A-tým: První střídání a bum! Rychlovka, usmál se Gudas. Dostál si zvykl rychle

Národní tým se v rámci generálky na nadcházející mistrovství světa utkal s finským výběrem pod záštitou Betano Hockey Games. Do něj zasáhly už i čerstvé posily z NHL, které se na začátku týdne k reprezentaci připojily. Bezprostředně po utkání před novináři stanuli Lukáš Dostál a Radko Gudas, kteří zhodnotili vlastní i týmový výkon.

Otázku, který z gólmanů nastoupí do dnešního duelu, odtajnil už po ranním rozbruslení trenérský štáb, jenž ukázal na Lukáše Dostála. „Samozřejmě jsme si přáli výhru. Myslím si ale, že jsme podali dobrý výkon, kluci makali celý zápas. Jsou tam pořád věci, na kterých budeme muset zapracovat, ovšem já osobně jsem si to hodně užil,“ komentoval prohru proti Finům odchovanec brněnské Komety. 

Mezi evropským a americkým hokejem je největší rozdíl v šířce kluziště. Toto téma bylo v posledních dnech velmi často rozebíráno a dostalo prostor i tentokrát, kdy Lukáš Dostál osvětlil, jak to viděl ze svého pohledu. „Je to vlastně jenom o zvyku. Puk se trochu jinak odráží než na užším kluzišti a hráči mají na provedení akce více času. V NHL se to většinou rovnou pálí na branku, protože mantinely jsou blíž."

K hodnocení výkonu se dostal také tvrďák Radko Gudas, jenž o sobě dal Finům vědět hned během prvních střídání tvrdým hitem a pro kterého šlo o návrat do reprezentace po dlouhých pěti letech. „Myslím si, že jsme měli kvalitní šance, ale chyběla tomu přesnější koncovka. Musíme to do příštího týdne vypilovat. Mimo to se mi ale líbil projev naší hry. Musíme si dát pozor i na oslabení, ale bojovali jsme až do konce.“

Dotaz na šířku kluziště samozřejmě nemohl minout i jeho, ten však s adaptací kterak velký problém neměl. „Šířka ledu je sice znát, ale je to více méně jenom o úhlech. Čím víc zápasů se odehraje, tím víc si na to člověk zvyká. Například rozehrávku ještě můžu zlepšit, a to především proto, že mám na všechno víc času.“

Pro některé hráče, především ty z NHL, bylo dnešní utkání prvním po delším době. Sám Radim Rulík zmiňoval, že například Filip Zadina nastoupil k poslednímu soutěžnímu klání před téměř měsícem. 

Také zadák Anaheimu Ducks byl teď dva týdny bez zápasové vytížení, dle vlastních slov ale neměl s aklimatizací sebemenší problém. „Nehrál jsem asi jenom dva týdny, takže jsem se po třiceti sekundách v pohodě adaptoval.“

Ostřílený obránce se 748 starty v NHL také na závěr dodal, že Češi mají stále čas na to, aby nedostatky ze střetnutí s Finy dopilovali. „Je to pořád příprava, je důležité si z prohry odnést jenom ty dobré věci. Musíme se trochu víc sehrát v naší defenzivní zóně,"  ví dobře.


TÉMATA: A-tým