Týden hokeje - září 24 - sky

Škola je základ. Na komunikaci pracujeme dlouhodobě, popisoval kouč mládeže Jihlavy Broš

Dětem se sice blíží letní prázdniny, vzdělávání ale není nikdy dost ani pro trenéry. Řada koučů se sešla i s realizačním týmem reprezentace na schůzce, kde se probírala řada zajímavých témat spojených s hokejem, ale i s přístupem školství k mladým sportovcům.

"Za mě nevídaná záležitost. Nazval bych to tak hodně intimní pro celkem dost týmů - čtrnáct extraligových, šestnáct z juniorky, dvacet z dorostu, třicet z U15, repre trenéři a podobně. Myslím si, že velmi neobvyklá záležitost. Radim Rulík tady s lidmi ze štábu ukázali všechno, spousta návodů a doporučení tady padla. Na to, jak to bylo dlouhé, bylo to nabité zajímavými informacemi. Vnímám to jako nějaký signál, že po určitých stránkách je tady snaha o jednotné nastavení toho směru," pochvaloval si kouč mládeže Jihlavy Michal Broš.

Bývalý hokejový útočník zároveň vyzdvihl úlohu komunikace při hře: "Komunikace a tak dále jsou záležitosti, na kterých se v Dukle snažíme pracovat dlouhodobě. Ta komunikace je taková společenská záležitost u nás. I u těch A-týmů, kde jsem byl, to není nic obvyklého. Souvisí to s výchovou, od malička děti švitoří v nějakém volném čase, a pak ve chvíli, kdy by měly společnými silami pracovat na nějakém projektu, což obnáší i spoustu věcí z emoční inteligence, vycházet spolu v kolektivu, empatie, je tam ta komunikace zásadní."

Týden hokeje - září 24 - square

Zároveň ale Broš vidí jisté neshody mezi přístupem školství a snahami trenérů o výchovu vrcholových sportovců. "Bohužel naše školství je za mě jedna ze zásadních příčin, proč mladí lidi neumí komunikovat. To školství nás nenutí prezentovat sami sebe, není postaveno na tom, že tvoříme nějaké projekty, nenutí lidi v rámci nějakých společných snah dávat dohromady, aby fungovali společně na základně komunikace. Tam já vidím největší problém, proč naši lidi nejsou zvyklí mluvit," popisoval.

Školství má velký vliv na dorostenecké a juniorské ligy, byl by Michal Broš pro to, aby se hokej více prolínal se školou? "Škola je základ. Nechápu, že jsme v roce 2024 a poprvé někdo nahlas řekl, že beze školy to nepůjde. Když jsem tohle řekl před desíti roky, tak se zainteresovaní lidi akorát smáli, že máme víc trénovat v klubech. Školství musí být provázané se sportem, když jsme pro tu provázanost dělali maximum, tak všechny tyhle hlasy byly zadupávány. Teď jsme se poprvé oficiálně dozvěděli, že se nějaké takové snahy dělají," dodal kouč.

Zároveň porovnal i fungování mládeže v ostatních státech s Českem. "Viděl jsem fungování nejlepších akademií v Evropě a ti kluci tam chodí na čtyři hodiny denně do školy, naučí se ty zásadní předměty a další věci. Tělocvik je jedna z těch zásadních věcí, u nás je brán furt jako nějaká nutnost, která se kolikrát ani nedoporučuje a možná i zakazuje, což má velký vliv na nějakou sportovní pohybovou zdatnost našich dětí. To je za mě jedna z věcí, které je potřeba řešit. Pokud chceme ostatním velmocem konkurovat a nemáme tak uzpůsobené školství, jako mají oni, tak klobouk dolů trenérům a rodičům za to, co jsou schopní vyprodukovat," přidal Michal Broš nakonec.

Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

TÉMATA: TOP obsah Trenér

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky