Souhrn dne: Mládežnické výběry navázaly na včerejší úspěchy a zůstávají nadále stoprocentní

Nabitý program českých mládežnických reprezentací opět nabídl tři duely. Druhý po sobě jdoucí úspěšný den odstartovala dvacítka, která porazila Švýcary. Poté následoval duel mládežníků do 18 let. Ti v odvetě opět porazili Slováky, tentokrát až v prodloužení. Závěr dne pak přinesl představení sedmnáctky na Turnaji pěti, kde předvedla skvělý obrat ve třetí třetině proti Švédsku.

Dvacítka s přehledem přehrála Švýcary

Po včerejší otočce proti Slovákům čekal na české borce soupeř ze země helvetského kříže. Ten šel také na konci první minuty do vedení, ovšem rozhodčí ještě celou situaci zkoumali na videu a branku nakonec neuznali. První trefu utkání tak mohl v čase 5:29 obstarat bekhendem z předbrankového prostoru Dominik Petr. Na něj hned o chvilku později navázal Matěj Maštalířský, který využil skvělého pasu před úplně odkrytou klec. 

Začátek prostřední části ozdobil skvělý přesun Jakuba Smolky, jenž zabránil ve skórování Rafaelu Meierovi. České barvy přidaly další gól těsně před polovinou základní hrací doby. Po střele Tomáše Vandase se ve slotu zorientoval Tadeáš Kalužík a pohotově uklidil hrací předmět do švýcarské svatyně. 

Na další brankovou radost se pak čekalo až do času 47:47, kdy Matyáš Adámek přesně zavěsil z pravé strany kluziště. Hned o minutu později by už v českých halách hrála pátá, a to po krásném sólu Vojtěcha Hradce, který nejprve odolal tlaku bránících hráčů a svým následným bekhendovým zakončením poslal puk mezi nohy Jaafri-Hayaniho. Švýcaři se ovšem ani v závěru nevzdali bez boje, za což byli odměněni přesným zásahem, prosadil se Andro Kaderli. 

Svěřenci Patrika Augusty tak na Turnaji pěti nadále pokračují v suverénních výkonech, navíc bez ztráty bodu. 

Švýcarsko vs. Česko 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 55. Kaderli (Zehnder, Häfliger) - 6. Petr (Maštalířský), 8. Maštalířský (Petr, Šimek), 30. Kalužík (Vandas, Hradec), 48. Adámek (Felcman, Pérez), 49. Hradec (Janata).
Švýcarsko: Jaafri-Hayani (Huet) - Rhyn, Balestra, Häfliger, Micheletti, Palmisano, Horak, Leipold, Thibault - R. Meier, Dorthe, Kaderli - Hull, Graf, Moser - Gruber, E. Meier, Zehnder - Holzer, Embacher, Pedrazzini.
Česko: Smolka (Hambálek) - Vandas, Vochvet, Samson, Husinecký, Hamrla, Eichler, Vlasák, Matějíček - Pérez, Felcman, Maštalířský - Adámek, Hradec, Kalužík - Holba, Váňa, Janata - Šimek, Petr.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko2200012:36
2.Finsko211008:25
3.Švédsko100101:21
4.Švýcarsko100011:50
5.Slovensko200023:130


Osmnáctka zdolala Slováky i podruhé, prodloužení rozhodl Jecho

Odvetný duel nezačal pro družinu Davida Čermáka vůbec dobře. Už ve druhé minutě šli totiž Slováci do vedení, a to zásluhou přesné trefy Pavola Prokopoviče. Čeští reprezentanti však rychle přispěchali s odpovědí a o vyrovnání se postaral Petr Sikora. Ještě před koncem úvodní periody si ale soupeř vzal náskok zpět, autorem branky byl Tomáš Pobežal.

Hlušší pasáž druhé části rozsekl svou dělovkou Aleš Zielinski, a tak bylo těsně před polovinou základní hrací doby opět vyrovnáno. Slovensko následně v úvodu třetí periody zásluhou Andrease Straky šlo potřetí v zápase do vedení, pro výhru si ale nakonec nedokráčelo, neboť dvě a půl minuty před koncem poslal svým druhým gólem duel do prodloužení Petr Sikora. V něm o výhře českých barev rozhodl Adam Jecho. 

