U18: Ztratili jsme, co jsme vyhráli, mrzí Čermáka. Fibigr se omlouval

Nečekaná prohra s Kazachstánem zkomplikovala českým mladíkům plány na čtvrtfinále. Místo jistoty druhého místa teď musí čekat, zda nebudou hrát s jedním z favoritů druhé skupiny. „Takhle jsme si to vůbec nepředstavovali. Co jsme proti Švédsku vyhráli, jsme teď zase ztratili,“ ví trenér David Čermák. „Je to ostuda. Šli jsme si tam zahrát, to se nemůže stát,“ omlouval se obránce Jakub Fibigr.

Když čeští reprezentanti do 18 let během dvou minut první třetiny dvakrát skórovali, vypadalo to, že směřují za očekávaným vítězstvím. Kazachstán ale dvakrát srovnal a vynutil si prodloužení, v němž díky vlastnímu gólu Čechů zvítězil. "Špatný výkon, takhle jsme si to vůbec nepředstavovali. Co jsme včera vyhráli, jsme dneska zase ztratili," říká s odkazem na nedělní výhru se Švédskem trenér David Čermák.

Tým podle hlavního kouče neměl na poslední zápas skupiny nachystané hlavy. "Když se nedaří, tak je pak strašně těžké se do toho dostat. Dnes na tom není nic pozitivního," odpovídá Čermák.

O špatném nastavení do utkání mluví také útočník Ondřej Kos, který ve 14. minutě otevřel skóre. "Kazaši chtěli víc než my, nevzdali to a vyhráli. My jsme nehráli jako tým, hráli jsme individuálně," hledal příčiny porážky.

Obránce Jakub Fibigr popisuje prohru jako budíček, po kterém se Češi musí rychle probrat. "Je to ostuda, potupa. Chtěl bych se omluvit všem, co se na to dívali. Se vším respektem k soupeři nemůžeme takový zápas v životě prohrát. Šli jsme si tam zahrát, to se nemůže stát," říká rozzlobeně s tím, že musí začít hrát jako tým: "Kazaši si z nás dělali dobrý den. Jezdili jsme tam dokola, neměli jsme střely, pohyb, osobní souboje."

Třetí střelec Adam Jecho, který na konci druhé třetiny vracel Čechům náskok, ale připomíná, že turnaj nekončí. "Dnešek musíme vymazat, o to více se snažit ve čtvrtfinále a ukázat, že tohle byla špatná náhoda," povzbuzuje Jecho. "I když to bude těžké, tak to musíme hodit za hlavu a připravit se na další utkání," přidává se Kos. "Musíme začít hrát jako tým, bojovat a nevykašlat se na to," připomíná Jakub Fibigr.

Čeští mladíci teď mají dva dny na odpočinek a přípravu na čtvrtfinále. O jejich soupeři rozhodne úterní duel Švédů a Švýcarů - pokud severský tým vyhraje za tři body, skončí reprezentace třetí a půjde na horšího z dvojice Spojené státy - Finsko (ty také hrají zítra). V opačném případě Češi zakončí skupinu na druhém místě, nebudou se muset stěhovat a vyzvou jednoho z trojice Norsko, Lotyšsko, Slovensko. "Zítra budeme mít volno, ve středu si dáme trénink a nachystáme se na soupeře, který nás čeká," shrnuje trenér Čermák.

TÉMATA: U18