A-tým: GM Petr Nedvěd o aktuální situaci s českými hráči v zámoří

Jiří Kulich, Lukáš Rousek, Jiří Smejkal a Adam Klapka sice vypadli z play off nižší zámořské soutěže AHL, národní tým na světovém šampionátu v Praze však neposílí. Mužstvo má ještě na soupisce tři volná místa a po vítězném úvodu s Finskem se již pilně připravuje na houževnaté Nory.

Tři volná místa na soupisce nenaplní nikdo z AHL

Český čtyřlístek sice vypadl z play off AHL, generální manažer reprezentace Petr Nedvěd ale prozradil, že ani jeden z hráčů národní tým neposílí: "Nikdo z AHL se nepřipojí k mužstvu.  Přemýšleli jsme u Jiřího Smejkala, kdyby se připojil k mužstvu dřív, šance by u něj byla daleko větší. Bohužel ale hrál v play off, takže z tohohle důvodu se on ani zbytek nepřipojí."

Klíčovou roli přitom sehrála zkušenost s tím největším jevištěm. "S kluky z AHL nemáme zkušenosti z mistrovství světa,  to sehrálo velkou roli. Kdybychom kluky měli možnost vidět v Brně, možná bychom se rozhodli jinak, ale bohužel  hráli jinde, možnost pro ně nebyla. Smejky samozřejmě s mistrovstvím světa zkušenost má, byl vlastně i v mužstvu v Tampere, kde jsme získali bronz, minulé mistrovství hrál taky, ale ted´ čekáme na další série z NHL," popisoval Nedvěd.

Právě v bojích o Stanley Cup se dost možná rýsují posily. Nejblíže vyřazení je momentálně Martin Nečas, jehož Carolina prohrává s New York Rangers 0:3 na zápasy. "Samozřejmě sledujeme, Rangers vedou 3:0 a jestli se nepletu, hrají večer, takže série může skončit. Nemá ale cenu předbíhat, všichni dobře víme, že se série občas otočí v jednom zápase," má jasno generální manažer týmu.

Mimo Martina Nečase pak ještě vyzdvihl útočné duo David Pastrňák a Pavel Zacha: "Jsou to vynikající, top hráči v NHL. Samozřejmě, že bychom si přáli, abychom je měli v mužstvu, ale na druhou stranu klukům přejeme hodně štěstí v play off a aby došli co nejdále. Kdyby tomu tak nebylo, samozřejmě budeme rádi. Jsou to rozdíloví hráči, takže bychom byli rádi, kdyby mohli přiletět."

Základní skupina mistrovství světa je však už v plném proudu, a tak čekání výrazně ztěžuje rozhodování realizačního týmu. "Zatím čekáme a uvidíme. Kdyby se série ukončily rychle, naše rozhodování by to zjednodušilo, ale nebudeme předbíhat," popisoval Petr Nedvěd.

Sestava na Nory? Nechceme odkrývat karty, přiznává Kalous

Den po výhře nad Finskem vyzvou Češi bojovné Norsko. "Dneska si žádný tým nemůže dovolit podcenit jakéhokoliv soupeře, obzvlášť na mistrovství světa, takže my se v maximální míře soustředíme na náš výkon. V žádném případě si nemůžeme dovolit podcenit Nory. I když prohráli, ukázali, že jsou velmi bruslivým týmem, mají nebezpečnou první lajnu. Když jsme analyzovali jejich zápas, mají velmi dobře sehrané situace v útočném pásmu, situace po buly, takže si musíme dát velký pozor," ví asistent trenéra Jiří Kalous.

Druhý zápas za sebou přitom nevnímá jako komplikaci: "Věříme, že jsme dobře připravení a hráči podají stejně bojovný výkon jako s Finy. Výkon byl velmi dobrý, hráči nechali na ledě všechno, ale víme, že hrajeme zápas druhý den po sobě, a jsme na to připraveni. Tohle je stejné pro všechny týmy, nevidím v tom rozdíly, takže věřím, že to zvládneme."

Po důležité úvodní výhře nad Finy cítil asistent trenéra z týmu odhodlání a doufá, že se stejným přístupem naskočí hráči i proti Norsku. "Bylo vidět, že tam je maximální koncentrace a nervozita určitě hrála roli, ale měli jsme výborný vstup do utkání a hráči se s tím popasovali skvěle, takže věřím, že nervozita bude postupně odpadávat a hra půjde krůček po krůčku nahoru," dodal Jiří Kalous.

Utkání startuje ve 20:20, pozici brankáře ani lajny ale nechce realizační tým odtajnit: "Sestavu opět oznámíme hodinu před zápasem. Nechceme odkrývat karty."

Jaký je však úkol, s nímž naskočí národní tým do druhého duelu skupinové fáze mistrovství světa v Praze? "My čekáme vítězství, to je pro nás priorita. Jestli to bude 1:0, nebo 3:0, pro nás není až tak podstatné. Pro nás je rozhodující výkon, který povede k vítězství a k zisku bodů," přiznal Jiří Kalous nakonec.


TÉMATA: A-tým TOP obsah