A-tým: Publikum dělá rozdíl, říká Červenka. Dohnat Jágra? Jsme tu kvůli něčemu jinému

Pozornost se v sobotu večer stáčela zejména na Martina Nečase, nicméně byl to Roman Červenka, kdo se asistencí podílel na všech brankách českého týmu při výhře 4:1 nad Velkou Británií. „Je důležité s outsidery neztrácet,“ uvědomuje si.

O vydařeném zápase jeho lajny...

"Dneska nám to sedlo, naše lajna začala dobře. Vyšlo nám prvních pár střídání, pak se od toho zápas odvíjí. Ale vesměs je to jedno. Dneska jsme dali góly my, příště je dá někdo jiný. Nic velkého bych z toho nedělal."

O tom, že je jen bod za Jaromírem Jágrem v historii bodování MS...

"Je to pěkné, ale víte, jak to je... Jsme tady kvůli něčemu jinému. Všechno je výzva, ale takové věci v hlavě nemám a ani mít nemůžu. Prostě se snažím hrát nejlíp, jak to jde, a hlavně připisovat výhry. Když s takovými soupeři rychle nevedeme a nedáme rychlé góly, tak se to pak musí otáčet a stojí to spoustu sil. Až na druhou třetinu, kdy jsme se nechali párkrát vyloučit, jsme v tomto ohledu mohli relativně něco pošetřit."

O zápasech s outsidery...

"Myslím, že strašně moc dělá domácí publikum. Na každý zápas je tady sedmnáct tisíc lidí a je jedno, s kým se hraje. I když se to nevyvíjí dobře, tak za tím musíme jít. V tom vidím největší rozdíl. Pár takových zápasů už jsem zažil, některé se podařilo otočit, jiné ne. I když Norové nebo Dánové s námi brzy vedli, tak víme, že máme čas a lidi pomůžou. V rámci skupiny je důležité, že máme z těchto zápasů plný počet bodů."

O tom, jestli atmosféra omrzí...

"Pořád je to skvělé. I v zápasech, kdy by nás mohlo vedení třeba trochu ukolébat, tak je to extra energie. Lidi si to užívají a když vedeme, tak my taky. Je to důležité hlavně v zápasech, kdy bychom papírově měli vyhrát."

O vnímání tlaku od fanoušků...

"Extra to nevnímáme. Musíme to prostě odmakat a soustředit se na detaily. Spíš věřím, že lidi vidí, že máme bojovnost a touhu. Nikdo nic nevypustí, to v součtu může hrát hlavní roli. Nelétáme nikde v oblacích."

O Martinu Nečasovi...

"Myslím, že chtěl hrát, aby se hned zpotil a dostal ze sebe jet lag co nejdřív. Teď se bude cítit líp a líp. Je to neskutečný hráč. Věřím, že nám pomůže."

O tom, jestli by si zase rád zahrál s Davidem Pastrňákem...

"Kdo by si nechtěl zahrát s jedním z nejlepších hráčů na světě? I Pavel Zacha měl výbornou sezonu, hráli spolu. Ale nevím, co mají trenéři v plánu, nechtěl bych předbíhat."

O chemii týmu po příletu posil...

"Věřím, že si chemii zachováme. Kluci jsou charakterově skvělí, Pastu všichni dobře známe. Víme, jaký je cíl a proč tu jsme. Když nebudeme v důležitých momentech hrát týmově, tak to bude těžké."

O týmovém pojetí...

"Bez toho to nejde. Jde to ruku v ruce. Musí být týmovost, že hrajete jeden pro druhého. Plus mít kvalitu, která teď přijela a snad ještě přijede."

O testu před čtvrtfinále v podobě Kanady...

"Ukáže se, jak na tom jsme. Švýcary a Finy máme za sebou, uběhla od toho nějaká doba. Náš plán byl, abychom se zlepšovali a hráli lépe jako tým, vypilovali detaily. Kanada na to bude ideální test."

TÉMATA: A-tým TOP obsah