Vyjádření výkonného výboru ke změnám ve fungování za Aloise Hadamczika

Výkonný výbor ČSLH na svém zasedání dne 6. června 2024 projednal bod s názvem “Vyjádření k dosavadní spolupráci s prezidentem Aloisem Hadamczikem a přehled klíčových změn ve fungování Svazu za jeho vedení”.

Výkonný výbor ČSLH na svém zasedání dne 6. června 2024 projednal bod s názvem "Vyjádření k dosavadní spolupráci s prezidentem Aloisem Hadamczikem a přehled klíčových změn ve fungování Svazu za jeho vedení"

Výkonný výbor v čele s prezidentem Hadamczikem provedl následující změny:

ORGANIZAČNÍ ZMĚNY

·       V návaznosti na předchozí audit ČSLH byly zavedeny pevné vnitrofiremní kontrolní a řídící mechanismy.

·       Zavedl se standardní proces řízení procesu nákupů.

·       Svaz dále stanovil v rámci zlepšení kontroly hospodaření dva jednatele v servisní organizaci PRO HOCKEY CZ a novou dozorčí radu složil z ekonomických, daňových a právních odborníků + člena Výkonného výboru ČSLH tak, aby byla VV detailně informována o fungování servisní organizace.

·       Vznikla společnost CZ.HOCKEY, kde Svaz stanovil tři jednatele a dozorčí radu, která dohlíží na transparentnost hospodaření.

·       Z důvodu nevýhodnosti bylo odmítnuto prodloužení smlouvy s externí marketingovou agenturou a oproti tomu bylo vytvořeno vlastní marketingové oddělení ČSLH.

  • Tento krok vedl k razantnímu navýšení příjmů z vlastní činnosti, a to až o 200 milionů korun, a to díky zvýšenému zájmu významných sponzorů, ale také díky příjmům z merchandisingu a ticketingu, které dříve připadly plně externí marketingové agentuře, tedy nemohly být investovány zpět do sportovní oblasti a výchovy mládeže.
  • Nové marketingové oddělení ČSLH bylo obsazeno mladými schopnými profesionály, kteří dokázali prostřednictvím moderních digitálních nástrojů (web, sociální sítě) zajistit okruh sportovních fanoušků v počtu cca 700 tisíc unikátních uživatelů (profil Českého hokeje na nejvyhledávanější síti Instagram překročil v rekordním čase hranici 300 tisíc fanoušků)
    • Externí agentura nabízela ČSLH odkup profilů na sociálních sítích, kde obsahem byl hokej, za částku převyšující 12,5 milionu korun. Toto bylo ze strany VV odmítnuto a marketingu se podařilo získat všechny fanoušky zpět a stát se nejsledovanějším sportovním týmem v České republice.
  • Svaz byl nucen z důvodu významné ekonomické ztráty uzavřít Síň slávy Českého hokeje v Galerii Harfa a otevřel zbrusu novou a přitom ekonomicky udržitelnou expozici v centru Prahy.
    • Nová expozice byla vytvořena v souladu s nejnovějšími trendy a splňuje ta nejnáročnější kritéria pro podobné výstavní prostory.
    • Kvůli tomuto kroku byl prezident Hadamczik terčem kritiky, rozhodnutí se nakonec ukázalo jako naprosto racionální a jediné možné, protože na základě dostupných finančních informací lze říct, že celkově Svaz tímto krokem v následujících 10 letech ušetří více než 100 milionů korun.
    • Nová síň je navíc provozována s mnohem nižšími provozními náklady.
    • Expozice se těší obrovskému úspěchu a ohlasy na ni jsou v drtivé míře pozitivní.
  • Byl prosazen návrat státního znaku na reprezentační dresy.
    •    Stalo se tak na základě průzkumu, ve kterém se 93 % respondentů vyjádřilo pro návrat státního znaku na dresy českých reprezentačních družstev.


    SPORTOVNÍ ZMĚNY

  • Sportovní úsek v čele s Výkonným výborem ČSLH navrhl změny také u mládežnických kategorií a dosadil zde trenéry s nejvyšší odborností a zkušenostmi
  • Výkonný výbor se rozhodl věcí intenzivně zabývat a výsledkem bylo řádné a férové vypořádání se s dosavadním hlavním trenérem (Jalonenem) a angažmá nových trenérů (pánové Rulík, Augusta, Čermák, Patera), či dlouhodobé prodloužení s úspěšnou trenérkou týmu žen Carlou MacLeodovou.

      o   Provedená výměna vedla k mnoha sportovním úspěchům, např:

      a) Ženy na Turnaji 3 zemí ve Finsku - 1. místo

      b)  U20 na MS juniorů (2023) v Kanadě - 2. místo

      c)  U20 na MS juniorů ve Švédsku - 3. místo

      d)  U20 na Turnaji 5 zemí ve Švédsku - 2. místo

      e)  U18 na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi - 2. místo

      f)  U18 na Turnaji 5 zemí ve Švýcarsku - 1. místo

      g)  U17 na Turnaji 5 zemí v Chomutově - 1. místo

      h)  U16 na Turnaji čtyř týmů v Rakousku - 7 výher z 8 zápasů

      i)  A-tým a jeho zlato na nedávno skončeném MS v Praze a Ostravě

      EKONOMICKÉ ZMĚNY

      ·       Svaz výrazně navýšil finanční podporu Akademiím, Sportovním centrům mládeže a Sportovním střediskům.

      o   Zatímco v roce 2022 šlo o částku 62,5 mil. Kč, v roce 2023 to bylo už o 16 milionů více.

      o   Osmi klubům extraligy 9. tříd pak byla poskytnuta podpora ve výši téměř dvou milionů korun.

      o   V rámci spolupráce s ligovými kluby bylo vyplaceno extralize celkem 42 mil. Kč, klubům v 1. lize 40,5 mil. Kč a druholigovým týmům 20,5 mil. korun.

      o   Svaz a jeho Výkonný výbor dbá také na klubovou výstroj, kdy bylo v minulých měsících v rámci projektu "Pojď hrát hokej" podpořeno bezmála 160 klubů. Junioři dostali prémiové výstroje a hokejky té nejvyšší řady.

      o   V období energetické krize Svaz podpořil kluby celkovou částkou přes 62 milionů korun.

      Výkonný výbor ČSLH v čele s prezidentem má povinnost jak efektivně hospodařit s rozpočtem, včetně veškerých snah o jeho navyšování, tak i účelově, cíleně a systémově podporovat sportovní kluby.

       Výkonný výbor ČSLH konstatuje, že všechny výše uvedené změny ve strukturách organizace vedly k celkovému zefektivnění jejího fungování a vedly v posledních dvou letech ke zlepšení jejího hospodaření, ale stejně tak i k úspěchům ve sportovní oblasti. V neposlední řadě bylo uspořádáno úspěšné Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF s rekordní návštěvností a sledovaností v celé historii ms jehož ekonomické výsledky budou známy v následujících měsících.

       Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje chce prezidentu Aloisi Hadamczikovi poděkovat za skvělou spolupráci a za výsledky, kterých bylo v posledních dvou letech dosaženo.

      Výkonný výbor ČSLH