Ženy: Na konci druhé třetiny se rozjel český gólostroj. Lvice poráží Švýcarsko 6:1

Poslední utkání skupiny A odehrály lvice se Švýcarkami. Dostaly se do vedení už v první minutě, ale po trefě Stalderové se dlouho hrálo za nerozhodného stavu. O svém vítězství rozhodly Češky pěti zásahy od 35. minuty a v poslední periodě.

Po bleskovém startu Češek vyrovnaly soupeřky v početní převaze

Češky na své soupeřky vlétly a hned po 37 vteřinách hry se ujaly vedení. V přečíslení dvě na jednu posunula Tereza Vanišová kotouč na kapitánku Anetu Tejralovou, která si sjela až před branku a ranou mezi betony otevřela gólový účet utkání.

Aneta TEJRALOVÁ otevírá skóre:

Do šance se prodrala i Adéla Šapovalivová, která se po krátké přistrkávačce uvolnila těsně před švýcarskou brankou, jenže její ránu na vyrážečku Maurerová pokryla. Ještě nebezpečnější byl projektil Terezy Vanišové, jež zůstala nehlídaná na levém kruhu, odkud z první těsně kolem hlavy Maurerové rozezvonila horní tyč.

V závěru třetiny dostaly Švýcarky k dispozici dlouhou dvojnásobnou početní převahu, kterou přetavily ve vyrovnání. Lara Stalderová přebrala kotouč mezi kruhy, kličkou se zbavila blokující hráčky a přes clonu vymetla levou šibenici za zády Kláry Peslarové. V samotném závěru úřadovaly v přesilovce i Češky, ale vlastní obětavostí se Švýcarky držely na nerozhodném stavu, Křížová navíc pár vteřin před sirénou napálila jen levou tyč.


Dva slepené góly přinesly uklidnění

Švýcarky po přestávce naskočily na led svižně a po tečované ráně dokonce zazvonil kotouč o horní tyč české svatyně. Po tlaku soupeřek však unikly lvice do přečíslení, v němž se Natálie Mlýnková snažila nadvakrát prosadit přes Maurerovou, jenže napoprvé zakročila brankářka betonem, a pak ji zachránila boční síť.

Po půlhodině hry si znovu vzaly slovo Češky, které se aktivním bruslením tlačily do útočného pásma. Denisa Křižová zavezla kotouč podél mantinelu až za branku soupeřek, odkud hledala ve slotu dobruslující Terezu Vanišovou, která měla sice hokejku zablokovanou, ale se štěstím se puk odrazil od její brusle přesně nad beton Maurerové.

Tereza VANIŠOVÁ měla brusle na správném místě:

O minutu později bylo ještě veseleji, když akci Šapovalivové zakončila přesnou bekhendovou střelou k pravé tyči Natálie Mlýnková. Švýcarky se ještě chvíli před sirénou proháčkovaly do dobré příležitosti, jenže české obránkyně zakročily včas, a tak ani nemusela Peslarová zasahovat.

Lvice přidaly další trefy a postupují ze třetího místa

Po faulu Kosinové zahrozily Švýcarky v početní převaze, teč po nahození od modré ale Peslarovou příliš nevystrašila, protože česká gólmanka měla celou dobu puk na očích, a tak bez problémů zakročila.

Přesilovka lvic byla o poznání nebezpečnější, a navíc přinesla další zvýšení. Pejzlová se objevila sama před Maurerovou, kterou sice nepropálila, ale o chvíli později už předvedla průstřel od modré čáry obránkyně Daniela Pejšová.

Necelých pět minut před koncem navíc přišel další český úder. Natálie Mlýnková sjela s kotoučem na holi až do levého kruhu pro vhazování a ostrou ranou do bližší šibenice zvýšila na rozdíl čtyř zásahů. Čtyři vteřiny před sirénou navíc ve vlastním oslabení dokonala hattrick a zakončila tím stav utkání na 6:1. Po výhře tak Češky končí ve skupině A třetí a ve čtvrtfinále vyzvou Němky.

Natálie MLÝNKOVÁ ve vlastním oslabení dokonala hattrick:


ČESKO – ŠVÝCARSKO 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 1. Tejralová (Vanišová), 35. Vanišová (Křízová, Pejzlová), 36. Mlýnková (Šapovalivová), 50. Pejšová (Čajanová, Mlýnková), 56. Mlýnková (Hymlárová), 60. Mlýnková (Přibylová) – 17. Stalderová (Müllerová, Enzlerová)

Česko: Peslarová (Škodová) – Pejšová, Tejralová (C), Radová, Čajanová, Kosinová, Trnková, Jandušíková – Vanišová, Pejzlová (A), Křízová (A) – Mlýnková, Hymlárová, Šapovalivová – Neubauerová, Přibylová, Plosová – Pištěková, Čabelová, Kalová.

Švýcarsko: Maurerová (Brändliová) – Christenová, Baechlerová, Rosselová, Vallarioová, Wetliová, Büchiová – Stalderová (C), Müllerová (A), Enzlerová – Zimmermannová, Martiová, Leemannová – Quennecová (A), Ryhnerová, Schaeferová – Balzerová, Weyová, Herzigová – Ingoldová, Jorayová.

Tabulka skupiny A:

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.USA4310016:311
2.Kanada4301012:210
3.Česko4200210:126
4.Finsko410039:153
5.Švýcarsko400043:180


Rozpis čtvrtfinále:

čtvrtek 11. dubna:
16:00 Finsko - Švýcarsko 
19:30 Česko - Německo
23:00 Kanada - Švédsko 
pátek 12. dubna:
02:30 USA - Japonsko

TÉMATA: Ženy Reprezentace (Ženy)