ELD: Byla to radost, říká kapitán mistrů Kristek. Trenér chválí týmovou vůli ve finále

Čtyři, pět a šest. Tolik zápasů potřebovali dorostenci Mladé Boleslavi v jednotlivých sériích play-off k postupu, respektive na konci té finálové k radosti ze zlatých medailí. Na závěr zdolali Pardubice poměrem 4:2 na zápasy a mohli slavit zisk mistrovského titulu.

"Nepopsatelný pocit, je to suprové. Jsem na všechny kluky strašně pyšný, všichni tam nechali všechno," hlásil se zlatem na krku šťastný kapitán nových šampionů Jakub Kristek. "V sezoně jsme měli postupné cíle dostávat se dál a dál. Nejvíc jsme si začali věřit v play-off, jakmile jsme porazili Slavii. Musím říct, že jsme všechny soupeře přehráli bojovností a tím, že jsme to chtěli víc," rozplýval se.

Bruslaři v úvodu ročníku nevypadali jako velcí adepti na nejvyšší metu. V základní skupině skončili čtvrtí s poměrně citelným odstupem za prvními Karlovými Vary, v nadstavbě rovněž čtvrtí, ale první Energii už se přiblížili. Před startem vyřazovacích bojů nešlo výsledky vůbec odhadovat.

"Když se člověk podíval na týmy před začátkem sezony, asi by hledal největší favority jinde než v nás. Sezonu jsme začali velmi dobře, ale pak přišly takové výsledkové nezdary. Hrozně nám pomohla vánoční přestávka, kdy se skoro tři týdny nehrálo. Od té doby se mi náš herní projev moc líbil. Tam bych možná viděl největší zlom," přemýšlel trenér mistrů Martin Škaloud.

V play-off museli Bruslaři přejít přes tři silné soky - Slavii, právě Vary a Pardubice. Zvlášť skalp první Energie měl pro ně velkou cenu. "Oni měli hodně výborných individualit, ale jak říkám, my jsme hráli prostě týmově. Odfárali jsme to a chtěli víc," reagoval kapitán. "V play off jsme trošku museli změnit pojetí naší hry. V základní části jsme byli velmi ofenzivní a nastříleli hodně gólů, ale kdybychom hráli stejně, pravděpodobně bychom proti Varům neměli šanci uspět. Kluci si to vzali za své, pochopili to a věřili tomu," cenil si kouč.


Finále se pak protáhlo na šest bitev. Důležitý bodík urvali Bruslaři na ledě soupeře ve druhém utkání, následně zvládli oba domácí zápasy. Dynamo pak už ztrátu 1:3 i přes zlepšené výkony nedotáhlo. "Musím před Pardubicemi smeknout, všechna čest. Hrály výborně. Podle mě jsme byli produktivnější než oni," soudil Kristek.

"Jejich mužstvo je složené ze starých hráčů a když se člověk podívá ze střídačky nebo z tribuny, tak vidí, že jsou obrovsky narostlí a pochopitelně jsou na tom lépe i po stránce tělesné hmotnosti. Takže to pro nás byla nesmírně náročná série. Odehráli jsme před ní víc zápasů než soupeř, který do ní šel odpočatější. Bylo to trošku na vůli, ale celé mužstvo předvedlo opravdu parádní výkon podtržený výborným brankářem Skleničkou," liboval si Škaloud.

Ano, právě Marek Sklenička z vyrovnaných týmových výkonů vyčníval. Do play-off naskočil ve třetím čtvrtfinálovém utkání, kdy vystřídal kolegu Františka Kováře. Poté už ho zpátky nepustil. V dorostu přitom chytá teprve prvním rokem! "Všichni jsme mu věřili, chytal velmi sebevědomě. Předváděl neskutečné věci a podržel nás," chválil Kristek, jenž ale vyzdvihl i Kováře. "Tenhle rok se sešli výborní gólmani. Oba odvedli super práci."

Kromě Skleničky měli na úspěchu velký podíl i další hráči mladšího ročníku 2008. To však není úplně překvapení - vždyť loni získali titul v deváté třídě. "Oni se ukazovali velmi dobře už v průběhu celé sezony, ale někteří z nich opravdu v play off vyčnívali. Skladba týmu se mi hrozně líbila už od začátku," cenil si trenér.


Zatímco v dlouhodobé části gólově výrazně vyčníval Adam Kurka, v play-off už měli Bruslaři statistiky hodně vyrovnané. "Je pravda, že mladší kluci se toho zhostili výborně. Bylo to ale výborné od všech, nedělali jsme rozdíly, kdo je ročník 2007 a kdo 2008. Každý hráč měl v týmu určitou roli. Play-off je něco jiného než základní část, bylo jedno, kdo dá gól," okomentoval tvář mužstva jeho kapitán.

Útočník Jakub Kristek si tuto roli během mistrovské cesty hodně užíval. "Všichni kluci blokovali střely, padali po hlavě a dělali, co měli, takže jim v podstatě ani nebylo v kabině co říkat. Byla radost být kapitánem takového týmu," hlásil vděčně. "Když jsem byl menší, míval jsem dost problémy se před klukama vyjádřit. Tenhle rok myslím, že se to zlepšilo," přemítal.

Ačkoli po zisku poháru zavládla v kabině mladoboleslavských dorostenců velká euforie, hráči i trenéři si cenili především celé práce, která k ní vedla. "Zažívali jsme pochopitelně i černější dny, kdy všechno nebylo úplně optimální, ale bylo hrozně příjemné s tímhle kolektivem pracovat a chodit do kabiny," dodal s nadšením Martin Škaloud, jenž si v součtu s loňskou soutěží devátých tříd a letošním mistrovstvím krajských výběrů pověsil na krk v krátké době už třetí zlatou medaili.


TÉMATA: ELD