ELD: Bruslaři v boji o finále přetlačily Vary, Dynamu stačily tři zápasy

Extraliga dorostu už zná oba své finalisty. Jako první postoupilo přes semifinále Dynamo, které ve třech zápasech vyřadilo třinecké Oceláře. Složitější cestu do finále měla Mladá Boleslav, která sice vedla 2:0 na zápasy, ale definitivní skalp favorizované Energie dokonala až v rozhodujícím pátém duelu. Karlovy Vary, které vyhrály dlouhodobou část soutěže, tak získaly bronzové mediale, Pardubice a Mladá Boleslav si zahrají o titul.

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 2:3

Série vítěze dlouhodobé části z Karlových Varů proti čtvrté Mladé Boleslavi dospěla až do rozhodujícího pátého klání. A ve všech případech zvítězili hosté, ani jeden celek tak nedokázal využít výhody domácího prostředí.

První dva zápasy na ledě Karlových Varů vyhráli Bruslaři poměrem 5:2. V prvním duelu patřila Mladoboleslavským hlavně prostřední třetina, ve druhém zápase naopak rozhodli až v závěru. Po dvou utkáních tak byli blízko k senzaci a rychlému vyřazení největšího favorita.

"Zápas nám opět ukázal rozdíl v koncovce a pochvalu zaslouží i soupeřův gólman, který pochytal spoustu šancí. Mladá Boleslav hraje účelný obranný hokej, který se nám nedaří prozatím prolomit. Nicméně poslední krok jim nedáme zadarmo. Uděláme vše pro to, aby nám sezóna v pondělí neskončila," hlásil v hodnocení pro web hokejkv.cz trenér Energie Tomáš Andrys. A bylo tomu tak.

Energetici vyhráli oba venkovní zápasy a srovnali série na 2:2. Také Vary totiž předvedly svou defenzivu, když nejprve odvrátily konec sezony nulou Michala Oršuláka a následně ve čtvrtém utkání i díky dvěma gólům Jakuba Hably zvítězily tolik oblíbeným výsledkem 5:2. Obrat ale Vary nedotáhly.

V pátém duelu předvedli Bruslaři raketový start a brzkým dvoubrankovým vedením položili základ pro svou výrhu 3:2. "Byla to kvalitní série, ale náš postup vnímám jako naprosto zasloužený. Soupeři gratulujeme k vydařené sezoně i bronzovým medailím. Z postupu máme obrovskou radost, ale už teď máme v hlavě finále," komentoval po sérii mladoboleslavský kouč Martin Škaloud.

1. zápas: HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 2:5 (1:0, 1:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Tomek (Blažek), 39. Blažek (Tomek) - 27. Maxin (Doležel), 29. Ždanov (Maxin, Kristek), 32. Kristek (Vasiak), 33. Kurka (Hora), 59. Hora (Vasiak, Kristek).

2. zápas: HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 2:5 (2:1, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky:  6. Sedláček (Poizl, Dyk), 15. Slavík (Wardas) - 2. Vasiak (Maxin), 33. Beran (Doležel, Hanyš), 41. Kurka (Beran), 46. Matějka (Kristek, Vasiak), 59. Maxin (Churáček).

3. zápas: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Blažek (Kváš, Tomek), 32. Kváš (Poizl, Habla).

4. zápas: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky:  24. Hanyš (Ždanov, Beran), 25. Vasiak (Hájek, Maxin) - 7. Slavík (Dyk), 19. Habla (Wardas, Slavík), 39. Habla (Kyncl, Postl), 49. Kyncl (Sedláček, Kváš), 57. Kůrka.

5. zápas: HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Wardas (Tomek, Blažek), 50. Slavík (Tomek) - 3. Hanyš (Matějka, Beran), 6. Vasiak (Maxin, Ždanov), 33. Kurka (Matějka, Beran).


HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice 0:3

Série mezi Třincem a Pardubicemi měla rychlejší spád, ani tady se ovšem favoritovi nezadařilo. Pardubice zvládly oba duely na ledě Třince, stačilo udělat poslední krok. A povedlo se. Hned v prvním domácím utkání pak Dynamo v nejkratším možném čase slavilo před svými fanoušky postup do finále.

První dvě utkání ale Pardubice vyhrály tím nejtěsnější možným způsobem - až v prodloužení. A v obou případech se hrdinou nastavení stal kapitán Tomáš Rolinek. V prvním utkání Dynamo s Třincem doslova drželo krok, když hned odpovědělo na všechny branky Ocelářů. Ve druhém duelu naopak dotahovali domácí.

Doma už si Pardubice vzaly třetí utkání do svých rukou. Jmenovitě to byl Vít Macek, kdo o vítězství rozhodl hattrickem. Na úvodní branku Štěpána Lempacha navázal právě Macek dalším rychlým gólem, Oceláři sice snížili, ale Pardubice si vedení vzít nenechaly.


"Týmu patří velká pochvala za celou sérii. Utkání v Třinci byla velmi vyrovnaná. My jsme měli více příležitostí během zápasů, oni ale byli lepší hlavně v závěrečných minutách duelů. Důležitým faktorem byli oba brankáři, přičemž nás Matěj Tuláček v každém zápase hodně podržel. To je v play off nezbytná součást výkonu. Také chci vyzdvihnout spoustu důležitých branek Víta Macka, jemuž se vyplatila pracovitost po zranění. Klíčovými momenty byly i rozhodující góly kapitána Tomáše Rolinka v prodlouženích. Celkově byl hokej v sérii velmi bojovný. A my se už těšíme na finále," zhodnotil sérii pro web hcdynamo.cz trenér Pardubic Vojtech Faltys.

1. zápas: HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice 2:3 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Morcinek (Holub, Makula), 35. Rybnikár (Hrček, Holub) - 13. Novák (DDrábek, Mikeska), 37. Macek (Křečan, Ruml), 61. Rolinek (Macek, Ruml).

2. zápas: HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice 1:2 po prodloužení (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 45. Spaskin (Holub, Řípa) - 19. Korec (Sekanina, Vápeník), 62. Rolinek (Macek, Ruml).

3. zápas: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Lempach (Sekanina), 14. Macek (Rolinek, Krčál), 51. Macek (Křečan), 58. Macek (Krčál, Ruml) - 46. Karas (Řípa, Byrtus).

Rozpis finále play-off

Neděle 7. dubna - 1. zápas:
16:00 HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav

Pondělí 8. dubna - 2. zápas:
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav

Čtvrtek 11. dubna - 3. zápas:
BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice

Pátek 12. dubna - 4. zápas:
BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice

Neděle 14. dubna - případný 5. zápas:
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav

Úterý 16. dubna - případný 6. zápas:
BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice

Čtvrtek 18. dubna - případný 7. zápas:
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav

Foto: Nikola Křížová, hokejkv.cz; Ronald Hansel, Juniorský hokej; FB: HC Dynamo Pardubice - mládež

TÉMATA: ELD