A-tým: Češi zahájí Betano Hockey Games proti Finsku. Co od zápasu očekávat?

Jako již tradičně uzavře český A-tým přípravu na mistrovství světa turnajem na domácím území. Jako první vyjedou české barvy v rámci Betano Hockey Games do duelu proti Finům, které také potkají v základní skupině šampionátu. Úvodní buly bude vhozeno ve čtvrtečních 18:00.

Aktuální forma

Svěřenci trenéra Radima Rulíka drží povedenou sérii sedmi po sobě jdoucích vítězství v základní hrací době. Během této šňůry český tým obdržel 11 branek, za to jich ale dokázal vsítit hned 28, což v průměru dělá čtyři góly na jeden duel. 

V minulém týdnu se národní tým dvakrát utkal s výběrem sousedních Slováků. Obě klání zvládli čeští reprezentanti. V tom prvním uzmuli výhru 4:2 a v následné odvetě se radovali rovněž z triumfu 4:1.

Oba týmy se navíc domluvily, že po skončení základní hrací doby si ještě každý celek odjede pět cvičných samostatných nájezdů. První penaltový rozstřel dopadl nerozhodně, neboť obě strany proměnily celkem dvě trestná střílení. Ten druhý pak jasně ovládli slovenští hokejisté. 

Fini do přípravy také šlápli poměrně razantně a v posledních třech týdnech nastoupili hned k šesti duelům. V pěti případech se radovali z výhry a pouze jednou odcházeli poraženi. Je ale také třeba zmínit, že dva jejich úspěchy se zrodily až v prodloužení. 

Nejčerstvěji mají hráči Suomi v nohách dvojzápas proti Švédsku. V nich svěřenci Jukky Jalonena dokázali dvakrát dotáhnout výsledek do vítězného konce, který byl navíc umocněn tím, že ani jednou se hrací předmět nedostal za brankovou čáru finské svatyně. Fini tak nejprve brali vítězství 2:0 a v následné odvetě přehráli soupeře výsledkem 3:0.


Předchozí vzájemná střetnutí 

V aktuálním ročníku se Češi utkali s Finskem hned třikrát, a to vždy během pravidelných zastávek Euro Hockey Tour. S hráči země tisíců jezer drží národní tým pozitivní bilanci, když zvítězil ve dvou případech a jednou odcházel jako poražený. 

Úplně poslední měření sil proběhlo 10. února na Beijer Hockey Games. Češi těsně před polovinou základní hrací doby prohrávali 0:2 a ve výsledném součtu k lepšímu výsledku nestačily ani snižující góly Jana Kováře a Davida Kašeho. Hráči Suomi tak uzmuli výhru 4:2. 

Výborné návštěvě se těšilo prosincové utkání v O2 areně, které Češi odehráli v rámci Švýcarských her. V naplněné pražské aréně slavil Rulíkův výběr výhru 2:1.

Zajímavá čísla

Svěřenci Radima Rulíka si po celou sezónu drží trend, kdy na soupeře ofenzivně vlétnou hned během první třetiny. Důkazem budiž celková bilance prvních třetin národního týmu. Během nich totiž čeští hráči sice obdrželi 9 branek, ale hned 18 jich dokázali vsítit. 

V posledních týdnech přípravy se navíc uchytily početní výhody. Těch reprezentanti sehráli 22 a hned šest z nich dokázali využít. To znamená, že v aktuálním rozpoložení trestají Češi v průměru každé čtvrté vyloučení soupeře, konkrétně jde o úspěšnost 27,3 %. 

Výkony svěřenců Jukky Jalonena mají poměrně vzestupnou tendenci. Hráči Suomi totiž na prvních dvou zastávkách Euro Hockey Tour zaznamenali pouhé dvě výhry, zato tu poslední s přehledem ovládli. Tento trend lze pozorovat také na jejich aktuálně formě, kdy z šesti odehraných duelů prohráli pouze jednou. 

Tři poslední klání se navíc finským borcům povedla i směrem dozadu. Během nich se sice v brance vystřídali hned tři brankáři, ale pouze Lassi Lehtinen byl překonán, a to jenom jednou. Všichni tři strážci svatyně si tak drží úspěšnost nad 92 %. 


Koho sledovat?

Realizační tým českého reprezentačního A-týmu bude mít k dispozici hned trojici brankářů, kteří působí v nejprestižnější lize světa. Na soupisku byli před turnajem v Brně dopsáni Lukáš Dostál, Petr Mrázek a Karel Vejmelka. Všichni tři zmínění si za mořem drželi velmi dobrou bilanci obdržených branek a jejich úspěšnost zákroků se pohybovala kolem 90 %. Nabízí se tak otázka, který z brankářů uzme místo mezi třemi tyčemi pro první utkání? 

Finský trenérský štáb již tradičně staví svůj výběr převážně na hráčích z Evropy. Mezi nimi vyčnívá především jméno Harri Säteri. Čtyřiatřicetiletý brankář se zkušenostmi z NHL i nejprestižnějších evropských soutěží si v aktuální ročníku švýcarské NL držel úspěšnost vysoko nad 92 %. V obranných řadách se pak fanoušci mohou těšit na zkušeného Olliho Määttu, který letos nastupoval v organizaci Detroitu Red Wings. 

Zajímavost 

Na tiskové konferenci k Betano Hockey Games bylo oznámeno hned 10 posil z NHL. Pod Špilberkem se tak v reprezentačním dresu představí již zmíněná trojice brankářů Mrázek, Dostál, Vejmelka, kterou navíc doplní obránci Jan Rutta, Radko Gudas a útočníci Radim Zohorna, Ondřej Palát, Tomáš Nosek, Dominik Kubalík a Filip Zadina. 

Velký návrat pak čeká na rodáka a odchovance Pardubic Tomáše Noska. Ten se v reprezentačním dresu představí poprvé od sezóny 2013/14, tedy po deseti dlouhých letech. Urostlý centr působící v New Jersey Devils letos stihl zasáhnout do 36 klání, v nichž posbíral šest bodů (2+4).

Co řekl tábor soupeře?

"S hráči jsme diskutovali o tom, jak bude vše probíhat. A z Brna pojedeme rovnou do Prahy, dějiště naší skupiny. Ušetří se tím poměrně dost energie a není třeba létat a cestovat navíc. Až se s Čechy utkáme, budeme připraveni," řekl pro oficiální stránky finského hokeje generální manažer A-týmu Jere Lehtinen. "Na Betano Hockey Games budeme zkoušet klíčové formace, které se pak ukáží i na MS. Máme mix zkušených hráčů a velmi šikovných mladíků.

Jak to vidí Betano?

"Do zápasu s Finskem jdeme jako mírný favorit. Očekávám velice vyrovnaný zápas, ale vzhledem k většímu počtu hráčů z NHL včetně brankáře věřím, že český tým zápas zvládne a vyhraje. Ve dvou ze tří vzájemných zápasů v letošní sezoně v rámci EHT padlo více než 6 branek, což je zajímavá sázka v kurzu 2,62 nebo přidání této příležitosti do našeho bet builderu. Velkou šanci na vstřelení gólu má Dominik Kubalík v kurzu 4 a také největší finská hvězda, bývalá čtyřka draftu Jesse Puljujarvi v kurzu 5," říká bookmaker Betana Jakub Vilikus.


TÉMATA: A-tým