Souhrn dne: Výběr U16 rozstřílel Finsko, oba celky U17 vyhrály turnaj

Turnaj pěti zemí ovládl výběr do sedmnácti let naprosto suverénně a po vítězství nad Slovenskem slavil první místo. České hokejistky zase poprvé zaváhaly a padly s domácími Švédkami 3:6, zatímco si šestnáctka s chutí zastřílela proti Finům a na turnaji v Kravařích bere druhé místo.

Sedmnáctka rozstřílela Slovensko 6:0

Češi se ujali vedení už v úvodu, kdy se po ráně Winkelhöfera od modré povaloval kotouč před brankou Brezániho, kde se nejrychleji zorientoval Petr Věchet a ranou mezi betony otevřel skóre. Po několika dalších šancích přišel druhý gól až patnáct vteřin před odchodem do šaten, kdy ze skvělé akce Matěje Pekaře těžil Vít Záhejský, jenž přesný pas uklízel na zadní tyči do sítě.

Záhejský byl při chuti i nadále a v přesilové hře orazítkoval tyčku. To ho však příliš mrzet nemuselo, jelikož po chvíli se národní tým přeci jen prosadil. Ránu Jakuba Lva sice ještě Brezáni vykopl, jenže pouze k Adrienovi Bartovičovi, který pohotově zakončil do poloodkryté svatyně Slovenska.

Čtvrtou trefu zajistil napadající Petr Věchet, jenž zachytil rozehrávku gólmana Brezániho a sám rychle našel nehlídanou klec. Národní tým se nezatahoval ani v oslabení, z čehož těžil Antonín Klatovský, který proměnil svůj samostatný únik ranou kolem vyrážečky. Dominik Pavlík zase necelé tři minuty před koncem utkání našel volné místečko u lapačky Brezániho a v přesilové hře zakončil na 6:0 pro Čechy. Celkově tak ovládl národní tým do sedmnácti let Turnaj pěti zemí se čtyřmi výhrami a celkovým skóre 21:7.

Slovensko - Česko 0:6 (0:2, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Věchet (Fasner), 20. Záhejský (Pekař), 28. Bartovič (Lev), 47. Věchet, 50. Klatovský, 58. Pavlík (Mikel, Lev)

Slovensko: Brezáni (Šály) - Dravecký, Vajko, Goljer, Tkáč, Jaroška, Rusznyák, Tomaškovič - Dubravík, Čunderlík, Berčík - Tomka, Murín, Plančár - Urdák, Bórik, Tabaček - L. Novák, Kohút, Mišiak

Česko: Štěbeták (J. Novák) - Seidl, Černý, Mikel, Cichoň, Winkelhöfer, Zimovčák, Dyk - Pekař, Zahejský, Čihař - Lev, Pavlík, Rozsíval - Úbl, Bartovič, Klatovský - Věchet, Fasner, Hrubý

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko4400021:712
2.Švédsko4201118:137
3.Slovensko4200210:136
4.Finsko4110218:195
5.Švýcarsko400045:200

úvodní foto + foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Mladé Češky nestačily na Švédsko

Lvice naskočily do utkání lépe a prosadily se dokonce ve vlastním oslabení. Barbora Prošková našla na levé straně volnou Terezu Gildainovou, jež zakončila přesně na bližší tyč. Za dvě minuty ale dokázaly domácí hráčky otočit vývoj duelu na svou stranu. Lovisa Petruskaová propašovala své nahození od modré až do sítě a o chvíli později skórovala po objetí branky a rychlém zasunutí k tyči Nova Segerljungová Svanefjordová.

Necelá půlminuta však stačila lvicím ze druhé třetiny k tomu, aby vyrovnaly. Adéla Pánková vybruslila od modré čáry až před branku, kde švihem propálila gólmanku Wyckmanovou. Poslední tři minuty ale patřily Švédkám. Nejprve proměnila přesilovou hru Selma Karlssonová, která dorážela svou vlastní střelu, a pak se pouhé dvě vteřiny před sirénou trefila znovu, tentokrát ale z pravého kruhu přesně k bližší tyči.

Ani změna brankářek na české straně nezastavila domácí ofenzivu. Inez Nygrenová totiž těžila z důrazu v předbrankovém prostoru a slavila po pohotové dorážce. Češky dokázaly snížit znovu na rozdíl dvou branek, když se nadvakrát přeci jen prosadila Adéla Pánková, jenže vzápětí se na druhé straně trefila do prázdné branky Nova Segerljungová Svanefjordová. Švédky tak zvítězily nad mladými lvicemi 6:3, nicméně byl to výběr z Česka, který nakonec vyhrál celý turnaj!

