Poslední dekáda světových šampionátů z pohledu Česka aneb Vzestupy i pády

S blížícím se světovým šampionátem přichází také řada očekávání. Ostatně, stejně jako každý rok. Jak vypadala poslední dekáda z pohledu českého týmu?

Dvě brambory

V roce 2014 se český národní tým s hlavním koučem Vladimírem Růžičkou prezentoval na šampionátu v Bělorusku pohledným hokejem a uspokojivými výsledky. V prvním duelu ho od prohry se Slováky těsně před koncem základní hrací doby zachránil Jaromír Jágr a v prodloužení bod navíc Čechům vystřelil Jakub Klepiš. Bojovalo se až do konce, když se podařilo vyřadit USA ve čtvrtfinále, a to s pořádně nervózním koncem. V semifinále a následném boji o bronz se ale ani jednou neskórovalo a domů se odjíždělo s pomyslnou "bramborovou" medailí.

Světový šampionát v Praze a Ostravě. V České republice nastala hokejová horečka. Hvězdy se sjely do Prahy a O2 aréna praskala ve švech. První duel svedl proti sobě český a švédský výběr. Jaromír Jágr zaznamenal svůj jubilejní padesátý zásah v reprezentaci. Po strhující třetí třetině se šlo do nastaveného času, v němž byli úspěšnější hráči ze Skandinávie a zvítězili 6:5 po samostatných nájezdech. Český tým tak po dlouhé době nezvítězil v úvodním zápase MS. Poslední mistrovství pro Jágra s titulem nejužitečnějšího hráče turnaje. S famózní statistikou šesti gólů a tří asistencí to ale mužstvu s tehdy 43letou legendou necinklo. V utkání o třetí místo podlehlo Američanům 0:3.

Čtvrtfinálové prokletí

Rok 2016 a mistrovství světa v Rusku. Češi v posledním přípravném utkání podlehli Kanadě 0:3. Stejným výsledkem ale přelstili domácí sbornou na začátku šampionátu a dali dost jasně najevo svoji sílu. Předvedené hře ale v klíčovém čtvrtfinálovém klání dokázali vzdorovat Spojené státy, kteří postup mezi nejlepší čtyřku urvaly po nájezdech 2:1. Oba klíčové zásahy soupeře zařídil tehdy osmnáctiletý, a ještě nedraftovaný Auston Matthews.

Sedmé místo si Česko vysloužilo na šampionátu v Německu s Francii v roce 2017. Josef Jandač a jeho družina nestačili ve čtvrtfinále na Rusko a po jasné prohře v poměru 0:3 se z turnaje poroučeli.


V roce 2018 hostilo poprvé v historii mistrovství světa Dánsko. Na to Češi nenarazili, zato se prezentovali hokejem, který si rozhodně placku zasloužil. V průběhu akce se po vypadnutí z play off NHL v kabině týmu objevili Davidové Pastrňák a Krejčí, kteří ve svém prvním duelu pokořili Rusy po prodloužení. Hokejový um a šikovnost se ukázaly u debutanta na MS Martina Nečase, který vzal vítr z plachet na začátku turnaje Slovákům, když deset sekund před koncem základní hrací doby poslal zápas do prodloužení. O bodu navíc tehdy rozhodl Jaškin. I tentokrát se ale vypadlo ve čtvrtfinále.

Smutek po nájezdech

Turnaj se po osmi letech znovu uspořádal na Slovensku. Tehdejší trenér Miloš Říha vzal směrem na východ věhlasná jména. Češi v samotném úvodu vyrukovali na Švédy, které po krásném a bojovném výkonu porazili 5:2. Značnou měrou přispěl k výkonům týmu i obránce Filip Hronek, který byl direktorátem turnaje vyhlášen nejlepším zadákem. Z deseti odehraných duelů si zapsal jedenáct bodů (3+8). Cesta k medaili byla trnitá, ale dojít do jejího konce se Čechům nepodařilo. Po prohraném semifinále s Kanadou rozhodla v utkání s Rusy o cenný bronz dovednostní disciplína samostatné nájezdy s výsledkem 2:3.

Pořadatelství na největší světovou hokejovou akci mělo slíbeno Švýcarsko. Všechny plány ale zhatila pandemie COVID-19. Hokejoví fanoušci se klasického květnového hokejového nášupu dočkali až v roce 2021. Tehdy šampionát hostilo Lotyšsko a český výběr vypadl už ve čtvrtfinále, kdy jim dveře před semifinále zabouchlo Finsko s výsledkem 0:1.

Medaile, pak sešup

Na medaili se v zemi s populací deseti milionů čekalo 10 let. Přišla tedy v roce 2022. V prvním měření sil Češi vyzráli na Brity 5:1. Pak přišla prohra se Švédy, a dokonce poprvé v historii i s Rakušany (1:2sn). Poté se ale mužstvo s kapitánem Červenkou a lídry Krejčím a Pastrňákem postaralo o kýžený úspěch. Ve skupině zvládlo duel s Američany, se kterými se pak utkalo i v klání o třetí místo. Celé mužstvo zapnulo motory v poslední dvacetiminutovce a po hattricku Pastrňáka a vítězství 8:4 se konečně dočkalo medaile s bronzovou příchutí.

Na poslední světový turnaj se českému týmu nevzpomíná v dobrém. Mužstvo předvedlo několik zaváhání, což je stálo celkově obsazené osmé místo.

Stále máte šanci vidět hvězdy světového hokeje naživo! Poslední desítky vstupenek jsou k dostání na tomto odkazu!


TÉMATA: A-tým TOP obsah