A-tým: Mistři světa! Češi v domácím finále skolili Švýcary 2:0 a berou zlato!

Spanilou jízdu na domácím světovém šampionátu zakončili Češi ve finálovém duelu se Švýcarskem. Po dvou třetinách platilo bezbrankové skóre, jenže v té třetí se tvrdou ranou z kruhu prosadil David Pastrňák. Švýcaři se v závěru už nedokázali prosadit, navíc inkasovali do prázdné branky znovu, a tak se po vítězství 2:0 stávají Češi mistry světa!

Po českém tlaku orazítkovali Švýcaři tyč

První vážnější šanci Čechů rozjel Lukáš Sedlák, jenž skvělým napadáním získal kotouč i proti trojnásobné přesile, s pukem na holi si následně najel Ondřej Kaše za branku a svižným pasem hledal ve slotu Romana Červenku, jemuž ale přihrávka projela těsně kolem čepele.

Agresivní forechecking zdobil českou hru, po dlouhém vyhození si holí zahrál i brankář Leonardo Genoni, jenže přihrál pouze na napadajícího Dominika Kubalíka, jenž okamžitě ze záporného úhlu nahazoval do brankoviště, kde však byl Genoni znovu připraven. V permanenci musel být po chvíli znovu, a to po kombinaci první útočné ace, kterou zakončoval na zadní tyči Ondřej Palát pouze střelou do betonu.

Ještě blíže k otevření skóre ale bylo Švýcarsko. Po křižném pasu přes celé útočné pásmo vypálil z pravého kruhu Calvin Thurkauf a orazítkoval břevno za zády Lukáše Dostála. Závěr periody však znovu patřil národnímu týmu, David Pastrňák se už tlačil do zakončení, jenže v rozhodující chvíli byl sevřen Kukanem a Herzogem.


Tyčka zazvonila i na druhé straně

Po půlhodině hry si zahrál národní tým v početní převaze a neustále tlačil na Leonarda Genoniho. Z levého kruhu pálil z první David Pastrňák, po chvíli to zkusil i z druhé strany Dominik Kubalík po rychlém zpracování, v obou případech však švýcarská obrana situaci ustála.

I Lukáš Dostál musel na druhé straně hasit nebezpečné příležitosti soupeře. Andres Ambühl obkroužil v přesilovce českou svatyni a našel mezi kruhy na chvíli osamoceného Nina Niederreitera, jehož zakončení z první však skončilo na hrudi maskovaného muže v kleci Česka.

V poslední minutě vytvořili Češi v defenzivě soupeře obrovské zmatky a mnoho nechybělo k první brance utkání. David Pastrňák i v pádu posunul kotouč mezi kruhy na Davida Kämpfa, který i mezi třemi beky Švýcarska vypálil velmi nebezpečně a rozezněl boční tyč.


Dva góly s cenou zlata

Po chybě na útočné modré čáře nastartoval podél mantinelu Calvin Thurkauf a v přečíslení se snažil žabičkou oslovit Christopha Bertschyho, jenže rozjetého útočníka zasáhl puk pouze do bruslí. Brankář Dostál měl přitom obrovské štěstí, že odraz proklouzal těsně vedle pravé tyče.

Ve 48. minutě naprasklo po tvrdém hitu v obranném pásmu Česka plexisklo, a tak musela být hra na pár minut přerušena kvůli nutné výměně. Národní tým to ale vůbec nerozhodilo a po skvělé kombinaci se ujal ve finále vedení. Tomáš Kundrátek totiž navázal blokující hráče na sebe a na levém kruhu našel volného Davida Pastrňáka, jenž z první zamířil přesně do volného prostoru na bližší tyči.

Švýcaři se však mohli velmi rychle dotáhnout. Po ráně od modré zůstal volný kotouč ležet u pravé tyče, kam před dorážejícím Svenem Andrighettem vytrčil Dostál pravý beton. Gólman národního týmu si po pár vteřinách vybral i kus štěstí, nahození Bertschyho totiž tečoval jeden z beků do protipohybu Lukáše Dostála, který reflexivně zasáhl i vestoje betonem.

Ve zběsilém závěru Švýcaři neustále tlačili, ale vyrovnání se nedočkali. Naopak do prázdné branky přidal pojistku David Kämpf a zvýšil na 2:0. Na světovém šampionátu v Praze tak zůstává zlato doma a Češi jsou mistry světa!


Švýcarsko – Česko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 50. Pastrňák (Kundrátek, Hájek), 60. Kämpf (Kubalík, Nečas).
Švýcarsko: Genoni (Schmid) – Josi (C), Glauser, Siegenthaler, Kukan, Marti, Loeffel, Fora – Fiala, Hischier (A), Niederreiter (A) – Andrighetto, Thürkauf, Bertschy – Herzog, Senteler, Simion – Scherwey, Haas, Ambühl – Kurashev.
Česko: Dostál (Mrázek) – Krejčík, Gudas (A), Kempný, Špaček, Hájek, Kundrátek, Ščotka – Palát (A), Zacha, Pastrňák – Kubalík, Kämpf, Nečas – Červenka (C), Sedlák, Kaše – Beránek, Tomášek, Stránský – Voženílek.

TÉMATA: A-tým TOP obsah