Sky – KV 7. 11.

U17: Pro výhru uděláme všechno, hlásí nový trenér Ptáček

Po Pavlu Paterovi, který přijal nabídku na hlavního trenéra v Karlových Varech, přichází jako trenér k U17 jeho dosavadní asistent František Ptáček. "Chceme vyhrát všechno," říká odhodlaně v rozhovoru pro ceskyhokej.cz

49letý Ptáček odehrál v české extralize přes tisíc utkání, přičemž suverénně nejčastěji oblékal dres pražské Sparty, kde dělal i kapitána. Nicméně kapitánské céčko ještě nesl v Karlových Varech, ale i v Hradci Králové. Vždy patřil mezi defenzivněji laděné obránce.

Hned po ukončení profesionální hokejové kariéry se stal asistentem trenéra dorostenců na Spartě. Nasbírané zkušenosti postupně zúročuje, v mládežnických strukturách Sparty dělal hlavního trenéra, v uplynulé sezoně pak dělal asistenta trenéra v Litoměřicích.

Square - KV - 7. 11.

U reprezentace ale nebude nováčkem. V sezoně 2021/22 dělal asistenta Rostislavu Vlachovi u týmu U17, hned v následujícím ročníku byl asistentem Milana Razýma u U16. A na závěr, jak už bylo zmíněno, v minulé sezoně se podílel na jízdě české U17 opět jako asistent. Nyní povýšil na roli hlavního trenéra u stejné věkové kategorie.

Na začátku je potřeba říct, že už minulou sezonu jste se angažoval u české sedmnáctky jakožto asistent trenéra. Jak hodnotíte nedávno uplynulý ročník?

"Viděli jsme hodně kluků v akci. Jednoznačně ukázali, že nejsou špatný ročník. I výsledky jsme měli velice dobré, takže nelze hodnotit nijak jinak než pozitivně."

Pro vás to bude premiéra v roli hlavního trenéra mládežnické reprezentace, ale asistenta jste dělal Rostislavu Vlachovi i Pavlu Paterovi. Je něco, co si od nich chcete vzít a pokračovat?

"U těch mladých kluků je strašně důležité, aby byli aktivní a chtěli hrát, takže to po nich budu chtít určitě. Potom i další detaily, které ale chci řešit až s kluky napřímo. Jak jsem tedy říkal, tak hrát aktivně. Nečekat, nekoukat, co bude vymýšlet soupeř, ale hrát prostě tak, aby soupeř jenom čekal a koukal (smích)."

Dřív jste dělal i trenéra pro mládežníky na Spartě. Jaký je podle vás ten největší rozdíl mezi prací v klubu a u reprezentace?

"V klubu je to každodenní práce, máte na vše dost času. Můžete si kluky připravit na zápasy během delší doby a není to tak rychlé. V repre nemáme prostor na rozdělené tréninky, že jeden den je trénink na útok, jeden na obranu, jeden na přesilovky a jde se na zápas. V tom je ten největší rozdíl, že není tolik času na přípravu, ale jinak je to hodně podobné. Jde i o to, že v reprezentaci pracujete jenom s těmi nejlepšími."

Sezona vám začíná už 20.července kempem a následně proti třem zápasům se Švýcarskem v Písku. A prakticky hned nato i Turnaj čtyř na Slovensku. Co si od těchto zápasů slibujete?

"Pro mě tyto první dvě akce jsou od toho, abych viděl opět kluky v akci, nejlépe ve větším počtu. Chci, aby se ukázala celoroční práce, abych mohl vybírat do nominací jenom ty nejlepší."

Minulý rok v listopadu utekla Česku medaile na World Hockey Challenge, pomyslném vrcholu sezony této kategorie, o malinký kousek. Bude letos cílem zaútočit opět na stupně vítězů?

"Tenhle turnaj je ještě daleko, ale vždy do každého turnaje a do každého zápasu jdete s tím, že jej chcete vyhrát. Samozřejmě, cíl zůstává stejný, budeme chtít vyhrát a budeme chtít pro to udělat úplně všechno."

foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

TÉMATA: U17 TOP obsah

Square - KV - 7. 11. Správný sport - square
Sky - 50% sleva - dresy

Související články

image nejnovější

Hitparáda týdne: Tábor jako na houpačce a třinecká dominance

celý článek
image nejnovější

U20: Augustův tým zamíří do Finska, v nominaci jsou i tři krajánci

celý článek
image nejnovější

ELJ: Po polovině základní části vedou Oceláři, tabulka je však hodně vyrovnaná

celý článek
image nejnovější

VTM: Na triumf stačily i čtyři góly, Jihočeši zaujali nájezdy

celý článek
image nejnovější

Taháky týdne: Velké souboje napříč celou republikou! Hrají se derby i zápasy o čelo

celý článek
image nejnovější

U17: Češi znají nominaci na World Hockey Challenge

celý článek
image nejnovější

ELJ: Boleslav po špatném startu stoupá. Vyříkali jsme si to, těší navrátilce Krále

celý článek
image nejnovější

U17: Prvně drama, pak kanonáda. Kluci si rady vzali k srdci, těší Ptáčka

celý článek
image nejnovější

Akce Holky na led míří do Českého Těšína!

celý článek
image nejnovější

U17: Reprezentace deklasovala Salcburk. Rozhodla první třetina

celý článek
image nejnovější

9. třída: Tábor poprvé zabodoval, Pardubice se osamostatnily v čele

celý článek
image nejnovější

U17: Po otočce ve třetí části dokázal národní tým udolat starší výběr Salcburku

celý článek