A-tým: Střela do žeber jako vítězný gól? Dobrá bolest, takhle bych jí bral víc, smál se Zacha

Čtvrtfinálový duel mezi Českem a Spojenými státy rozsekla jediná branka. Lukáš Dostál vychytal čisté konto, a tak rozhodla šťastná teč Pavla Zachy, od jehož žeber se rána Davida Špačka odrazila až za brankovou čáru.

"Myslím, že to byl výborný zápas od celého týmu. Dosty (Lukáš Dostál) chytal neskutečně. Když nedostanete gól, tak je docela jednoduché vyhrát ten zápas. Jsem rád, že to tam padlo, byla tam dobrá střela i seshora, tam byla i troška štěstí, ale když se vyhraje ve čtvrtfinále, je to výborný výsledek," chválil spoluhráče Pavel Zacha.

„Dosty chytal neskutečně. Když nedostanete gól, tak je docela jednoduché vyhrát ten zápas.“

Přitom je sám veden jako střelec vítězného gólu, ze kterého se radoval v přesilové hře ve 27. minutě. "On to tečoval i trošku přede mnou ten hráč, takže to šlo od něj do mě. Když chcete dát gól na takovéto úrovni, tak musí být i nějaký hráč před bránou," popisoval skromně bostonský útočník.


Klíčovou roli při trefě sehrál obránce David Špaček, jenž pálil od modré čáry. "Puků se nezbavuje na modré čáře v přesilovce, nahrává tam výborně, i ta střela, kterou dal. Na to, kolik mu je let, se vůbec nebojí, a to je nejdůležitější na těch obráncích," vyjmenovával pozitiva Pavel Zacha.

„Trochu do žeber jsem to dostal. Zabolelo, ale dobrá bolest, takže takhle bych jí bral víc.“

A jak vlastně jediný gól utkání padl? "Trochu do žeber jsem to dostal. Zabolelo, ale dobrá bolest, takže takhle bych jí bral víc. Kromě té bolesti pak euforie. Naskákali tam hráči a když vidíte tu lavičku a ty fanoušky, bylo to parádní," těšilo útočníka Bostonu.

Bok po boku s Davidem Pastrňákem a Ondřejem Palátem však necítil jako centr první formace tlak: "Já si to užívám. Dostat takovouto šanci hned ze začátku, po dlouhé době si zahrát a dostat tady šanci je super. Každý hráč chce být v téhle situaci, takže já si to užívám a snažím se podat co nejvíc každý zápas."

„To byla jedna z věcí, co mi dlouho chyběla, zaradovat se na střídačce, a pak si poslechnout českou hymnu.“

V závěru sice ještě Spojené státy zatlačily, i jejich závěrečný nápor však domácí defenziva ustála. "Když tam začali kluci skákat pár vteřin do konce, když tam Američani vyhodili puk do icingu, to byla jedna z věcí, co mi dlouho chyběla, zaradovat se na střídačce, a pak si poslechnout českou hymnu," popisoval hrdě Pavel Zacha.


Nezapomněl ani ocenit bezchybného Lukáše Dostála, jenž vynuloval americké kanonýry s 36 zákroky: "V těch důležitých zápasech, když máte takhle klidného gólmana, který to vychytá, tak se vyhrávají zápasy dobře. Nepustil skoro žádnou dorážku a oni z toho mají právě hodně šancí. Mají Tkachuka před bránou, který je dobrý v dorážení, ale když mu tam nic nepadne, odebral jim hodně velkou součást hry."

V sobotním semifinále poměří národní tým síly se silným Švédskem, které vyřadilo Finsko v prodloužení a na mistrovství světa v Česku zatím neprohrálo ani jednou. "V sobotu budeme zápasit o to, jestli se mistrovství povede výborně, nebo jestli to bude jen, že jsme přešli přes čtvrtfinále. To bude asi tady po tomhle nejdůležitější zápas," ví Pavel Zacha.

TÉMATA: A-tým TOP obsah