A-tým Pořádné tempo, ulevil si Kantner. Ve čtvrtek trénoval i nováček Špaček

Reprezentace má za sebou předposlední tréninkovou jednotku v Bratislavě. Svěřenci Radima Rulíka se opět sešli v dopoledních hodinách. Zítra už se reprezentace přesune do Trenčína, kde sehraje první ze dvou přípravných utkání tohoto kempu. Poprvé také trénoval obránce David Špaček z týmu Iowa Wild.

Poslední plný trénink slovenského kempu se rozhodně nenesl v lehkém duchu. Hned od začátku trenéři dostávali hráče do velkého tempa. Samostatné úniky, pak rychlé návraty. Na odpočinek nebyl prostor.

Těžké tréninky zažívá hned několik hráčů, kteří byli skrz konce sezon ve svých týmech nominováni poprvé až na tento kemp.Do této kategorie spadá i Matyáš Kantner, který prožil ve finské KalPě skvělou sezonu. "Nějaká výhoda v podobě stylů tam bude, není to nic nového, k tomuto stylu se obecně směřuje," komentoval podobu stylů hry mezi klubovou a reprezentační úrovní. "Je tady větší tempo, ve Finsku jsou zápasy velice bruslivé, tréninky pak nejsou v takovém tempu jako tady. První trénink byl velmi náročný, člověk si na to ale zvykne a přizpůsobí se tomu," dodal ještě k rozdílům.

"Byla to životní sezona, určitě mi to pomohlo. Byla to fajn zkušenost, je dobré vidět něco jiného, zažít jinou ligu," uvedl ke své famózní sezoně ve Finsku. Během ní dal v základní části 23 branek, na stejný počet nahrával. To vše v 60 utkáních.

Zaslouženě tak přišla pozvánka do reprezentace. Po skvělé sezoně bonus v podobně národního dresu? "Je to sen každého malého kluka, i pro mě. Jsem rád, že toho mohu být součástí," usmál se. Teď se bude snažit prosadit proti Slovensku, nejlépe už v pátek. "Proti Slovákům je to vždycky o trochu speciálnější. Pro mě by to bylo speciální proti komukoliv, teď je fajn, že se mohou přijet podívat i rodiče," těší se z nadcházející premiéry.


Odpočinek hráčům dopřála až rolba, která jim jela upravit led na nácvik přesilovek. Po zhruba deseti minutách mohli jít reprezentanti na věc. Právě speciální formace byly v Euro Hockey Tour mnohokrát skvělou zbraní českých barev. I přes to, že dostalo cvičení přesilovky velký prostor, byl veškerý čas věnován pouze té nejběžnější variantě, tedy pět na čtyři.

Všechno pečlivě nasával obránce David Špaček, který se k týmu stihl přidat až na dnes. Obránce prožil svou první sezonu v americké AHL. "Je to super, jsem rád, že tady mohu být," radoval se ze své první pozvánky. "Trénink byl skvělý. Jsem trochu zadýchaný, ale dostanu se do toho, takže to bude dobré," ohlížel se za první praktiku.

Přichází tak na opakování spolupráce. Právě Špaček patřil mezi ty beky, na které trenér Radim Rulík sázel při působení u reprezentace do dvaceti let. 

"Trénuje se mi pod ním dobře, na dvacítkách jsme spolu měli úspěch," přikývnul mladý bek. "Mistrovství je pro mě určitě motivací, jsem ale hlavně rád za to, že jsem tady," dodal Špaček.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Český hokej (@ceskyhokej.cz)

TÉMATA: A-tým