Týden hokeje - září 24 - sky

Ze všech sportů jasně vyhrál hokej, vzpomíná šampion Červenka

Úspěchů posbíral během kariéry Roman Červenka nespočetně. Individuálních i týmových. Doma má dvě zlata z mistrovství světa, je ligovým šampionem a obří stopu zanechal třeba ve Švýcarsku. Ostatně, kam přišel, tam se od něj čekaly především branky. A ty Roman Červenka dávat umí. „Už od mala jsem chtěl hrát v útoku a dávat góly,“ vzpomíná na své začátky jeden z nejlepších českých hráčů.

Kladný vztah ke sportu měl Roman Červenka od mala. Zvláště pak ke Slavii, blízko které vyrost a chodil do školky i do školy. Rozhodování, jaké kroužky zvolit, tak bylo poměrně snadné.

"Věděl jsem od začátku, že chci hrát hokej. I když jsem dělal i ostatní sporty, tak hokej byl vždy číslo jedna," vzpomíná na rozhodování mezi hokejem, tenisem a fotbalem. Ostatně, u fotbalu nakonec zakotvil Červenkův mladší bratr Marek, který působil například v prvoligových Teplicích.

Týden hokeje - září 24 - square

Většina hokejových fanoušků ho má na české scéně spojeného především s pražskou Slavií. V té prošel všemi věkovými kategoriemi. Postupně se tak vyšplhal až do áčka sešívaných.

"Každý přechod je náročný. Ať už to je do dorostu, do juniorů nebo pak do áčka. Pokaždé je to těžší a těžší. Člověk si to musí uhrát a svým způsobem vybojovat i nějaké místo. To já nikdy moc nedostával, takže to bylo o to náročnější. Na druhou stranu mi to pomohlo do budoucna. Člověk si toho pak daleko víc váží," připomíná kapitán mistrů světa.

Svého syna nechci do ničeho tlačit. Chci, aby dělal, co ho baví.

Postupně se tak Červenka propracoval až do A-týmu Slavie, kterou tehdy trénoval Vladimír Růžička. "Byl jsem tehdy trochu nervózní, ale vždycky je to o prvním gólu nebo tom, než se vám začne trochu dařit. Cítíte pak důvěru trenéra a zapadnete do týmu," vzpomíná zkušený útočník. "Takové období musí každý překonat. Ze začátku je to hodně o hlavě," dodává.

I o tom sport je. O překonání překážek a posouvání limitů. Ke tomu vede i svého syna Denise. Ovšem tak, jak by se mělo. "Necháváme mu určitou volnost. Může dělat a zkoušet, na co má chuť. Spíše chceme, aby dělal, co ho baví, nechceme ho k něčemu tlačit," zdůrazňuje Červenka.

Zkuste si hokej!

Od 23. do 29. září 2024 budou mít všechny děti od 4 do 8 let bez rozdílu dovednosti bruslení jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké to je být hokejistou nebo hokejistkou. Českým hokej totiž pořádá ve spolupráce s téměř 160 kluby po celé republice náborovou akci Týden hokeje. Kromě zážitku v podobě prvních krůčků na ledě si každé dítě navíc s sebou domů odnese zajímavý hokejový dárek. Přijďte si vyzkoušet lední hokej a zažijte spoustu zábavy! 

Více informací najdete na www.tydenhokeje.cz a www.pojdhrathokej.cz.

TÉMATA: TOP obsah Pojď hrát hokej

Týden hokeje - září 24 - square Správný sport - square
Správný sport - sky