56. ročník ankety Zlatá hokejka zná desítku finalistů

Po druhém kole 56. ročníku ankety Zlatá hokejka je známá finálová desítka, kterou určil součet hlasů z prvního a druhého kola. O celkovém vítězi a majiteli prestižního ocenění rozhodne třetí kolo, v němž budou hlasující vybírat z desítky nejlepších hokejistů za sezonu 2023/24. Body z předchozích dvou kol už se do třetího nebudou započítávat.

Do finálové desítky postoupili (v abecedním pořadí): Roman Červenka (SC Rapperswil-Jona Lakers), Lukáš Dostál (Anaheim Ducks), Radko Gudas (Anaheim Ducks), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/Vegas Golden Knights), Filip Hronek (Vancouver Canucks), Petr Mrázek (Chicago Blackhawks), Martin Nečas (Carolina Hurricanes), David Pastrňák (Boston Bruins), Lukáš Sedlák (HC Dynamo Pardubice) a Pavel Zacha (Boston Bruins).

Do nejlepší desítky se při srovnání s výsledky prvního kola probojoval zejména díky skvělým výkonům během zlatého domácího světového šampionátu Roman Červenka, který v Top10 vystřídal Davida Tomáška. Do nejlepší desítky se jen těsně neprobojoval Ondřej Palát. Vítěz Zlaté hokejky z roku 2022 skončil letos na celkovém jedenáctém místě před Davidem Tomáškem, Ondřejem Kašem a Tomášem Kundrátkem. Ve srovnání s loňským ročníkem si zopakují účast ve finále David Pastrňák, Martin Nečas, Tomáš Hertl, Roman Červenka, Pavel Zacha a Filip Hronek.

V nejlepší desítce figuruje šest útočníků, dva obránci a dva brankáři. Osm nominovaných hráčů nastupuje v zámořské NHL, Roman Červenka pak působí v nejvyšší švýcarské soutěži a Lukáš Sedlák v české extralize. Hned osm hokejistů z desítky nejlepších se představilo na mistrovství světa v Praze, kde národní tým po 14 letech vybojoval zlaté medaile. Nováčky mezi finalisty ankety jsou Lukáš Dostál a Lukáš Sedlák.

Alespoň jeden hlas obdrželo v prvních dvou kolech ankety Zlatá hokejka 2024, v nichž hlasovalo 71 trenérů, zástupců Českého hokeje, expertů a novinářů, 60 hokejistů. Každý hlasující na anketní lístek napsal deset nejlepších českých hráčů nejprve v první a poté i v druhé polovině sezony 2023/24 dle jeho názoru (1. místo - 10 bodů, 2. místo - 9 bodů, ..., 10. místo - 1 bod).

Vítězství v anketě z roku 2023 může obhájit David Pastrňák, který v případě prvenství rozšíří svou sbírku šesti Zlatých hokejek z let 2017-2021 a 2023. Rekordmanem ankety zůstává Jaromír Jágr s dvanácti prvenstvími. Z hráčů letošní nejlepší desítky kromě Pastrňáka v minulosti anketu nikdo jiný neovládl.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašuje Český hokej a hlasují v ní odborníci z jeho sportovního úseku, trenéři reprezentačních výběrů a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji. Uzávěrka třetího, závěrečného kola s účastí deseti finalistů je na programu 19. června 2024.

Slavnostní večer této tradiční ankety je na programu v neděli 23. června, a kromě vítěze hlavní ceny zde budou vyhlášeni i nejlepší junior, parahokejista a hokejistka sezony 2023/24. Galavečerem provede hosty moderátor Libor Bouček a o hudební doprovod se postará Ewa Farna. Přímý přenos pořadu Zlatá hokejka 2024 budou moct diváci sledovat na programu ČT 1 od 21:25.

Finálová desítka ankety Zlatá hokejka 2024 (v abecedním pořadí):

  • Červenka Roman (SC Rapperswil-Jona Lakers)
  • Dostál Lukáš (Anaheim Ducks)
  • Gudas Radko (Anaheim Ducks)
  • Hertl Tomáš (San Jose Sharks/Vegas Golden Knights)
  • Hronek Filip (Vancouver Canucks)
  • Mrázek Petr (Chicago Blackhawks)
  • Nečas Martin (Carolina Hurricanes)
  • Pastrňák David (Boston Bruins)
  • Sedlák Lukáš (HC Dynamo Pardubice)
  • Zacha Pavel (Boston Bruins)

Zlatá hokejka 2024: Další pořadí po I. a II. kole

TÉMATA: TOP obsah