Ženy: Očekáváme spoustu fanoušků, těšíme se, zní z českého tábora před duelem s USA

První krok na mistrovství světa v Utice Češky zvládly a porazily Finsko 4:0, což si pochvalovaly i dvě debutantky. Tentokrát ale lvice čeká tvrdý oříšek v podobě domácích Američanek, které jsou obhájkyněmi zlatých medailí z posledního světového šampionátu.

Dvě debutantky na MS žen pomohly k výhře nad Finskem

V americké Utice zapsaly Anna Kalová s Anežkou Čabelovou svůj premiérový start na seniorském mistrovství světa žen, a navíc ho oslavily výhrou.

Anna Kalová si za národní tým žen už zahrála, a to v seriálu WEHT, kde se s Finkami už několikrát utkala. "Bylo to super, holky pomáhaly, podporovaly jsme se navzájem a tím, že jsem v průběhu sezony jezdila na Euro Hockey Tour, nebylo tak těžké si zvyknout, ale pořád to byl jiný hokej. Moc jsem si to ale užila a bylo to super," popisovala sama útočnice.

Na druhé straně Anežka Čabelová válela za osmnáctku a na začátku kalendářního roku vybojovala právě s mládežnickou reprezentací stříbrné medaile na světovém šampionátu ve Švýcarsku. V seniorském týmu žen to však pro ni byla premiéra: "Jsem hrozně moc ráda za tady tuhle zkušenost a doufám, že mi to dá časem víc a víc," sdělila ihned po utkání.

Pro obě hráčky se jednalo o novou zkušenost, shodují se však v rozdílech oproti jiným zápasům. "Víceméně s Finkami se potkáváme v průběhu sezony, takže zase tak velké překvapení to nebylo, asi jen ta rychlost hry," řekla Kalová, k níž se přidala i Čabelová:

"Je to úplně jiné, o dost rychlejší a silovější. Jsem moc ráda, že mám možnost vyzkoušet si něco nového a učit se od nejlepších."

Lepší start v reprezentaci si obě hráčky mohly jen těžko představit. Výhra 4:0 nad sokem z Finska přidělila první tři na konto Češek. "Vážíme si toho, není lepší start do mistrovství než výhrou, takže jsem moc ráda. Doufám, že to půjde takhle dál," byla ráda Anežka Čabelová, s níž Kalová jen souhlasila: "Super začátek, jsem ráda, že jsme to takhle zvládly. 4:0 je skvělý výsledek a doufám, že to takhle bude pokračovat dál."

Teprve sedmnáctiletá Čabelová má cíl na MS žen v Utice jasný: "Co nejvíc výher a naučit se od těch nejlepších to, co umí nejlíp, a jednou se jim i vyrovnat nebo je porazit."

Anna Kalová se na druhou stranu soustředí na druhé utkání, ve kterém lvice narazí na domácí Spojené státy. "Víme, co hrají, je to opět rychlý hokej. Určitě se na to budeme připravovat. Máme výhodu, že už jsme s nimi hrály, takže víme, jak to asi budou hrát. Bude určitě skvělá atmosféra, těším se a jsem ready si to užít," dodala útočnice národního týmu nakonec.

Proti Američankám se čeká skvělá atmosféra

Úvodnímu duelu domácích Američanek proti Švýcarsku přihlížely téměř čtyři tisíce diváků a podobná návštěva se dá očekávat i proti českým lvicím. "Bude určitě skvělá atmosféra, těším se a jsem ready si to užít," hlásí útočnice Anna Kalová, která proti Finsku zapsala svůj debut na mistrovství světa. Zároveň si je vědoma síly domácích: "Víme, co hrají, je to opět rychlý hokej. Určitě se na to budeme připravovat. Máme výhodu, že už jsme s nimi hrály," narážela na přípravu v Lake Placid.

"Těšíme se, jsme ready si to užít!"

Podobné pocity popisovala i hlavní trenérka Carla MacLeodová: "Bude to zajímavý zápas s domácím týmem, očekáváme spoustu fanoušků, kteří je budou podporovat, ale těšíme se na to." Když se přitom střetly oba týmy naposledy na mistrovství světa v Kanadě, zvítězily v napjatém semifinále Američanky 9:1.

Jedinou úspěšnou střelkyní Česka byla tehdy Adéla Šapovalivová, která si je dobře vědoma síly soupeře: "Je super, že jsme začaly výhrou. Kanada a Amerika ještě budou o level výš, ale taky je chceme porazit. Budeme se chtít připravit stejně jako na Finky a budeme chtít vyhrát. Dáme do toho všechno a uvidíme."

V premiérovém duelu na MS v Utice vychytala brankářka Klára Peslarová čisté konto, proti obhájkyním zlatých medailí ji však bude znovu čekat spousta práce. "Bude to daleko rychlejší a kvalitnější zápas než v přípravě, kde stále neměly všechny hráčky, protože ještě hledaly složení třetí a čtvrté lajny. Budeme si muset držet hráčky, dávat si pozor na zbytečné fauly a s naší hrou to zvládnout. Těším se na to. V Americe jsou fanoušci docela crazy. Bude plný dům a budou táhnout Ameriku, ale to může nakopnout i nás," má jasno brankářka.

Češky se střetnou s Američankami v sobotu v 1 hodinu ráno středoevropského času.

TÉMATA: Ženy TOP obsah