Tohle neomrzí. Jaká byla procházka rájem s tím nejkrásnějším koncem?

Hokejová sezona skončila, a to s tím nejlepším možným koncem. Stejně jako v roce 2010, tedy po čtrnácti letech, vybojovali čeští hokejisté na světovém šampionátu zlaté medaile. Tento neskutečný počin se navždy zapíše do kroniky českého hokeje. Hlavní trenér Radim Rulík zhodnotil celý šampionát a na adresu jeho svěřenců mířila z jeho úst slova chvály.

Po devíti letech znovu v České republice. Hokejová horečka byla naplánována na květen 2024, která ale po konci světového šampionátu s tím nejkrásnějším vyvrcholením pravděpodobně ještě dlouho neskončí a bude dlouho přetrvávat. To, co český národní tým předvedl, se nikdy nezapomene. Výsledek? Titul. Titul mistrů světa. Na hokejový Olymp se Česko vyšplhalo po dlouhých čtrnácti letech. Jak na něj došlo?

Úvodní duel sehráli Češi proti hvězdným Finům. Tento duel skončil výsledkem 1:0 po samostatných nájezdech pro české hokejisty. Už v prvních dvaceti minutách vyslali na branku Suomi deset střel, soupeři povolili pouze jeden pokus. "Myslím, že jsme zápas s Finy odehráli skvěle takticky a byli jsme odměněni vítězstvím v nájezdech. Všechny to nakoplo," řekl hlavní kouč Radim Rulík.

Den nato se O2 arena opět naplnila do posledního místa znovu. Tentokráte přihlížela souboji s Norskem, které mělo diametrálně odlišný průběh. Češi prohrávali o dvě branky, ale do utkání se stihli vrátit, a nakonec po jasné střelecké převaze a přesvědčivém výsledku brali poprvé na letošním mistrovství světa plný bodový zisk za výhru v poměru 6:3.

Pak následoval duel se silnými Švýcary, se kterými neměli v posledních letech nejlichotivější bilanci. Po velice vyrovnaném zápase jim podlehli v penaltovém rozstřelu a utrpěli první porážku na šampionátu s výsledkem 1:2. "S Norskem jsme prožili těžké chvíle, prohrávali 1:3 a otočili to. To byl první kritický moment, skvělý obrat. Se Švýcary zase velice dobrý výkon, po základní hrací době 1:1 a prohráli jsme na penalty. Ale nijak nás to nezasáhlo," vzpomínal Rulík na tato dvě střetnutí.

Následující klání s Dány neslo s sebou jednu zajímavost, a to sice tu, že čeští reprezentanti je neporazili po základní hrací době od roku 2012, kdy je v zahajovacím utkání porazili 2:0. Nyní je tedy po dvanácti letech porazili po šedesáti minutách, a to 7:4. "Dány jsme porazili po delší době, nebyl tam nějaký výkyv nebo uspokojení, což se dřív taky stávalo," vyjádřil se k důležitému vítězství.

Po čtyřech zápasech na kontě devět bodů a před sebou boj proti Rakousku, kterému se na turnaji nebývale dařilo. Vybojovalo s Kanadou bod po prohře 6:7 v prodloužení, ale zejména po neskutečné třetí třetině, kdy dokázali dorovnat pětigólové manko. Z výsledku 1:6 bylo najednou 6:6. V dalším utkání dokonce senzačně porazili Finsko 3:2 gólem v poslední sekundě. "Z nich jsme měli trochu vítr, ale taky jsme to zvládli," ulevil si trenér.

Ve stejný čas o den později se po dvou letech utkali Češi proti Velké Británii, kde žádné zaváhání nepřipustili a po výhře 4:1 nebylo nic k řešení.

Poslední prověrku v základní skupině sehráli proti javorovým listům s vědomím, že případná výhra za tři body  jim zajistí první místo ve skupině. Bohužel se tak po porážce v prodloužení 3:4 nestalo, ale nemuselo to mrzet. Český tým ukázal obrovskou sílu a odhodlání, když v posledních minutách udělal z výsledku 1:3 remízový stav a vybojoval bod. "Po Velké Británii byla jako poslední Kanada, tam zas byl famózní comeback při power play 6 na 4 a 5 na 4. Dokázali jsme si tam, že nás to nezlomí. Šli jsme do prodloužení, které jsme si sami pokazili. Ale zase jsme se z toho vůbec nehroutili. Naopak jsme věděli, že můžeme hrát s takhle silným soupeřem," těšilo trenéra mistrů světa.

Ze třetího místa mířily kroky do čtvrtfinále znovu po roce před americkou tvrz. Tu se podařilo zbořit jediným gólem, který vstřelila bostonská akvizice jménem Pavel Zacha. Debutant na MS dostal puk za čáru trochu netradičně - odrazem od žeber. Česká republika zvítězila 1:0 a mířila do boje o medaile.

Semifinálový souboj proti sobě svedl týmy, které se o finále utkaly v letech 2010 a 2011 - Česko versus Švédsko. Nadupaní hráči Tří korunek s celkem osmnácti hráči ze zámořské NHL. Sedm puků třepetajících se v síti Skandinávců, na konci utkání skóre 7:3 a v jeho průběhu během osmi minut dva smrtelné údery Lukáše Sedláka v téměř totožných situacích. Lepší výsledek zápasu s takovou důležitostí si čeští fanoušci v celé republice nemohli přát. "S Amerikou to byl taktický boj jako se Švýcary. Následovali Švédové, kteří byli tak sebejistí, až nám to pomohlo. Neodskočili na větší rozdíl, my jsme to vždycky srovnali. A exkluzivně se nám povedla druhá třetina. Měli jsme základ pro to, abychom to zvládli. Oni začali víc riskovat, my jsme dvakrát ujeli a rozhodli," pochválil své svěřence.

Finále po čtrnácti letech, a před domácími fanoušky, to Češi zažili naposledy v roce 1985, kdy porazili Kanadu 5:3. Nyní ale boj o zlato absolvovali se Švýcarskem, které naopak usilovalo o svůj první historický titul. Nutno dodat, že Češi svého soupeře častovali střelami a moc mu toho nedovolili. V čase 49:13 rozhodl čerstvý osmadvacátník David Pastrňák a rozbouřil celou zemi. V nervydrásajícím utkání nakonec český národní tým vystoupal až na vrchol a po zpečetění vítězství gólem Davida Kämpfa do prázdné brány se v České republice začalo slavit.

Bezchybný gólman Dostál opět nedostal. Třiadvacetiletý brankář Anaheimu v šampionátu třikrát v utkání neinkasoval a jeho kolega Petr Mrázek jednou. Lukáš Dostál se dokonce se Švédy v semifinále a finále se Švýcary pokusil o gól přes celé hřiště do prázdné klece. Aby to nezkusil, vždyť tento husarský kousek se mu už kdysi povedl v AHL. Po zásluze byl direktoriátem turnaje vyhlášen nejlepším gólmanem. Kapitán Roman Červenka se zase se svým kolegou z brány probojoval do All-Star týmu. Pro Červenku to byl už druhý mistrovský titul v kariéře.

"Zase to bylo back-to-back, takže hráči museli najít síly. Nebylo to jednoduché. Náš kuchař Míša Kučera vařil tak fantasticky, že na tom má obrovský podíl," pochválil na závěr kuchaře národního týmu, který po celou dobu turnaje připravoval všemožnou stravu pro mistry světa.

TÉMATA: A-tým TOP obsah