MS v číslech: rekordní divácký zájem i vliv hráčů z NHL. Červenka zase přepisoval historii

Mistrovství světa sice v neděli skončilo, ale v srdcích a hlavách fanoušků hraje pořád. Pojďme si proto připomenout, jaké statistické zajímavosti z českého pohledu nabídnuly uplynulé dva týdny!

Rekordní návštěvnost

Tohle nelze nezmínit. Hokejová horečka propukla naplno a fanoušci se do arén v Praze a Ostravě hrnuli denně po desetitisících.

Nakonec jich dohromady přišlo skoro osm set tisíc, přesný počet se po finálovém dni zastavil na sumě 797 727. Česko jako hokejový národ opět nezklamalo. Lze tedy konstatovat, že dva nejnavštěvovanější světové šampionáty v historii se pořádaly v České republice.

Prostě Dosty

V průběhu sezony si z něj v NHL utahovala média v Torontu. Kdo že to je, ptali se jízlivě na adresu Lukáše Dostála. Českého gólmana teď zná celý svět. Základní stavební kámen celého českého úspěchu byl označen nejlepším brankářem dle IIHF i dle médií.

Na led přinesl něco, co čísla neumí vyjádřit. Ale přeci jen. Tři čistá konta, nejvíce na tomto MS. 1,58 obdržených branek na zápas, druhá nejlepší hodnota - stejně jako v procentuální úspěšností zákroků (93,9).

Ještě zajímavější je pohled na čísla v play off. 104 zákroků proti 107 střelám, což činí úspěšnost 97,1 %. 2 čisté štíty ve 3 duelech. Prostě wow!

Přepisy televizních tabulek

Všechny české zápasy se ve sledovanosti České televize dostaly přes hranici jednoho milionu, a to dost pohodlně. Hned třetí duel sledovalo přes 1,7 milionů diváků, play off pak trhalo rekordy.

"Finále MS sledovaly 4 miliony a 813 tisíc diváků. V tomto počtu nejsou náměstí, sportbary, restaurace a další společné akce. Šlo o nejsledovanější TV pořad v Česku tohoto roku, nejsledovanější sportovní pořad v Česku od finále ZOH 1998 a nejsledovanější pořad v historii ČT sport," píše šéfkomentátor ČT Robert Záruba.

Vliv borců z NHL

Byl obří. Dostál v bráně, o Davidovi Kämpfovi bude řeč níže. Ale klobouk dolů před těmi, co dorazili až v průběhu. Měli přehozený čas, byli unavení a zranění z play off. Všichni tři ale rozhodli o tom, že se slaví mistrovský titul. Pavel Zacha dal rozhodující gól ve čtvrtfinále, Martin Nečas zazářil v semifinále čtyřmi body a David Pastrňák dal vítěznou branku ve finále.

NEJstarší, NEJmladší

Tahle kategorie doznala hodně změn. David Špaček je ve věku 21 let a 98 dní čtvrtým nejmladším českým bekem, který se stal mistrem světa. Roman Červenka (38 let, 168 dní) je nyní nejstarším Čechem, co kdy vyhrál MS, v globálním měřítku mu patří třetí místo. A osmapadesátiletý trenér Radim Rulík je nově druhým nejstarším koučem, který v české historii dovedl národní výběr k titulu mistrů světa.

Osudové finále

Když dal David Pastrňák ve finále gól, komentátoři České televize Jakub Voráček a Robert Záruba ihned zmínili paralelu s gólem z naganského finále. Petr Svoboda pálil také ze stejného kruhu, také šlo o překlopení stavu zápasu na 1:0 a také šlo o poslední zápas turnaje. Časy gólů jsou pak téměř totožné. Zatímco Svoboda rozjásal Česko v čase 48:08, Pastrňák ve 49:13.

Kämpfova mise splněna

Poté, co s Torontem vypadl v play off, David Kämpf neváhal a přijel. Věděl, že nebude tvořit, nepřijel kvůli své produkci. Také to trenér Radim Rulík hned říkal - přijel jako excelentní defenzivní hráč s elitními schopnostmi pro oslabení. To se dařilo. K tomu měl parádní úspěšnost na buly, ve statistice +/- skončil s hodnotou 9 spolu s Michalem Kempným druhý. A gólem do prázdné pečetil zlaté opojení.

Posun v tabulce IIHF

Čeští hokejisté se díky titulu také posunuli v žebříčku Mezinárodní hokejové federace, a to o čtyři pozice. Nyní je český hokej čtvrtý, a to po jedenácti letech. Na třetí Finsko je manko pouze deseti bodů!

TÉMATA: A-tým TOP obsah