A-tým: Vyrovnané formace, soudržnost a systém, zmiňují klíčové faktory Zacha s Palátem

Sedmaosmdesáté mistrovství světa, jež hostila Česká republika, zná všechny své medailisty. Domácí tým v čele s lodivodem Radimem Rulíkem dokázal na turnaji vybojovat cenné zlato po dlouhých 14 letech. Jak se za úspěchem ohlíží forvardi Pavel Zacha a Ondřej Palát?

Těsně před desátou bylo o letošním mistrovi světa rozhodnuto. Družina Radima Rulíka si dokázala proklestit cestu celým play off, a tak mohla po výhře 2:0 nad Švýcary zvednou nad hlavu zaslouženou trofej. 

„Je to něco neuvěřitelného. Mám radost, že jsme porazili soupeře, který ve skupině výborně bojoval. Já jsem hrozně rád, že jsem mohl reprezentovat a tohle je splněný sen,“ uvedl Pavel Zacha. „Pocity jsou absolutně nepopsatelné. Jedna věc je vyhrát mistrovství světa, ale něco úplně odlišného je ho vyhrát doma. Je to opravdu parádní," doplnil svého kolegu z útoku Ondřej Palát. 

Utkání proti zemi helvetského kříže však bylo dlouho otevřené. Ani čtyřicet minut hrací doby totiž nenabídlo jedinou branku a chleba se tedy lámal až v té závěrečné. Necelých deset minut před koncem utkání se našel první střelec duelu. Nebyl jím nikdo jiný než David Pastrňák, pro kterého se jednalo o první přesný zásah na turnaji. 

„Je to výborný střelec, navíc na konci perfektně zblokoval střelu. Přijel prostě pomoct týmu. Rozhodující gól je super, ale myslím si, že byl celkově na turnaji výborný, i když moc bodů nenasbíral,“ pochválil svého spoluhráče z Bostonu Pavel Zacha. 

Houževnatí Švýcaři však během střetnutí mnohdy nebyli daleko od branky a Čechům hned několikrát přidělali potíže. Toho si byl vědom také Ondřej Palát. „Hráli jsme svůj hokej a soustředili se primárně na sebe. Švýcaři hráli fantasticky, nedarovali nám ani centimetr ledu zadarmo a primárně i proto to bylo vyrovnané a čekalo se, kdo udělá osudovou chybu." 

 „Věřili jsme tomu, že to uhrajeme. Při hře pět na pět jsme měli mnohem více ze hry než oni. Jak se říká, když nevěříte, nevyhrajete. My věřili a dopadlo to pro nás dobře," dodal ještě forvard New Jersey Devils. 

A v čem tkvěl úspěch českého národního týmu? Oba dotazovaní útočníci se na rozhodujících faktorech téměř shodli. „Myslím si, že to byla primárně vyrovnanost všech čtyř lajn a určitě také to, že se všichni drželi plánu a nikdo nevymýšlel nic navíc,“ zmínil hráč s číslem čtrnáct. „Hráli jsme pořád stejný systém. Nijak jsme neplašili, nedělali jsme zbrklá rozhodnutí a v tom byl náš úspěch. Všechny naše formace byly vyrovnané a hrály fantasticky," doplnil pak rodák z Frýdku-Místku. 

Pavel Zacha v samotném závěru také nezapomněl poděkovat fanouškům, kteří nejenže podporovali Čechy v každém utkání, ale také stanovili nový divácký rekord na mistrovství světa. „Při pobytu na ledě to tolik neregistruji, protože se snažím primárně soustředit na svůj výkon. Když jsem byl na střídačce a mohl jsem se na to víc soustředit, tak to bylo něco neskutečného. Klobouk dolů před nimi."

TÉMATA: A-tým TOP obsah