Trenér David Čermák zveřejnil nominaci na mistrovství světa U18

Po čtyřech přípravných zápasech proti Lotyšsku a Slovensku, ve kterých zaznamenal český národní tým U18 tři výhry a jednu porážku, zveřejnil hlavní trenér české osmnáctky David Čermák nominaci na mistrovství světa U18 v ledním hokeji 2024, které se bude hrát 25. dubna – 5. května 2024 ve finských městech Espoo a Vantaa. Na soupisce české osmnáctky figurují 3 brankáři, 8 obránců a 15 útočníků.

Dvanáct nominovaných hráčů působí v českých soutěžích, osm hokejistů nastupuje v zámoří, tři ve Švédsku a tři ve Finsku. Letošní MS U18 je určeno pro hráče ročníku 2006 a mladší, na české soupisce jsou i tři hráči, kteří se narodili v roce 2007 - Radim Mrtka, Adam Benák a Tomáš Poletín.

"Nominaci jsme skládali zejména skrze výkonnost v přípravných kempech. Někteří kluci s námi objeli turnaje v sezoně, někteří zase odešli do Kanady, ale ty jsme sledovali pozorně přes video. Samozřejmě, že také hrálo roli, jak kluci zapadli do systému, jak se jim dařilo a jak se jim podařilo načasovat formu," řekl k nominaci na světový šampionát hlavní trenér české osmnáctky David Čermák.

Češi budou hrát na mistrovství světa U18 ve skupině B a postupně vyzvou Švýcarsko, Kanadu, Švédsko a Kazachstán. Svěřenci trenéra Čermáka všechna utkání v základní skupině odehrají v Tikkurilan Aréně s kapacitou 3700 diváků ve finském městě Vantaa. Do čtvrtfinále postoupí z každé skupiny nejlepší čtyři mužstva. Páté týmy z obou základních skupin si to ve vzájemném souboji rozdají o udržení v elitní skupině MS U18.

A s jakým očekáváním jede česká osmnáctka do Finska? "Každý chce vyhrát, s tím jdeme do turnaje také. Nejdůležitější je pro nás momentálně první duel se Švýcary. Ti mají velmi silný ročník, všechny naše vzájemné zápasy v sezoně šly do prodloužení. Ve skupině máme tři velmi těžké soupeře. A potom Kazachstán, o kterém nevíme vůbec nic. V tomto směru je dobré, že s nimi hrajeme až čtvrté utkání," dodává Čermák.

Mistrovství světa hráčů do 18 let startuje ve Finsku ve čtvrtek 25. dubna. Přímé přenosy ze zápasů českého týmu budou moct fanoušci sledovat na ČT sport, případně na platformě ČT sport Plus. Aktuální informace o přímých přenosech z MS U18 budou k dispozici na webu www.ctsport.cz.

Nominace českého týmu na MS U18 2024

Brankáři: Milota Jakub (Cape Breton Eagles, CAN), Mařík Matyáš (HC Banez České Budějovice), Vystrčil Břetislav (Mora IK, SWE)

Obránci: Mrtka Radim (HC Oceláři Třinec), Skok Jan (HC Škoda Plzeň), Švec Martin (HC Dynamo Pardubice), Fibigr Jakub (Mississauga Steelheads, CAN), Zielinski Aleš (Moncton Wildcats, CAN), Hlinský Adam Martin (HV71, SWE), Král Adam (Bílý Tygři Liberec), Galvas Tomáš (Bílý Tygři Liberec)

Útočníci: Benák Adam (HC Škoda Plzeň), Poletín Tomáš (Pelicans Lahti, FIN), Chludil Danny (HC Kometa Brno), Pohludka Šimon (Pelicans Lahti, FIN), Kubiesa Matěj (Prince Albert Raiders, CAN), Daníček Marek (HC Sparta Praha), Titlbach Adam (Vancouver Giants, CAN), Jecho Adam (Edmonton Oil Kings, CAN), Kos Ondřej (Ilves Tampere, FIN), Vaculík Martin (PSG Berani Zlín), Curran Maxmilián (Tri City Americans, USA), Sikora Petr (HC Oceláři Třinec), Heš Jakub (PSG Berani Zlín), Drančák Samuel (Red Deer Rebels, CAN), Lisler Oskar (Linköping HC, SWE).

Realizační tým:

Manažer týmu: Michal Vondrka

Hlavní trenér: David Čermák

Asistent trenéra: Richard Žemlička

Asistent trenéra: Jaroslav Nedvěd

Trenér brankářů: Lukáš Mensator

Videotrenér: Vojtěch Tulačka

Lékař: Milan Novotný

Fyzioterapeut: Petr Routner

Kustodi: Jakub Vais, Martin Pečinka

Výsledky českých přípravných zápasů:

Čtvrtek 11. dubna 2024

Česko vs Lotyšsko 2:3 sn.

Pátek 12. dubna 2024

Česko vs Lotyšsko 2:1

Středa 17. dubna 2024

Česko vs Slovensko 3:0

Čtvrtek 18. dubna 2024

Česko vs Slovensko 4:3 pp.

Rozpis českých zápasů v základní skupině MS U18 2024

Čtvrtek 25. dubna 2024

14:00 Česko - Švýcarsko

Pátek 26. dubna 2024

18:00 Kanada - Česko

Neděle 28. dubna 2024

14:00 Švédsko - Česko

Pondělí 29. dubna 2024

14:00 Česko - Kazachstán

TÉMATA: U18