Sky – KV 7. 11.

20 let od smrti Ivana Hlinky: Hokejová síň slávy vzdá hold legendárnímu kouči

Hokejový svět si 16. srpna připomene velmi smutné výročí. Uplyne totiž přesně 20 let od předčasné smrti vynikajícího hokejisty a legendárního trenéra české hokejové reprezentace Ivana Hlinky. Síň slávy Českého hokeje se u této příležitosti rozhodla připomenout jeho osobu v dosud neznámém světle. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout unikátní expozici, kde najdou jak zatím nepublikované fotografie, tak například i jeho slavného skleněného slona pro štěstí z olympijského Nagana.

"I když už je to tolik let, na Ivana myslím velmi často a 16. srpen je pro mne vždy velmi smutným dnem. Je úžasné, kolik lidí na něj stále vzpomíná. Ozývají se a já z toho mám velkou radost, protože je to potvrzení toho, jak výjimečný a skvělý člověk to byl," říká vdova po hokejové legendě Liběna Hlinková, která Síni slávy Českého hokeje poskytla hned několik exkluzivních artefaktů ze soukromí svého manžela.

"Když se řekne Ivan Hlinka, lidé si jej vybaví hlavně jako trenéra zlatého týmu z Nagana. My, co už něco pamatujeme, na nej ale vzpomínáme taky jako na velmi talentovaného hráče," říká prezident Českého hokeje Alois Hadamczik s tím, že expozice v Síni slávy má za cíl připomenout i tuto etapu života slavného kouče. Ivan Hlinka totiž začal s hokejem už v šesti letech a už o deset let později oblékl dres národního týmu. S tím posbíral jedenáct medailí, včetně tří zlatých, a dva cenné kovy si přivezl i z olympijských her v roce 1972 a 1976. Jako trenér pak začal Hlinka působit od roku 1986. "Byla to přirozeně vůdčí osobnost. Měl obrovskou autoritu a uměl lidi sdružovat. To je ve sportu jeden z nejdůležitějších předpokladů úspěchu," vzpomíná prezident Hadamczik.

Square - KV - 7. 11.


"Nechce se mi ani věřit, že už je to 20 let. Připadá mi to jako včera. Byl to člověk, který nás toho strašně moc naučil, ale především nám uměl ukázat cestu k vítězství. Jedině tým, který hraje jako jeden chlap, to může zvládnout.Vždy na něj budu vzpomínat s úctou, láskou a respektem, co všechno nás za ty léta naučil," zavzpomínal na Ivana Hlinku jeden ze zlatých hochů z Nagana Jiří Šlégr.

"Chceme Ivana Hlinku všem připomenout a ukázat i něco zatím neznámého z jeho života. V Síni slávy tak budou k vidění fotky z jeho trenérského deníku, které jsme získali od paní Liběny Hlinkové, ale také třeba jeho bunda nebo slon pro štěstí z Nagana a řada dalších věcí," říká manažer Síně slávy Českého hokeje Bedřich Ščerban.

Expozice na počest Ivana Hlinky bude v Síni slávy Českého hokeje otevřena od 16. srpna 2024. Více informací o otevírací době a vstupenkách naleznete na: www.ceskyhokej.cz/sin-slavy.

Ivan Hlinka (26. ledna 1950 -16. srpna 2004) patřil v 70. letech minulého století mezi opory národního týmu. Za reprezentaci nastoupil do 259 utkání a dal 133 gólů. Získal celkem tři tituly mistra světa, ale také olympijský bronz (1972) a stříbro (1976). V roce 1981 dostal povolení odejít do zámořské NHL, kde dvě sezony působil v týmu Vancouver Canucks. Za kanadský celek odehrál 153 zápasů. Po dvou sezónách v zámoří se přesunul zpět do Evropy, kde nejdříve strávil dva roky ve švýcarském klubu EV Zug a následně se vrátil do Litvínova, kde po dalších dvou ročnících ukončil hráčskou kariéru. Jako trenér stál za největším úspěchem českého hokeje - zlatou medailí ze Zimních olympijských her v Naganu. O rok později byl i u zisku titulu mistrů světa, po kterém jako první hlavní kouč z Evropy vedl tým NHL (Pittsburgh). V roce 1999 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy III. stupně. Zahynul v roce 2004 na následky zranění způsobených při autonehodě u Karlových Varů. Do síně slávy IIHF byl uveden v roce 2002, do Síně slávy českého hokeje vstoupil in memoriam v roce 2008.

TÉMATA: TOP obsah Síň slávy českého hokeje

Square - KV - 7. 11. Správný sport - square
Sky - 50% sleva - dresy

Související články

image nejnovější

Taháky týdne: Před reprezentační přestávkou se bude bojovat na ostří nože

celý článek
image nejnovější

U16: Nejmladší reprezentaci čeká čtveřice přípravných duelů

celý článek
image nejnovější

U18: Český výběr čeká domácí turnaj na jihu Čech

celý článek
image nejnovější

ELD: Snový podzim. Každý chce být první, kdo nás porazí, ví Sedláček

celý článek
image nejnovější

2. liga: Havířov vládne Východu, na Západě se o čelo strhl velký boj

celý článek
image nejnovější

Třináct let v repre? Domácí MS je třešnička, těší se Tejralová

celý článek
image nejnovější

9. třída: Hlavnímu městu vládne Slavia, na Moravě se zvedá Vsetín

celý článek
image nejnovější

Ženy U18: Reprezentace vyrazí na turnaj do Švédska

celý článek
image nejnovější

Nadšení cítíme na každém kroku, těší Šindlera ohledně MS žen

celý článek
image nejnovější

Prodej vstupenek na mistrovství světa žen se spustí v listopadu. Fanoušci vyberou i jméno hrdinky

celý článek
image nejnovější

Hitparáda týdne: Tábor jako na houpačce a třinecká dominance

celý článek
image nejnovější

U20: Augustův tým zamíří do Finska, v nominaci jsou i tři krajánci

celý článek
image nejnovější

ELJ: Po polovině základní části vedou Oceláři, tabulka je však hodně vyrovnaná

celý článek
image nejnovější

VTM: Na triumf stačily i čtyři góly, Jihočeši zaujali nájezdy

celý článek
image nejnovější

Taháky týdne: Velké souboje napříč celou republikou! Hrají se derby i zápasy o čelo

celý článek