A-tým: Je to splněný sen, shodují se po zlatě Nečas s Dostálem

Dva tahouni národního týmu – oba odchovanci brněnské Komety. První z nich, Martin Nečas, se k týmu připojil až v závěru základní části, ovšem obrovskou měrou se podepsal především pod postup do finále. Tím druhým pak není nikdo jiný než Lukáš Dostál, který po celou dobu turnaje předváděl fantastické výkony a ve finále dokonce vychytal nulu.

Jedním ze strůjců úspěšného závěrečného duelu byl brankář Lukáš Dostál. Ten byl poté vyhlášen také jako gólman turnaje a novináři byl zařazen do týmu nejlepších hráčů. Jak se mu chytalo ve veledůležitém zápase, kde to bylo o jediné brance?

„Je to v podstatě moje práce, ale jak už jsem několikrát říkal, mně je jedno jak a kolik vyhrajeme. V play-off rozhodují maličkosti a proti Švýcarům byl velmi důležitý ten Pastův gól hned po buly," komentoval. 

Pro brankáře Anaheimu Ducks šlo dokonce o teprve druhé mistrovství světa po přechodu do dospělého hokeje. Objevil se už na tom loňském, ale teprve na aktuálním mu byl svěřen post jedničky, o to cennější úspěch je vybojované zlato. „Já upřímně nemám slov. Je to něco neuvěřitelného. Jsem pyšný na všechny, kteří kolem týmu jsou, od kluků z týmu až po členy realizačního kádru. Určitě je to něco, na co v životě nezapomenu." 

Při pozorování jeho stylu byste si mohli myslet, že je brněnský rodák flegmatik. Opak je ale pravdou a čerstvý mistr světa osvětlil, jak pracuje s tlakem. „Já jsem naopak velmi emotivní, na druhou stranu vím, kdy emoce potlačit. To je u brankářů velmi důležité.“


Po brance na 2:0 už to ale nevydržel, vyjel z branky a radostí naskočil na mantinel. „Jak dal David Kämpf tu branku, tak jsem věděl, že už to dokážeme. Propukla ve mně obrovská radost a v tu chvíli jsem tušil, že budeme mistři světa.“

Tahounem týmu se ihned po příletu stal další odchovanec brněnské Komety – Martin Nečas. Ten do národního týmu dostal šanci nakouknout po dlouhých šesti letech a využil ji více než výborně. „Myslím si, že hraji nejlépe, jak jsem ve své kariéře kdy hrál. Užívám si hokej na 100 %. Nehrál jsem za národní tým přes šest let a takovou tečku jsem si snad ani nemohl vysnít."

V létě mu však končí smlouva v Carolině a nad jeho budoucností v tomto klubu visí otazník. „Aktuálně si chci primárně užít tu medaili. Jak bude vypadat a kde případně budu hrát v další sezóně, nad tím začnu přemýšlet až v následujících týdnech,“ zmínil útočník Hurricanes. 

Nad jeho případným příletem i kvůli tomuto faktoru mohly viset určité otazníky. Jak ale sám Martin Nečas zmínil, nad pozvánkou příliš dlouho nepřemýšlel. „Od malička jsem pracoval na tom, abych se sem mohl dostat. Když bylo ve hře, že bych mohl přijet, ani vteřinu jsem neváhal. V potaz nepřicházel ani ten argument, že mi v létě končí smlouva. Tohle je něco, co se prostě neodmítá.“ 

Po dvou dlouhých play-off sériích se navíc v médiích spekulovalo o tom, že by měl hrát s menšími zraněními. Po zlatém úspěchu se už pětadvacetiletý Čech nebál rozhovořit ani o tomhle tématu. „Měl jsem zlomený prst a pohmožděná žebra. Nebylo to ale něco, co by pár prášků nevyřešilo. Během duelu jsem to necítil, protože mě adrenalin vždy hodně nabudil, navíc před takhle skvělou kulisou.“ 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený BARBORA REICHOVA (@barborareichova)

TÉMATA: A-tým TOP obsah