Díky loňskému úspěchu je pro holky medailový cíl hmatatelný, má radost Andrašovský

V uplynulé sezoně dosáhly české juniorky na stříbrné medaile z mistrovství světa a dravě jdou za úspěchem i v té nastávající. Pomoct by jim v tom mohl i čtyřdenní přípravný kemp v Praze, kam reprezentační trenéři pozvali hráčky kategorií U18 a U16. „Je to pro nás privilegium, že tady můžeme být už takhle v červenci a že se můžeme potkat, poznat a společně se učit,“ pochvaloval si hlavní trenér kategorie U18 Dušan Andrašovský pro ceskyhokej.cz.

Jaké jsou hlavní cíle tohoto kempu?

"Rozhodně dobře poznat hráčky, které přišly nově do obou reprezentačních kategorií, jak do šestnáctky, tak do osmnáctky. A tím nemyslím jen po sportovní stránce, ale hlouběji i po té lidské. Je pro nás důležité hráčky dobře znát, vědět o nich, jaké jsou, kam chodí do školy a podobně. A po sportovní stránce máme každý den nějaké jiné zaměření, na které se soustředíme. Teď jsme například pracovali na clonění před brankou, včera zase krytí puku. Každý den se snažíme nějak posunout dál a ukázat něco, neříkám nového, ale něco hokejového. Nicméně vidím, že holky jsou už díky našemu programu Future Olympians, ve kterém pracujeme už druhý rok, připravené na to, co je čeká v práci. A jsem moc rád, že díky tomu má naše práce smysl."

Co se týká sportovní stránky, tak kombinujete jak přípravu na ledě, tak suchou?

"Jo jo, je to takový klasický seznamovací kemp. Není zápasový, že bychom hráli proti cizím soupeřům, jen mezi sebou. Je to pro nás privilegium, že tady můžeme být už takhle v červenci a že se můžeme potkat, poznat a společně se učit."

Byly začátky na ledu náročné, nebo z toho holky nestihly moc vypadnout?

"Myslím, že jen jedna z nich zvedla ruku, že ještě vůbec nebyla na ledě. Ostatní už trénovaly individuálně a zůstaly v kontaktu s ledem, což je, myslím, v dnešní době už skoro nezbytné."


Současně probíhá i tréninkový kemp seniorské reprezentace, kde jste asistentem trenérky. Liší se od sebe tyto dva kempy podobné?

"Musím říct, že se moc neliší. Holky v áčku jsou sice profesionálky, které se mnohdy hokejem i živí a už mají ten správný přístup, ale tady mladší holky se zase rychle učí a jsou vděčné za každou informaci. A když vidí, že to s nimi myslíte vážně, tak vás odvděčí svým přístupem, díky čemuž to funguje."

Po loňském úspěchu, kdy jste skončili druzí na mistrovství světa, přestoupilo hned několik hráček do A-týmu. Je hodné náročné teď začínat v podstatě s novým týmem?

"Je to tak, po úspěšném konci se přesunuly Adéla Šapovaliová, Tereza Plosová, Míša Hesová, Bára Dalecká, Aneta Šenková a už rok předtím Tereza Pištěková. Doufám, že holky zúročí to, co jsme je v juniorce naučili a budou pokračovat dál úspěšně i v seniorském týmu. Myslím, že můžu mluvit za všechny, když řeknu, že všichni v hnutí máme radost z toho, kolik mladých hráček se nám povedlo zabudovat do A-týmu. My teď tedy začínáme v podstatě od nuly, ale není to poprvé ani naposledy a rozhodně nás to nezastaví."

Mladší hráčky tedy do A-týmu zapadají dobře, že?

"Ano, je to skvělé. Je to tak díky tomu, že se zkušenější hráčky chovají vzorově a pomáhají jim, motivují je. Funguje to i v tom, že když jsme nějaké hráčky poslali do seniorky, aby pomohly na mistrovství světa, tak když se vrátily zpět do U18, tak se staly tahounkami. Přesně díky tomu jsme byli v minulé sezóně tak úspěšní."

A na tomto kempu trénuje U18 odděleně od U16, nebo jste pospolu?

"Jsme oddělení, protože do šestnáctky přišlo hodně mladých hráček a je ještě potřeba k nim přistupovat trochu jinak. Takže jsme se domluvili, že budeme trénovat odděleně, aby tréninky měly nějakou kvalitu. Nicméně je i tak výhoda, že se tu alespoň potkáme, protože poznáme větší okruh hráček, které můžeme mít k dispozici. Navíc je moc hezké, že s námi do konce týdne trénuje i Carla MacLeodová a Aneta Tejralová, z čehož jsou holky nadšené, je to pro ně obrovská motivace, když jsou s nimi na ledě a radí jim."


Realizační tým je tu široký. Co konkrétně máte na starosti vy jako hlavní trenér kategorie U18?

"Mám na starost tréninky a chod celé osmnáctky. K tomu mám samozřejmě skvělý tým, bez kterého by to takhle nefungovalo. Od Markéty Mlíkovské až po mého asistenta Martina Pousku, musel bych zmínit všechny a nechci nikoho vynechat, protože všichni jsou skvělí a pracuje se mi velmi dobře."

Jaké máte vyhlídky do nadcházející sezóny?

"Samozřejmě bychom rádi uspěli a navázali na minulý rok, kdy se nám povedlo získat stříbrnou medaili. Nicméně víme, jaká je realita a musí se sejít všechny okolnosti, abychom se mohli přiblížit k dalšímu úspěchu."

Je pro holky velkou motivací to, aby navázaly na předchozí ročník?

"Rozhodně, je to hodně vidět. Mají vizi a je to pro ně hmatatelný cíl, když vidí, že holky to rok před nimi dokázaly. Je to hned příjemnější práce, když tomu holky věří. V minulé sezóny tomu tolik nevěřily a nakoplo je to až během mistrovství, což pak bylo vidět, a díky tomu se to povedlo a dotáhli jsme to k úspěšnému konci."

TÉMATA: Ženy U18 Ženy U16 TOP obsah