úbl, Klatovský), 45. Pekař (Mikel, Černý)
Česko - Slovensko 6:0
Branky a nahrávky Česka: 3. Věchet (Fasner, Winkelhöfer), 20. Záhejský (Pekař), 28. Bartovič (Lev, Mikel), 47. Věchet (Seidl), 50. Klatovský, 58. Pavlík (Mikel, Štěbeták) 

TÉMATA: U17