Je to velká pocta, říká Pouzar o uvedení do Síně slávy IIHF. Na reprezentaci rád vzpomínám

Legendární status Jaroslava Pouzara byl opět podtržen v neděli, kdy byl oficiálně zařazen do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. „Těžko vyjádřit, jaké to ve mně vyvolává pocity,“ hledal slova v rozhovoru po této události.

Když se Pouzar postavil po bok Jaromíra Jágra, druhého oceněného, muselo české srdce zaplesat. Dvě absolutní legendy bok po boku, navíc oceněny světovým hokejem.

"Jsem velmi rád. Hokej byla velká dřina a teď jsem za to uznáván. Moc si toho vážím, je to velká pocta. Těžko se o tom mluví," popisoval Pouzar své pocity.

Hokej byl a je celý jeho život. "To sedí, na kariéru myslím pořád, pořád si něco přehrávám v hlavě," usmál se.

Celou svou "českou" kariéru odehrál v Českých Budějovicích, kde je absolutní legendou. Když mu bylo 30, dostal poprvé šanci zahrát si v NHL. Klaplo angažmá v Edmontonu, kde se mu povedl husarský kousek. Čtyři sezony, tři Stanley Cupy.

foto: Andrea Leigh Cardin

S láskou však vzpomíná hlavně na reprezentaci, se kterou má jednu z nejhezčích vzpomínek. "Když jsem hrál v roce 1972 první zápas za národní tým v Moskvě, tak jsem hned dal gól a na jeden jsem nahrál, byl jsem tehdy vyhlášený nejlepším hráčem zápasu," vzpomínal.

Ku příležitosti letošního světového šampionátu přišla také paralela s tím, co se na československé půdě konal v roce 1978, ve kterém domácí tým skončil na druhém místě.

"Pamatuji si v roce 1978, když jsme hráli šampionát taky tady v Praze, přišly taky spousty tisíc diváků. Prohrávali jsme s Finy a otočili jsme to, to je památný zápas. Fanoušek dělá hodně, ti tady jsou neskutečně hluční, je to paráda," srovnal k sobě dvě mistrovství.

S ním byl moc spokojen. V době rozhovoru se sice ještě nevědělo, jestli bude z Česka mistr světa, ale i tak byl Pouzar rád za to, co viděl. "Máme velmi dobré mužstvo, které hraje jako tým. Jednotlivec nevyhraje nikdy nic," připomněl a vzpomněl, že stejně to muselo být v týmu, ve kterém působil on: "Třeba se Sovětským svazem to bylo vždycky těžké, ale hrálo se nám proti nim celkem dobře, protože jen proti nim jsme mohli prohrát, aniž bychom dostali vynadáno," zavtipkoval.