ELD: Titul putuje do Mladé Boleslavi. Bruslaři porazili Dynamo 4:2 na zápasy

Až do finálové série Extraligy dorostu se přes všechna kola play-off probojovaly Pardubice a Mladá Boleslav. Po úvodních dvou zápasech na půdě Dymama se týmy do Boleslavi stěhovaly za vyrovnaného stavu 1:1, jenže pak šli Bruslaři do trháku. Na svém ledě vyhráli oba zápasy, a i když Pardubice ještě sérii prodloužily, v šestém zápase dorostenci Mladé Boleslavi slavili mistrovský titul.

HC DYNAMO PARDUBICE - BK MLADÁ BOLESLAV 2:4

Dorostenci Mladé Boleslavi si ve finále dokráčeli pro mistrovský titul, v sérii však museli otáčet, jelikož hned v prvním duelu těžily Pardubice z výhody domácího prostředí. I v tomto utkání navíc Boleslav dlouho vedla, Dynamo otočilo až ve třetí třetině a po gólu Davida Krčála v čase 58:11.

"Za mě zápas tempem určitě nepřipomínal play off hokej, myslím si, že oba týmy mají potenciál na lepší hokej. Bohužel jsme ke konci tahali za kratší konec, takže se to určitě budeme snažit zlepšit do dalšího zápasu," komentoval po úvodním utkání pro web hcdynamo.cz asistent trenéra Bruslařů Michal Michal.

A to se hostům povedlo. Také ve druhém zápase sice Pardubice skóre otáčely, ale Mladoboleslavští nakonec urvali výhru 3:2. O vítěznou trefu se už ve 30. minutě postaral David Kovář.

"Třetí třetina byla slušná, včera jsme díky ní vyhráli, dnes nám nestačila. Budeme muset udělat všechno pro to, abychom začali dříve a odehráli celý zápas tak, jako jsme hráli ty třetí třetiny," uvědomoval si po utkání pardubický trenér Vojtěch Faltys. Zatímco v prvním duelu Dynamo ve třetí třetině rozhodlo, o den později se i přes dobrý výkon v závěru zápasu prosazovalo jen v jeho první polovině.


Na straně Bruslařů pochopitelně panovala spokojenost s vyrovnáním série. Doma navíc ještě zabrali a po výhře 4:2 se ujali vedení v sérii. O den později zasypali Pardubice dokonce šesti brankami a rázem byli krok od titulu. Ve čtvrtém zápase rozhodovala hned první třetina, v které se Mladá Boleslav prosadila třikrát ve třech minutách. Na takový začátek nebylo Dynamo schopné odpovědět.

"Hráči si zaslouží obrovský respekt za to, jak čtvrtý zápas zvládli. Řekl bych, že jsme od začátku zápasu byli lepší ve všech aspektech hry," těšilo trenéra Bruslařů Martina Škalouda v hodnocení pro web bkboleslav.cz.

"Byla to divočina, hodně vyloučených. Trochu nás srazilo trestné střílení, do té doby jsme měli dobrý pohyb i nějaké šance. Měli jsme pak hlavy dole a padly tam další dva góly i po našich chybách. Nejvíc mě mrzí, že jsme nedokázali proměnit své šance. Měli jsme jich suverénně nejvíc ze všech odehraných zápasů finále, ale nevyužili jsme je. Zakončení bylo z naší strany velmi slabé," řekl po utkání Faltys.

Boleslav mohla už v pátém zápase slavit, jenže Pardubice konec na svém ledě odmítly. Také díky dvěma trefám Štěpána Lempacha zvítězily 3:1 a odvrátily první mečbol soupeře. Jenže doma už si Bruslaři oslavy vzít nenechali. A stačila jim k tomu jediná branka.


25 sekund před koncem druhé třetiny skóroval obránce Rostislav Šilhavý, žádný další gól nepadl a na mladoboleslavského gólmana Marka Skleničku si v šestém zápase nikdo nepřišel. Své čisté konto v play off si tak nechal na tu nejdůležitější chvíli.

"Začátek byl stejný jako minulé utkání v Pardubicích. Opatrná první třetina, ani jeden tým nechtěl udělat chybu. Ve druhé třetina byla pasáž, kdy soupeř tahal za delší konec provazu, ale podržel nás Mára Sklenička. My jsme tam tedy taky měli nějaké šance, které jsme bohužel nezužitkovali. Až taková utišená střela Rosti Šilhavého v poslední minutě druhé třetiny nás poslala do vedení. Projev třetí třetiny odpovídal výsledku. My jsme se snažili hrát zodpovědně, směrem do obrany, nepouštět Pardubice do laciných šancí. Soupeř do nás tlačil, takže pochopitelně přicházely i nějaké naše brejkové situace. Mrzí mě, že jsme nějakou nedokázali využít, byli bychom asi všichni o něco klidnější, ale teď už je to asi jedno," shrnul trenér mistrů.

"Prohra 0:1 hodně bolí. Po výhře v pátém utkání u nás jsme věděli, že sérii můžeme otočit, že jsme lepší tým. Tým, který chtěl hrát hokej, což jsme dnes na sto procent ukázali, Boleslav jsme přehráli o level. Samozřejmě je mi trochu smutno z toho, že jsme museli v dorostu koukat, jak nějaký tým 55 minut lobuje kotouče do středního pásma. Ale dnes jim to stačilo a z kvanta šancí, které jsme měli, jsme jeden gól, který jsme potřebovali, nedali. Dojmy ze zápasu mám výborné, protože naše hra byla skvělá, taková, jakou jsme chtěli hrát celou sezonu. Kluky jsem obrovsky pochválil a strašně si vážím toho, co jsme tady dnes v šestém zápase předvedli. Samozřejmě Boleslav vyhrála ve finále čtyřikrát a patří jí gratulace k celkovému vítězství," ohlédl se za sérií také Faltys.


1. zápas: HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Lempach (Jansa, Vápeník), 59. Krčál (Macek, Rolinek) - 26. Hanyš (Kurka).

2. zápas: HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Rolinek (Křečan, Macek), 24. Macek (Jansa) - 10. Churáček, 25. Vasiak (Matějka, Hora), 30. Kovář (Matějka).

3. zápas: BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Matějka (Vasiak), 38. Maxin (Hanyš, Churáček), 55. Vasiak, 59. Hanyš (Churáček, Vasiak) - 31. Krčál (Macek, Řehořek), 47. Krčál (TS).

4. zápas: BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice 6:2 (3:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Beran (TS), 17. Kristek (Matějka), 18. Maxin (Šilhavý, Churáček), 23. Ždanov (Kurka, Beran), 32. Kristek (Matějka, Ždanov), 49. Hanyš (Kurka) - 37. Sekanina (Vápeník, Řehořek), 45. Rolinek.

5. zápas: HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Lempach (Vápeník), 21. Lempach (Korec, Křečan), 38. Krčál (Ruml) - 34. Kurka (Vasiak, Šilhavý).

6. zápas: BK Mladá Boleslav - HC Dynamo Pardubice 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Šilhavý (Churáček, Maxin).



TÉMATA: ELD ELD