A-tým: Bezgólová bitva vygradovala v nájezdech! Češi poráží Finsko 1:0

Více než 17 tisíc fanoušků přihlíželo úvodnímu vystoupení národního týmu na mistrovství světa v Praze proti Finsku. Celých šedesát minut drželi oba brankáři čisté konto a ustáli i řadu šancí v prodloužení, ale v nájezdech už Säteri nedokázal zastavit Ondřeje Kašeho s Romanem Červenkou.

Z herní převahy Češi nevytěžili branku

Před naplněnými ochozy pražské areny se oba celky poctivě věnovaly defenzivě. Ondřej Beránek ale po své individuální akci vytvořil zmatky v obraně Finska, povedenou kličkou za brankou se zbavil beka a po vytočení před Säteriho zkoušel bekhendem posunout kotouč do brankoviště, kde však nebyl připraven nikdo ze spoluhráčů.

Své štěstí po chvíli vyzkoušel i Tomáš Kundrátek, který využil volného prostoru, povyjel zpoza branky až do střeleckého úhlu, ale ranou na zadní tyč netrefil finskou svatyni. Po povedeném proháčkování přes bránící hráče pálil bekhendem také Matěj Stránský, jenže Säteri byl připraven.

K největší šanci Česka se dostal pár vteřin před první sirénou Libor Hájek, k němuž se odrazil kotouč po ráně Davida Tomáška, bek národního týmu následně vyslal přes clonícího hráče tvrdou ránu na zadní tyč, kterou Säteri jen se štěstím vyrazil lapačkou.


Po neuznaném gólu stále platil bezbrankový stav

Češi naskočili aktivněji i do druhé části a za obrovské podpory z hlediště se do samostatného úniku prodral Daniel Voženílek, jenže těsně před brankou vypálil nad břevno. Nápor však pokračoval i nadále, po Kundrátkově bekhendu nebezpečně dorážel Jáchym Kondelík, jenže po ledě zakončil těsně vedle pravé tyče.

Národní tým měl více ze hry a neustále zkoušel soupeře překvapit. Dlouhý pas od vlastní branky až na útočnou modrou vyslal David Špaček naprosto přesně, najetý Lukáš Sedlák se už cpal do zakončení, ale na poslední chvíli mu do hole klepl Mikko Lehtonen a odrazil tak kotouč až do rohu.

Hráči Suomi však neustáli domácí tlak až do konce periody. Ruttova tečovaná rána dostala Säteriho z pozice a volný kotouč sebral u levé tyče Ondřej Palát, jenž pohotovou ranou pod horní tyč rozjásal celou halu. Realizační tým Finska si však následně vzal trenérskou výzvu na nedovolené bránění brankáři ze strany Davida Tomáška a po konzultaci u videa nebyla trefa uznána.


Bez gólů se pokračovalo do prodloužení

Hned zkraje třetího dějství dostali Finové výhodu přesilové hry, v níž jim chybělo jen pár centimetrů ke gólu. Mikael Granlund natáhl na vrcholku levého kruhu k ráně zápěstím, kterou orazítkoval břevno za zády Lukáše Dostála.

Šest minut před koncem základní hrací doby si hráči Suomi vypracovali další dobrou příležitost, Juha Jääskä si od mantinelu sjel před brankáře Dostála, jenže na domácího strážce svatyně nevyzrál.

Na druhé straně zahrozil po dobré kombinaci v přečíslení David Kämpf, jenž si sjel pro žabičku na zadní tyč, ale z bezprostřední blízkosti nedokázal propálit přesouvajícího se Säteriho. Těsně před vypršením šedesáti minut dostali Finové k dispozici přesilovou hru, kterou ale bránící čtveřice Česka ubránila, a tak se pokračovalo do prodloužení.


Řadu šancí oba gólmani ustáli

Na konci přesilovky v nastaveném čase se na pravé straně osamostatnil Mikko Lehtonen, zaklepal si o přihrávku, ale ranou po ledě nechal Dostála vyniknout. Na druhé straně zahrozil už při hře ve třech na obou stranách David Tomášek, jenž využíval skvělého pohybu, jenže Säteriho ani dvakrát nepropálil. Finský gólman si poradil i se zakončením Davida Kämpfa mezi betony, a tak o vítězi rozhodly až nájezdy.

Bezchybný Dostál vychytal finské střelce

Zatímco Kaskiho v první sérii vychytal Dostál, Ondřej Kaše se svou typickou kličkou do bekhendu a zakončením pod břevno uspěl. I další tři střelce bezchybný Lukáš Dostál zastavil, ale na druhé straně rozhodl o výhře Česka po nájezdech nekompromisní ranou do šibenice Roman Červenka. Národní tým tak začíná svou pouť na mistrovství světa v Praze výhrou 1:0 po nájezdech nad Finskem.

Česko – Finsko 1:0 sn. (0:0, 0:0, 0:0 – 0:0) 

Branky a nahrávky: rozh. náj. Kaše

Česko: Dostál (Mrázek) – Gudas (A), Krejčík, Kempný, Rutta, Hájek, Kundrátek, Špaček – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Palát (A), Tomášek, Kubalík – Voženílek, Kämpf, Stránský – Beránek, Kondelík, Flek. 
Finsko: Säteri (Larmi) – Määttä (A), Lehtonen (A), Rissanen, Kaski, Riikola, Saarijärvi, Vittasmäki, Mattila – Jääskä, Granlund (C), Puustinen – Innala, Kapanen, Puljujärvi – Puistola, Hyry, Jormakka – Mäenalanen, Björninen, Pakarinen
pořadítýmZVVPPPPskórebody
1.Švýcarsko110005:23
2.Česko101001:02
3.Finsko100100:11
4.Kanada000000:00
5.Dánsko000000:00
6.Rakousko000000:00
7.Velká Británie000000:00
8.Norsko100012:50


TÉMATA: A-tým TOP obsah