A-tým: Má to jiskru, září Gudas. Velkou konkurenci vnímá pozitivně

Radko Gudas za sebou má premiérovou sezonu v Anaheimu, kam přešel loni v létě z Floridy. Jeho tým se do play off nedostal, a tak neváhal a přijal pozvánku od národního týmu. „Užívám si to, češtinu zase moc rád slyším,“ usmíval se po úterním tréninku.

Jak jste si užil návrat?

"Super! V kabině se mluví česky, což je úžasný. Užívám si to. Přijel jsem teprve před pár dny, tak se musím nejprve trochu rozjezdit."

Jak velkou motivací je domácí MS?

"Pražské mistrovství světa je určitě velká motivace. Měl jsem to zakroužkované už dlouho, takže se na to těším. Minule mi to uteklo, s Philadelphií v Praze jsem si taky tehdy NHL nezahrál, takže jsem rád, že si budu moct zahrát doma."

Před koncem základní části NHL tam na vás byl tvrdší zákrok, byla účast na tomto kempu či mistrovství nějak ohrožena?

"Nemyslím si, že by účast byla nějak ohrožena, i když to bylo nepříjemné. V klubu chtěli, abych se do zápasů vrátil až v moment, kdy budu stoprocentně připravený. Proto to zabralo trochu více dnů."

V jaké náladě po sezoně vlastně přijíždíte?

"Sezona nevyšla podle představ. Po patnácti zápasech jsem myslel, že budeme výš. Měli jsme ale mladý tým, který je nezkušený a někdy chyboval, což se v NHL trestá. Z osobního hlediska si myslím, že jsem měl dobrý ročník. Položili jsme nějaké základní kameny, na kterých budeme chtít stavět dál. Kluci pochopili, o čem zápasy v NHL jsou."

Co vás po příjezdu zaujalo kromě češtiny?

"Určitě kluci. Přes sezonu se vídáme maximálně jednou za večer, takže se těším, až spolu strávíme víc času. Určitě je to jedna z největších motivací - získat pro fanoušky s touhle partou nějakou medaili."

Je to pro vás TOP akce?

"Má to určitě jiskru navíc. Je to speciální zahrát si doma."

Je tu i s finalisty z extraligy skoro čtyřicet hráčů. To je pořádná konkurence!

"Jo, přesně. Je potřeba, aby i trenéři mohli vidět, kdo si s kým sedne. Myslím, že je výhoda mít takto široký kádr. O místo se popereme, což je jedině dobře. Určitě nás to donutí i k lepšímu tréninku. Už ten první v úterý byl pořádně rychlý! Je dobré mít široký výběr."

Na ledě jste strávil dost času s trenérem obránců Markem Židlickým.

"Tu svoji ránu pořád má, jde to vidět! Ty jeho hokejky pamatuju ještě z olympiády v Soči. Je to muž na správném místě."

V NHL máte pověst tvrdě hitujícího obránce, nicméně v reprezentaci jste se často pouštěl i do ofenzivy. Těšíte se na tuhle změnu?

"Stoprocentně. Těším se, až si párkrát vystřelím. Navíc je tu větší hřiště, takže na fyzickou hru to je trochu těžší, na kontakt se musí čekat. Není to asi tak časté jako v NHL. Budu na tom pracovat. Je to o zvyku, poctivě to objezdit, bude to asi trvat, ale jdu správným směrem."

TÉMATA: A-tým