Česko vs. Slovensko 4:3 pp. (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0) 
Branky a nahrávky: 4. Sikora (Král), 30. Zielinski (Jecho), 58. Sikora (Benák), 62. Jecho - 2. Prokopovič (Tomík, Kalman), 19. Pobežal (Belusko, Svrček), 47. Straka (Tomík, Belusko). 
Česko: Mařík (Ebenstreit) - Fibigr, Zielinski, Skok, Hlinský, Švec, Král - Kos, Benák (A), Titlbach, Kubiesa, Sikora (A), Jecho (C), Pohludka, Daníček, Lisler, Poletín, Heš, Vaculík.
Slovensko: Lenďák (Haronik) - Fabuš, Zubek, Húževka, Belusko (A), Kupec, Kalman, Šlank - Chrenko, Pobežal (C), Nemec, Maruna, Pitka (A), Lašš, Svrček, Šatan, Chovan, Tomík, Prokopovič, Straka, Vrtiel. 


foto + úvodní foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Skvělý obrat sedmnáctky proti Švédům

Svěřence Pavla Patery čekal v druhém hracím dni opět velmi silný sok, tentokrát reprezentace Tre Kronor. Češi však zažili skvělý vstup do duelu a v čase 2:23 poprvé rozvlnil soupeřovu síť Jakub Lev, jenž přesně zakončil svůj nájezd z levé strany kluziště.

Na další trefy si obecenstvo Stiga Areny muselo počkat až do druhé periody. V jejím úvodu se domácí Švédové dokázali dotáhnout, a to když únik dva na jednoho individuálně zakončil Torkel Jennersjö. Těsně po polovině základní hrací doby se soupeři podařilo dokonce otočit vývoj utkání. Na konci krásné přesilovkové kombinace stál Milton Gästrin, jenž uklidil puk za záda bezmocného Štěbetáka. 

Úvod závěrečné části se ovšem českým mladíkům podařil a brzo vyrovnali. K obratu zavelel Adrien Bartovič. Skóre se následně podařilo Česku zvrátit v rámci pouhých dvou minut, a to zásluhou Vojtěcha Čihaře a Šimona Fasnera. Ve zbylém čase družina Pavla Patery bránila získaný náskok, který v závěru navíc umocnila dvěma góly do odkryté klece. Zásah zapsal Vít Záhejský a střelecký účet duelu uzavřel Dominik Pavlík. 

České naděje do 17 let si tak po skvělém obratu dokráčeli pro druhou výhru na turnaji. 

Česko vs. Švédsko 6:2 (1:0, 0:2, 5:0)
Branky a nahrávky: 3. Lev (Úbl, Zimovčák), 41. Bartovič (Pekař, Černý), 49. Čihař (Záhejský, Pekař), 50. Fasner (Úbl, Seidl), 60. Zahejský (Čihař, Pekař), 60. Pavlík (Winkelhöfer) - 24. Jennersjö (Lindgren), 35. Gästrin (Stenberg, Klingsell).
Česko: Štěbeták (Novák) - Seidl, Černý, Mikel, Cichoň, Winkelhöfer, Zimovčák, Dyk - Pekař, Zahejský, Čihař - Věchet, Pavlík, Rozsíval - Úbl, Bartovič, Lev - Mikeš, Fasner, Hrubý.
Švédsko: Goos (Sörqvist) - Vass, Lindgren, Sjöström, Boumedienne, Hagelin, Bröngel-Larsson, Laksonen - Skarby, Gästrin, Sundqvist - Klingsell, Sonestedt, Stenberg - Ekberg, Björck, Drott - Jennersjö, Anderberg, Nilson.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1.Česko2200012:56
2.Švédsko210019:63
3.Slovensko110003:13
4.Finsko100013:60
5.Švýcarsko200021:100

TÉMATA: U20 U18 U17