V Česku je dobrá práce trenérů brankářů v oddílech, chválí Ondřej Pavelec

V pondělí se v Praze uskutečnilo sympozium trenérů brankářů, kteří přišli nasbírat nové poznatky. Této akce se zúčastnil také bývalý brankář NHL, který nyní působí v roli trenéra gólmanů v národním týmu – Ondřej Pavelec. Mistr světa a držitel bronzu ze světových šampionátů se rozpovídal o tom, co dobrého mohou taková sympozia přinést, nebo také to, co může být důvodem kvalitní výchovy gólmanů u nás.

V Praze se v pondělí konalo v Hotelu Expo sympozium trenérů gólmanů. Nejdříve se probíraly různé herní situace, které měly trenérům pomoct v jejich práci.

Další část zahrnovala poznatky a připomínky bývalého brankáře NHL a současného trenéra gólmanů českého národního týmu Ondřeje Pavelce. "Čím víc jich bude, tím líp. Je to příjemné, zábavné. Každý se může zeptat, na co chce," pochvaloval si četnost sympozií.

Čím víc takových seminářů bude, tím líp.

"Jsem rád, že se můžu dozvědět také já něco od nich, takže si myslím, že pro obě strany je to obohacující. Je to takové uvolněné, a o to je to lepší," řekl brankář s 398 starty v NHL.

Gólmanská trenéřina v ledním hokeji je v Česku na velmi dobré úrovni. Vždyť Češi mají na brankářském postu vždy kde brát. "Je tu dobrá základna a dobrá práce trenérů v oddílech, což je základ. Všechno se v oddílech musí odpracovat. Je vidět, že gólmany máme. Teď je zapotřebí to posunout na jiný level," říká mistr světa z roku 2010.


Při probíhajícím světovém šampionátu je Pavelec velice zaneprázdněný, nejinak tomu je i v den, kdy česká reprezentace nehraje. "Záleží, jaké si to uděláte. Je to složitější, ale není to tak dlouhé," tvrdí. Český tým absolvoval před mistrovstvím i přípravné zápasy a trenérský štáb už pracuje naplno déle v kuse. "Jsme skoro dva měsíce v zápřahu, ale to je normální," dodal.

Na domácím MS dostává nejvíce prostoru mezi třemi tyčemi mladý Lukáš Dostál, který v úvodním střetnutí s Finy nepustil ani jednu branku, a i díky němu vyhráli Češi 1:0 po samostatných nájezdech. "Lukáš má předpoklady, povahu a hlavu na to, aby chytal dlouho v NHL," nešetřil s klady na adresu brankáře Anaheimu.

Pro Dostála je to první velký šampionát, velkou roli bezesporu hraje i psychické nastavení. "Všichni tři gólmani, co tam jsou, vědí, co udělat pro to, aby byli psychicky v pohodě. Lukáš má své rituály, a když tomu přispěju, i kdyby to mělo být jedno procento, myslím, že to bude dobře pro něj," uzavřel.

TÉMATA: TOP obsah Trenér Brankáři