Švédsko - Česko 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Petruskaová (Äbergová), 10. Segerljungová Svanefjordová (Karlssonová), 38. Karlssonová (Sundnäsová Grillforsová, Westerlindová), 40. Karlssonová (Sundnäsová Grillforsová, Westerlindová), 44. Nygrenová (Äkerlundová, Karlssonová), 58. Segerljungová Svanefjordová (Ytfeldtová) - 8. Gildainová (Prošková), 21. Pánková (Vocetková), 55. Pánková (Gildainová, Vocetková)

Švédsko: Wyckmanová (Löwenadlerová) - Tagessonová, Westerlindová, Karlssonová, Petruskaová, Vitalissonová, Lindgrenová, Berndtssonová - Äkerlundová, Sundnäsová, Nygrenová - Lindströmová, Melinová, Äbergová - Segerljungová Svanefjordová, Östermanová, Ytfeldtová - Dolatabadiová, Calrssonová, Norénová

Česko: Fialová (41. Ortová) - Paroubková, Hujová, Jarabková, Fromová, Šrámková, Chladová, Panešová, Luxemburková - Vocetková, Gildainová, Pánková - Prošková, Jílková, Rosenbaumová - Pěnčíková, Šindelářová, Ulbrichtová - Nogová, Šťástková, Mazancová

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko3200112:66
2.Finsko320016:56
3.Švédsko320019:106
4.Švýcarsko300032:80

foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Šestnáctka v Kravařích rozstřílela Suomi

Po pouhých osmnácti sekundách hry sehrálo Finsko přečíslení naprosto skvěle a Kossila naservíroval kotouč do odkryté sítě pro Anttoniho Uronena, jenž otevřel skóre. Za další půlminutu však bylo vyrovnáno, jelikož přečíslení vyřešil gólově na druhé straně i Ben Reisnecker. Gólové hody pokračovaly i nadále a po trefě Rasmuse Rinneho zareagoval za domácí Petr Tomek, a tak teprve v 5. minutě platil stav 2:2. Po dorážce Davida Huka a ráně Šimona Bělohorského mezi betony si ale národní tým přeci jen odnášel do kabin dvoubrankové vedení.

Šimon Bělohorský se znovu vyznamenal ve druhé části, kdy získal kotouč po souboji v rohu, vybruslil na pravý kruh a ranou švihem poslal puk nechytatelně pod břevno. Ještě veseleji bylo po přečíslení v poslední minutě druhé půle. Češi vybojovali přečíslení dva na jednoho a po žabičce Petra Tomka přes hůl bránícího beka zakončil Šimon Katolický pohotově k tyči.

Tobiáš Sekanina se blýskl skvělou individuální akcí, kterou sice nezakončil přímo gólem, ale puk se k němu znovu za brankou odrazil, a tak útočník národního týmu neváhal a chytrou ranou ze záporného úhlu odrazil herní předmět o záda vracejícího se brankáře Lammiho až do sítě. Po chvíli se sice povedenou ranou z mezikruží prosadil Vilho Vanhatalo, jenže na druhé straně odpověděl stejnou mincí Šimon Katolický. Po výhře 8:3 nad Suomi tak končí reprezentační šestnáctka na turnaji v Kravařích druhá.

Česko - Finsko 8:3 (4:2, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Reisnecker (Bělohorský), 5. Tomek (Novák, Katolický), 9. Huk (Bělohorský), 19. Bělohorský, 27. Bělohorský (Mařík), 39. Katolický (Tomek, Novák), 47. Sekanina (Hanyš), 54. Katolický (Tomek) - 1. Uronen (Kossila, Vanhatalo), 4. Rinne (Vuori, Wahlroos), 48. Vanhatalo (Suominen, Uronen)

Česko: Sklenička (Láryš) - Nedorost, Vaněček, Reisnecker (A), Kůrka, Kamas, Studnický, Vrzal, Hora - Novák (A), Tomek (C), Katolický - Slavík, Huk, Bělohorský - Hrček, Mařík, Svozil - Hanyš, Matějka, Sekanina.

Finsko: Kartano (21. Lammi) - Väänänen, Suominen (A), Kurri, Laatikainen, Hand, Ahopelto, Saarimäki, Kauraniemi - Vanhatalo, Uronen (A), Kossila - Karassaari, Kähkönen (C), Torkki - Särkkä, Vatjus, Wahlroos - Kallio, Vuori, Rinne.

PořadíTýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko3210012:98
2.Česko3201017:107
3.Finsko3100213:123
4.Slovensko300036:170

foto: Aleš Krecl

TÉMATA: U17 U16 Ženy U16