V červnu vyvrcholí boje Čechů v NHL. Nováčci se těší na draft a zkušení na Zlatou hokejku

Po úspěšném mistrovství světa se zraky hokejových fanoušků upřely za oceán, kde vrcholí boje v NHL. Do konferenčního finále se prodrali hned dva Češi, mladíci zase vyhlíží své šance v draftu. V půlce měsíce je rovněž na programu vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Pozvedne jeden z Čechů nad hlavu Stanley Cup?

V boji o nejslavnější klubovou trofej na světě je stále ještě dvojice Čechů. Radek Faksa hájí dres Dallasu Stars a Filip Chytil zase týmu New York Rangers. Oba jsou však ve finále svých konferencí na hraně vyřazení. Stars potřebují nutně otočit stav 2:3 proti edmontonským Oilers a New York Rangers zase má před posledními zápasy série na lopatě Florida.

Tréninkový kemp brankářů (6. 6. - 8. 6.)

Ve Slaném se na začátku června uskuteční tréninkový kemp brankářů. Zúčastní se ho zejména juniorské talenty kategorií U16 a U17, které budou ve středních Čechách rozvíjet své herní dovednosti.

Chystá se slavnostní vyhlášení ankety Zlatá hokejka (19. 6.)

Vyhlášení ankety Zlatá hokejka pro nejlepšího hokejistu roku proběhne v půlce června. Vítěz celkově už 56. ročníku vzejde ze tříkolového hlasování, v tom prvním si nejlépe vedl David Pastrňák, za kterým se na druhé příčce umístil obránce Vancouveru Filip Hronek. Třetí a čtvrtou pozici následně obsadili čerství mistři světa Martin Nečas s Pavlem Zachou.

Z prvních dvou kol se vybere deset nejlepších hokejistů, kteří postoupí do posledního kola, v němž budou všichni zase začínat bez bodů. Vítěz se pak oznámí na galavečeru ve středu 19. června.

České talenty se těší na vstupní draft do NHL (28. 6. - 29. 6.)

V žebříčků draft prospects figuruje na čtvrtém místě mezi evropskými hráči plzeňský bek Adam Jiříček. Dále je na 31. místě třinecký centr Miroslav Holinka a o dvě pozice za ním liberecký obránce Tomáš Galvas. 37. je pak třinecký Petr Sikora.

Mezi mezinárodními gólmany je v první patnáctce draft prospects hned trojice českých vlaječek. Liberecký Vojtěch Hambálek na 12. místě, českobudějovický Matyáš Mařík na 14. pozici a Jan Kavan z brněnské Komety hned za ním.

Entry draft NHL se uskuteční na konci června ve Sphere v Las Vegas, možnost prvního výběru přitom bude mít tým San Jose Sharks.