Sky – KV 7. 11.

U17: Baví mě, jsou dobří dopředu a chtějí dávat góly, září trenér Ptáček spokojeností

„Dobrá parta kluků, dobrý ročník. Baví mě, že jsou dobří dopředu a chtějí dávat góly,“ popisoval první pocity z týmu nový hlavní trenér reprezentační sedmnáctky František Ptáček. Tři přípravné duely se Švýcary národní tým po letní pauze zvládl, nyní jsou před ním fyzické testy a Turnaj pěti zemí na Slovensku.

František Ptáček změnil svou roli z asistenta trenéra na hlavního, kde vystřídal Pavla Pateru, a v sezoně povede národní reprezentaci do sedmnácti let. "Hlavní trenér má v uvozovkách všechno na práci, je jen na něm, jak to rozdělí. Veškerá ta administrativa společně s manažerem leží na bedrech hlavního trenéra. To je asi největší rozdíl," popisoval rozdíly mezi oběma pozicemi.

Kolem sebe má na lavičce široký realizační tým, který může mladým talentům předat řadu zkušeností, což si pochvalují i sami hráči.

Square - KV - 7. 11.

"S kluky se znám. Jak s Richardem Žemličkou, tak i Milanem Plodkem, to jsou mí nejbližší spolupracovníci, Marek Schwarz po té sportovní stránce, takže máme výhodu, že jsme celý život hráli spolu, nebo proti sobě. Myslím si, že i to, co od kluků chceme, se moc neliší v našich názorech. Nějaká hráčská i trenérská minulost je výhodou, ale ne absolutní. Milan Plodek má výhodu, že s kluky byl loňský rok, takže ten je taková hlavní studna znalostí a vědomostí, když něco potřebujeme. Samozřejmě Ríša Žemlička má odtrénováno hodně v těchto mládežnických kategoriích, takže zkušenosti má obrovské. Zatím super spolupráce," pochvaluje si Ptáček.


První zkušenosti s hráči načerpal realizační tým na třídenním kempu v Písku. "Měli jsme malinko jinou představu. Mysleli jsme, že budeme dělat jen nějaký systém a říkat klukům, co po nich chceme, aby hráli, ale vzhledem k tomu, že víc jak polovina kluků nebyla dlouho na ledě, museli jsme to hodně upravit. Bylo to i takové zapracovávací soustředění a v tom takové navazování na systém. Byl to zrychlený začátek sezony, protože jsme měli jen tři dny a už nás čekal zápas," narážel hlavní trenér na trojici utkání proti Švýcarsku.

Těžkou prověrku na začátek národní tým zvládl a zapsal tři výhry, prostor ke zlepšování se ale vždy najde: "S kluky jsme mluvili, to je základ. Říkali jsme jim a ptali jsme se, jak to dělají v klubech. Budeme mít větší prostor pro osobní pohovory, před dalším soustředěním máme testy jak na ledě, tak na suchu. Je tam půl dne volna, takže bude prostor na vzájemnou komunikaci. Byť to je druhé soustředění, chceme se více poznat u individuálních pohovorů."

Při náročném programu se ale hráči osvědčili a předvedli i po letní přestávce dobrou kondici. "Musím říct, že to bylo z mého pohledu dobré. Už ve třetím zápase, i když se Švýcaři nechtěli dát zadarmo, bylo vidět, že jsou na tom kluci kondičně dobře a letní přípravu absolvovali všichni v pořádku," byl spokojený Ptáček, a zároveň ocenil přístup hráčů: "Bylo vidět i to nadšení, že zase můžou hrát. Když se vrátí energie z kluků i vám, to je pak radost pracovat."


foto: Ronald Hansel

Důležitá je vzájemná spolupráce mezi novým realizačním týmem a hráči, která se hned na úvod nasměrovala správně: "Výsledkově to může vypadat dobře, jsme rádi, že jsou kluci schopni zareagovat a zlepšit se v nějakých věcech, které jim ukážeme na videu. Zlepšila se  práce vzhledem k tomu, abychom nedostávali góly, ale ještě nás čeká spousta další práce. Tenhle tým je na první dojem výborný ofenzivní celek, co si dokáže vytvořit spoustu šancí, proměňování je věc druhá, ale ještě kluky musíme umravnit směrem k tomu, aby mysleli bezpečně a aby nedělali zbytečné ztráty, které vedou k možnostem přečíslení a protiútoků proti nám."

Nyní už reprezentaci do sedmnácti let čekají fyzické testy a Turnaj pěti zemí v Piešťanech. "Je to lepší z pohledu tréninků, můžeme tam zařadit další věci, udělat kratší a intenzivnější tréninky častěji. Na druhou stranu to trénování je dlouhé. Chceme na další soustředěni vzít další kluky, abychom jich vyzkoušeli co nejvíc, takže tým bude malinko jiný, ale to zase budeme začínat od začátku," dodal hlavní trenér Ptáček nakonec.

TÉMATA: U17 TOP obsah

Square - KV - 7. 11. Správný sport - square
Sky - 50% sleva - dresy

Související články

image nejnovější

Taháky týdne: Před reprezentační přestávkou se bude bojovat na ostří nože

celý článek
image nejnovější

U16: Nejmladší reprezentaci čeká čtveřice přípravných duelů

celý článek
image nejnovější

U18: Český výběr čeká domácí turnaj na jihu Čech

celý článek
image nejnovější

ELD: Snový podzim. Každý chce být první, kdo nás porazí, ví Sedláček

celý článek
image nejnovější

2. liga: Havířov vládne Východu, na Západě se o čelo strhl velký boj

celý článek
image nejnovější

Třináct let v repre? Domácí MS je třešnička, těší se Tejralová

celý článek
image nejnovější

9. třída: Hlavnímu městu vládne Slavia, na Moravě se zvedá Vsetín

celý článek
image nejnovější

Ženy U18: Reprezentace vyrazí na turnaj do Švédska

celý článek
image nejnovější

Nadšení cítíme na každém kroku, těší Šindlera ohledně MS žen

celý článek
image nejnovější

Prodej vstupenek na mistrovství světa žen se spustí v listopadu. Fanoušci vyberou i jméno hrdinky

celý článek
image nejnovější

Hitparáda týdne: Tábor jako na houpačce a třinecká dominance

celý článek
image nejnovější

U20: Augustův tým zamíří do Finska, v nominaci jsou i tři krajánci

celý článek
image nejnovější

ELJ: Po polovině základní části vedou Oceláři, tabulka je však hodně vyrovnaná

celý článek
image nejnovější

VTM: Na triumf stačily i čtyři góly, Jihočeši zaujali nájezdy

celý článek
image nejnovější

Taháky týdne: Velké souboje napříč celou republikou! Hrají se derby i zápasy o čelo

celý článek